Konsthantverk i olika material vid hantverkshuset SALT på Åland.
Shopping

Konsthantverk och kreativt skapande i Sjökvarteret

SALT konsthantverk är som en färgglad pralinask fylld med glada överraskningar. Butiken gör det enkelt att konsumera hållbart och hitta handgjorda gåvor och presenter till både dig själv och andra. Från konsthantverk i olika material till livsmedelsprodukter och naturlig hudvård.

Bakom SALT konsthantverk står textilhantverkarna Ann Eriksson, Ilse Berg och Gunilla von Nandelstadh samt keramikern Siv Linney och silversmeden Titti Sundblom. Förutom hantverksbutiken har de också sina ateljéer i huset i sällskap med gästhantverkarna Anna Nilsson och Marie Lundgren, båda textilhantverkare.

- Vi får mycket beröm för vårt sortiment, både stamkunder och gäster tycker att hantverksbutiken har en imponerande bredd. De uppskattar att vi håller hög kvalitet, berättar Ann Eriksson. 

Konsthantverk i form av tovade ugglor.
Ann Eklund Mattssons tovade ugglor är särskilt populära bland turister.

- Vi märker att gruppen medvetna konsumenter hela tiden växer, det är väldigt positivt! De handlar gärna lokalt och vill veta mer om ursprung, ingredienser och tillvägagångssätt. Många ger gärna hantverk i present eller tar med sig som gåva från Åland när de reser bort.

Trendigt trä

Hos SALT hittar du främst åländska konsthantverks- och livsmedelsprodukter – samt utvalda finheter från producenter i närområdet. Många har funnits med ända sen starten, andra är nya bekantskaper.

- Vi har flera nya producenter och hantverkare, som Riitta Nieminen efter en hantverkspaus nu är tillbaka igen med sina dockor. Smide av Bert Johansson har vi haft länge, men nu har han också börjat svarva skålar. De är riktigt fina som prydnad, men behandlade så att du också kan ha mat och sallad i dem, säger Ann, och tillägger att SALT alltid är intresserade av att komma i kontakt med nya hantverkare. 

Stilleben med träskärbräde och rosbukett.
Markus Samuelssons skärbräda i trä är både vacker och funktionell.

Trä är annars ett material som har växt i popularitet under åren.
- Det märks att det är trendigt med trä, du kan nästan inte öppna en inredningstidning utan att se en träskärbräda. I början hade vi nästan inget trähantverk och nu har vi allt från korgar, askar, slevar och smörknivar till ljusstakar, vedkorgar och fågelholkar.

SALT säljer också små skåp, hyllor och kroklister tillverkade av restbitar av ek till förmån för bygget av skutan Emelia samt pallar tillverkade av Janis Baugis, som är inflyttad från Lettland.
- Han låter brädbitens form styra pallens utseende, så ingen pall är helt likadan. Jag älskar dem och har en själv, och vill gärna ha en till!

Lockande urval

Även på livsmedelshyllan trängs godsakerna med varandra. Bland mathantverket finns allt från choklad och karameller till honung, havtornsprodukter och äppelmust. 
- Det har kommit otroligt mycket nytt på matfronten, som Chilibolagets chiliprodukter och gammaldags karameller från Ålands Karamelleriet.

Chiliprodukter från Åland.
Chiliprodukter för dig som vill krydda maten med åländsk hetta.

Nästan ätbara är också produkterna på hyllan för hudvård, skönhet och städning med sina naturliga ingredienser. Här kan du bland annat välja tvålar, salvor, oljor och rengöringsmedel när du vill sköta om dig själv och ditt hem med åländska produkter.

Det är både rogivande och inspirerande att vandra runt bland alla fina stilleben på butikens bord och hyllor. Och så svårt att välja, för här finns allt du kan tänka dig och lite till. Smycken, kuddar, reparbeten, keramik, mattor, plädar, tovat, smide, glas, doftljus, garner, stickat, läder, tavlor, förkläden, dynvar, flugsmällor, trä, choklad, mobiler, gosedjur – ja till och med fårskinn och fiskedrag!

Stickade tröjor från hantverksbutiken SALT.
Nya för året är marininspirerade mörkblå stickade tröjor och koftor med ljusgrå prickar i SALT’s egen design.

- Vi har till och med egna vykort och frimärken, kunderna blir så lyckliga när de får välja frimärke bland våra egna motiv. I vintras hade vi en fototävling, och i sommar presenterar vi vinnarna i form av fem helt nya vykort med vyer från Sjökvarteret.

Besök SALT konsthantverk

Österleden 110, Sjökvarteret, Mariehamn.
Telefon +358 18 21505
E-post: salt@salt.ax
www.salt.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch