Mat från Åland

Handla direkt av producenter

Lokalproducerade grönsaker och kryddor från Åland.

Kött, grönsaker, ägg, bröd, sylt och en hel del annat säljs på REKO Åland. Direkt från producent till konsument. Den som vill kan också hyra ett äppelträd på Åland.

Systemet med REKO-ringar sprider sig och finns numera på många orter i Sverige och Finland. REKO är en plattform där producenterna säljer sina varor direkt till konsumenter.

REKO har också etablerat sig på Åland och många bofasta har upptäckt möjligheten. Besökare är också välkomna med i REKO Åland som finns på Facebook.

Normalt är onsdag beställningdag och varorna levereras i Mariehamn på eftermiddagen på torsdagar. Utbudet varierar givetvis efter säsong. 

En annan ring, Odlarringen, är en sammanslutning för eko-odlare på Åland. Titta efter grönsaker märkta med gruppens logo om du vill ha ekologiska produkter. De säljs i de flesta matvaruaffärer på Åland.

I det åländska eko-utbudet finns också ett ett flertal mjöl- och grynsorter från Överängs kvarn. Grötälskare prisar företagets rejäla havregryn och bagare det smakfulla speltmjölet.

Hyr ett äppelträd

På äppelodlingen Öfvergårds i byn Tjudö kan man hyra ett eget äppelträd. Man kan besöka odlingen under säsongen och granska hur ens ”eget” träd mår och när äpplena är mogna får man komma och plocka dem. 

Ett bra år kan man få en rejäl skörd från ett enda träd.

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy