Hantverk från Åland

Kreativt i keramikverkstaden

Keramik av Mia Englund.

I Mia Englunds verkstad och butik i Smakbyn kan du både köpa keramik i Mias egen design och få hjälp med att skapa dina egna alster.

För keramikern Mia Englund är lera ett fantastiskt naturmaterial, som bjuder på oändliga möjligheter och en hel del omöjligheter. Lite som livet i stort. I sin verkstad i Smakbyn i Kastelholm drejar, kavlar och bygger hon både inredningsdetaljer och bruksföremål i lera. Hon jobbar så miljövänligt som möjligt och gör gärna egna glasyrer så att hon säkert vet vad de innehåller.

Produktionen är småskalig med fokus på form, funktion och enkelhet. Inspirationen kommer från naturen och vardagen där hemma. Ofta något som är tänkvärt eller som berör. Som den hjärtformade muggen ”Med handen på hjärtat” som landar perfekt i handen.

Om du är nyfiken på keramik tar Mia emot bokningar för både kurser och tillfällen där du får prova på att dreja.

Efter besöket i Mias verkstad passar det bra med god mat eller fika i Smakbyns restaurang.

Mer handdrejat

Keramiken på Åland växte i popularitet under 1980-talet tack vare inflytandet från inflyttade keramiker. Några av dem är ännu aktiva och kan besökas.

”Det är något väldigt vackert att få vara en del av människors vardag” säger keramikern Judy Kuitunen om sina bruksföremål. Hennes vardagskeramik och konstkeramik hittar du i det vackra gamla slakteriet i Gölby.

I Hammarland välkomnar Siv och Simon Linney vid Lugnet Keramik dig till sin keramikverkstad på landsbygden.

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Publik som skrattar och applåderar.
Om Aland.com

Tipsa oss om dina evenemang!

Hjälp oss att berätta om allt som är på gång på Åland. Tillsammans fyller vi evenemangskalendern med roligheter!

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy