Studerande vid techutbildningen grit:lab vid spelbolaget Paf.
Fakta om Åland

grit:lab – ett nytt sätt att hitta digitala talanger

Ett gäng står samlade runt en dator, överallt diskussioner och huvuden ihop. Någon droppar in med sin ryggsäck. Ett mummel som ibland avbryts av ett skratt. Och någon som plötsligt slänger ur sig frågan: Do you speak latin?

Vi befinner oss inne i campus på den nystartade utbildningen grit:lab vid spelbolaget Paf i Mariehamn. Här startade 70 deltagare från över 20 olika länder sin tvååriga utbildning hösten 2022. Gemensamt för alla är att de visat färdigheter inom problemlösning och kreativt tänkande, både under det inledande online-testet och en fyra veckor lång djupdykning i programmering och samarbete.

Anna-Lena Svenblad är co-director vid grit:lab. Hon berättar den intensiva introduktionen varit en livsförändrande upplevelse för många. 
- Efter uttagningarna fick vi mycket feedback om att deltagarna började tänka på nya sätt, och att de inte längre kunde gå tillbaka till tidigare arbetssätt. 

Kollektivt lärande

grit:lab-programmet startade upp för att möta techbranschens behov av kreativa programmerare. Via projektbaserade utbildningsplattformen 01 Edu får de studerande lära sig mjukvaruteknik och programmering på ett nytt sätt.

Anna-Lena berättar att utbildningsplattformen från början var en fransk idé. 
- Nicolas Sadirac skapade 01 Edu för att lära ut programmering, problemlösning och andra färdigheter som behövs i dagens digitala värld och inom tech-industrin.

01 Edu har hämtat inspiration från spelvärlden och baserar sig på peer -to peer-learning. De studerande utvecklar sina kunskaper och färdigheter genom social interaktion, de lär av varandra och lär ut till varandra. 

- Det gäller att samarbeta och ta vara på allas olika kunskaper. grit:lab handlar inte bara om programmering, det handlar också om din förmåga att dela med dig av dina kunskaper och ta hjälp av varandra.

Karriärmöjligheter

Utbildningen har varken lärare eller läroböcker, i stället har de studerande möjlighet att få feedback från övriga studerande och från mentorer vid de techbolag som är kopplade till utbildningen.
- Tanken är att bolagen och de studerande ska möjlighet att lära känna varandra under de kommande två åren genom olika events, meet ups, hackatons och andra aktiviteter. Målet är att locka så många som möjligt att stanna kvar på Åland efter utbildningen – eller starta egna företag.

grit:lab är perfekt för den som gillar utmaningar och gärna provar nya saker, men det är en tuff utbildning som kräver rätt inställning.  

- Du behöver ha lite grit, lite beslutsamhet och finsk sisu – och känslan av att du kan om du vill!

Fakta om grit:lab

Första omgången av grit:lab startade i augusti 2022 och pågår till augusti 2024. Nästa omgång är planerad att starta upp hösten 2024.

Läs mer om grit:lab på gritlab.ax

Deltagare: 70 studerande från över 20 olika länder i åldersspannet 18-43 år. 25 procent av dem är kvinnor, vilket är högt inom techbranschen. Drömmen är dock 50/50.

Studiespråk: engelska.

Campus: Paf, Lövdalsvägen 8, Mariehamn.

Pedagogik: undervisningsfri och projektbaserad techutbildning i läroplattformen 01 Edu.
Läs mer om 01 Edu på 01-edu.org

Utbildningen drivs av Paf i samarbete med Ålands yrkesgymnasium, som även validerar och sköter utexaminering. Det betyder att du kan ansöka om studiestöd från FPA i Finland, AMS på Åland eller svenska CSN under studietiden.

Fler artiklar inom samma kategori