Hantverk från Åland

Kreativt i keramikverkstaden

Keramik av Mia Englund.

I Mia Englunds verkstad och butik i Smakbyn kan du både köpa keramik i Mias egen design och få hjälp med att skapa dina egna alster.

För keramikern Mia Englund är lera ett fantastiskt naturmaterial, som bjuder på oändliga möjligheter och en hel del omöjligheter. Lite som livet i stort. I sin verkstad i Smakbyn i Kastelholm drejar, kavlar och bygger hon både inredningsdetaljer och bruksföremål i lera. Hon jobbar så miljövänligt som möjligt och gör gärna egna glasyrer så att hon säkert vet vad de innehåller.

Produktionen är småskalig med fokus på form, funktion och enkelhet. Inspirationen kommer från naturen och vardagen där hemma. Ofta något som är tänkvärt eller som berör. Som den hjärtformade muggen ”Med handen på hjärtat” som landar perfekt i handen.

Om du är nyfiken på keramik tar Mia emot bokningar för både kurser och tillfällen där du får prova på att dreja.

Efter besöket i Mias verkstad passar det bra med god mat eller fika i Smakbyns restaurang.

Mer handdrejat

Keramiken på Åland växte i popularitet under 1980-talet tack vare inflytandet från inflyttade keramiker. Några av dem är ännu aktiva och kan besökas.

”Det är något väldigt vackert att få vara en del av människors vardag” säger keramikern Judy Kuitunen om sina bruksföremål. Hennes vardagskeramik och konstkeramik hittar du i det vackra gamla slakteriet i Gölby.

I Hammarland välkomnar Siv och Simon Linney vid Lugnet Keramik dig till sin keramikverkstad på landsbygden.

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy