Mat från Åland

Handla direkt av producenter

Lokalproducerade grönsaker och kryddor från Åland.

Kött, grönsaker, ägg, bröd, sylt och en hel del annat säljs på REKO Åland. Direkt från producent till konsument. Den som vill kan också hyra ett äppelträd på Åland.

Systemet med REKO-ringar sprider sig och finns numera på många orter i Sverige och Finland. REKO är en plattform där producenterna säljer sina varor direkt till konsumenter.

REKO har också etablerat sig på Åland och många bofasta har upptäckt möjligheten. Besökare är också välkomna med i REKO Åland som finns på Facebook.

Normalt är onsdag beställningdag och varorna levereras i Mariehamn på eftermiddagen på torsdagar. Utbudet varierar givetvis efter säsong. 

En annan ring, Odlarringen, är en sammanslutning för eko-odlare på Åland. Titta efter grönsaker märkta med gruppens logo om du vill ha ekologiska produkter. De säljs i de flesta matvaruaffärer på Åland.

I det åländska eko-utbudet finns också ett ett flertal mjöl- och grynsorter från Överängs kvarn. Grötälskare prisar företagets rejäla havregryn och bagare det smakfulla speltmjölet.

Hyr ett äppelträd

På äppelodlingen Öfvergårds i byn Tjudö kan man hyra ett eget äppelträd. Man kan besöka odlingen under säsongen och granska hur ens ”eget” träd mår och när äpplena är mogna får man komma och plocka dem. 

Ett bra år kan man få en rejäl skörd från ett enda träd.

Stilleben med sax och textiler i olika färger och material.
Evenemang

Mat, mode och nya tankesätt – en kväll fylld av inspiration

Vad har kostym- och modedesignern Matilda Karlström, stylisten och modeskaparen Irina Fisun och restaurang Kvarter 5 egentligen gemensamt? Svaret är en kväll med cirkulärt tänk och fokus på hållbarhet.

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.
Samarbete Resa till Åland

Viking Lines fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete.

Kvinna i lila skjorta kör skottkärra i Emmaus stadsodling.
Samarbete

Hjälp Emmaus hjälpa och få meningsfull fritid

Emmaus Åland välkomnar alla intresserade att vara med och hjälpa till inom den frivilliga verksamheten, som fokuserar på bistånd och social...

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.
Samarbete Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy