Mat från Åland

Handla direkt av producenter

Lokalproducerade grönsaker och kryddor från Åland.

Kött, grönsaker, ägg, bröd, sylt och en hel del annat säljs på REKO Åland. Direkt från producent till konsument. Den som vill kan också hyra ett äppelträd på Åland.

Systemet med REKO-ringar sprider sig och finns numera på många orter i Sverige och Finland. REKO är en plattform där producenterna säljer sina varor direkt till konsumenter.

REKO har också etablerat sig på Åland och många bofasta har upptäckt möjligheten. Besökare är också välkomna med i REKO Åland som finns på Facebook.

Normalt är onsdag beställningdag och varorna levereras i Mariehamn på eftermiddagen på torsdagar. Utbudet varierar givetvis efter säsong. 

En annan ring, Odlarringen, är en sammanslutning för eko-odlare på Åland. Titta efter grönsaker märkta med gruppens logo om du vill ha ekologiska produkter. De säljs i de flesta matvaruaffärer på Åland.

I det åländska eko-utbudet finns också ett ett flertal mjöl- och grynsorter från Överängs kvarn. Grötälskare prisar företagets rejäla havregryn och bagare det smakfulla speltmjölet.

Hyr ett äppelträd

På äppelodlingen Öfvergårds i byn Tjudö kan man hyra ett eget äppelträd. Man kan besöka odlingen under säsongen och granska hur ens ”eget” träd mår och när äpplena är mogna får man komma och plocka dem. 

Ett bra år kan man få en rejäl skörd från ett enda träd.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy