Hantverk från Åland

Kreativt i keramikverkstaden

Keramik av Mia Englund.

I Mia Englunds verkstad och butik i Smakbyn kan du både köpa keramik i Mias egen design och få hjälp med att skapa dina egna alster.

För keramikern Mia Englund är lera ett fantastiskt naturmaterial, som bjuder på oändliga möjligheter och en hel del omöjligheter. Lite som livet i stort. I sin verkstad i Smakbyn i Kastelholm drejar, kavlar och bygger hon både inredningsdetaljer och bruksföremål i lera. Hon jobbar så miljövänligt som möjligt och gör gärna egna glasyrer så att hon säkert vet vad de innehåller.

Produktionen är småskalig med fokus på form, funktion och enkelhet. Inspirationen kommer från naturen och vardagen där hemma. Ofta något som är tänkvärt eller som berör. Som den hjärtformade muggen ”Med handen på hjärtat” som landar perfekt i handen.

Om du är nyfiken på keramik tar Mia emot bokningar för både kurser och tillfällen där du får prova på att dreja.

Efter besöket i Mias verkstad passar det bra med god mat eller fika i Smakbyns restaurang.

Mer handdrejat

Keramiken på Åland växte i popularitet under 1980-talet tack vare inflytandet från inflyttade keramiker. Några av dem är ännu aktiva och kan besökas.

”Det är något väldigt vackert att få vara en del av människors vardag” säger keramikern Judy Kuitunen om sina bruksföremål. Hennes vardagskeramik och konstkeramik hittar du i det vackra gamla slakteriet i Gölby.

I Hammarland välkomnar Siv och Simon Linney vid Lugnet Keramik dig till sin keramikverkstad på landsbygden.

Röda nypon i frost och solljus.
Evenemang

Åland Glimrar – nu börjar det!

Nu inleds den första av tre glimrande julstämningshelger. Vilken härlig första advents- och decemberhelg vi har att se fram emot! Denna...

Leende barn i ytterkläder med två paket i händerna.
Barnens Åland

Fira lillajul på Åland

Först är det Lilla Jul lördagen innan första advent. Sen kommer Stora Jul med självaste julafton den 24 december.

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy