Hantverk från Åland

Kreativt i keramikverkstaden

Keramik av Mia Englund.

I Mia Englunds verkstad och butik i Smakbyn kan du både köpa keramik i Mias egen design och få hjälp med att skapa dina egna alster.

För keramikern Mia Englund är lera ett fantastiskt naturmaterial, som bjuder på oändliga möjligheter och en hel del omöjligheter. Lite som livet i stort. I sin verkstad i Smakbyn i Kastelholm drejar, kavlar och bygger hon både inredningsdetaljer och bruksföremål i lera. Hon jobbar så miljövänligt som möjligt och gör gärna egna glasyrer så att hon säkert vet vad de innehåller.

Produktionen är småskalig med fokus på form, funktion och enkelhet. Inspirationen kommer från naturen och vardagen där hemma. Ofta något som är tänkvärt eller som berör. Som den hjärtformade muggen ”Med handen på hjärtat” som landar perfekt i handen.

Om du är nyfiken på keramik tar Mia emot bokningar för både kurser och tillfällen där du får prova på att dreja.

Efter besöket i Mias verkstad passar det bra med god mat eller fika i Smakbyns restaurang.

Mer handdrejat

Keramiken på Åland växte i popularitet under 1980-talet tack vare inflytandet från inflyttade keramiker. Några av dem är ännu aktiva och kan besökas.

”Det är något väldigt vackert att få vara en del av människors vardag” säger keramikern Judy Kuitunen om sina bruksföremål. Hennes vardagskeramik och konstkeramik hittar du i det vackra gamla slakteriet i Gölby.

I Hammarland välkomnar Siv och Simon Linney vid Lugnet Keramik dig till sin keramikverkstad på landsbygden.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy