Mat från Åland

Handla direkt av producenter

Lokalproducerade grönsaker och kryddor från Åland.

Kött, grönsaker, ägg, bröd, sylt och en hel del annat säljs på REKO Åland. Direkt från producent till konsument. Den som vill kan också hyra ett äppelträd på Åland.

Systemet med REKO-ringar sprider sig och finns numera på många orter i Sverige och Finland. REKO är en plattform där producenterna säljer sina varor direkt till konsumenter.

REKO har också etablerat sig på Åland och många bofasta har upptäckt möjligheten. Besökare är också välkomna med i REKO Åland som finns på Facebook.

Normalt är onsdag beställningdag och varorna levereras i Mariehamn på eftermiddagen på torsdagar. Utbudet varierar givetvis efter säsong. 

En annan ring, Odlarringen, är en sammanslutning för eko-odlare på Åland. Titta efter grönsaker märkta med gruppens logo om du vill ha ekologiska produkter. De säljs i de flesta matvaruaffärer på Åland.

I det åländska eko-utbudet finns också ett ett flertal mjöl- och grynsorter från Överängs kvarn. Grötälskare prisar företagets rejäla havregryn och bagare det smakfulla speltmjölet.

Hyr ett äppelträd

På äppelodlingen Öfvergårds i byn Tjudö kan man hyra ett eget äppelträd. Man kan besöka odlingen under säsongen och granska hur ens ”eget” träd mår och när äpplena är mogna får man komma och plocka dem. 

Ett bra år kan man få en rejäl skörd från ett enda träd.

Barn med tomteluvor på torget i Mariehamn.
Shopping

Besök en julmarknad!

Upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker. På julens marknader hittar du allt som hör julen till - och lite till!

Besökare och sjörövarflagga vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Decemberskoj i sjöfartsmuseet!

Det är full fart i Ålands sjöfartsmuseum under december. Lagom till årets familjedag öppnar kuriosakabinettet äntligen upp igen. Dessutom är det sista månaden med utställningen Hildas doft.

Person sitter på huk och knyter träningsskor en solig höst eller vinterdag.
Aktiviteter

Nyårsruset jubilerar – tänker du delta?

Åland Just Nu har träffat Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare för Ålands motionsförbund och arrangör för nyårsruset den 31 december.

Bestick och servett i julinspirerad dukning i guld.
Mat från Åland

Boka julbord på Åland

Julen närmar sig och de åländska restaurangerna är redo att duka upp sina dignande julbord. Ta med dig familjen, vännerna eller...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy