Johanna Dahlgren med kock i köket på Pub Stallhagen.
Mat från Åland

Gott och hållbart går hand i hand vid Pub Stallhagen

På väggen hänger en karta över Åland. På den är pubens lokala leverantörer inprickade. Bönderna som odlar grönsaker och frukt, lammuppfödarna som levererar färskt kött och kvarnen som säljer ekologiskt mjöl. På Pub Stallhagen kan du äta med gott samvete – lokalproducerat så långt det är möjligt.

Åland var först i Finland med att certifiera restauranger enligt hållbarhets­standarden Green Key.

I pionjärgruppen fanns Pub Stallhagen med chefen Johanna Dahlgren i spetsen.

Vad är Green Key?

För att få Green Key-märkningen måste man uppfylla en rad grundkrav. För att få behålla den måste man förbättra sig var­je år.

Stallhagen har ett brett nätverk av lokala leverantörer, hushållar med sin en­ergi, komposterar sitt matavfall och ratar sådant som inte passar in. Hit hör energikrävande is, ”obligatoriska” citronskivor till fisken och läskedrycker från storbolag.

Åländska råvaror

Vill du veta vad Pub Stallhagen serverar nästa månad? Glöm det i så fall. Du kan alltid välja mellan en fisk-, en kött- eller en vegetarisk rätt, men dagens fångst och skörd avgör vad som slutligen finns på tall­riken.

Stallhagen kan följa sin hållbara Green Key-linje tack vare alla duktiga och ambitiösa odlare och uppfödare som ver­kar på den åländska landsbygden. Den är i högsta grad levande. Äppelträden står tätt. Lök- och grönsakslanden är många, kor och får går på bete och mathantverket blomstrar.

Många gårdar förädlar sina råvaror – gårdens mjölk blir ostar av olika slag, kött blir smakrik medwurst och andra chark­varor, bär kokas till saft och curder och ekologiskt odlat spannmål mals till mjöl. Flera av mathantverkarna deltar årligen i smaktävlingar utanför Åland och kommer hem med fina priser.

Smaka på Åland

Ett bra sätt att upptäcka allt gott, som erbjuds, är att besöka gårdarna som är öppna under evenemangen Åland Grönskar, som vanligtvis arrangeras i slutet av maj, och Skördefesten som äger rum den tredje helgen i september.

Ett annat är att titta efter lokala varor i livsmedelsbutikerna. Här finns alltid ett stort urval av Ålandsmejeriets goda och prisbelönta ostar, öl från bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery och bröd från lokala bagare.

Många andra restauranger gör som Stallhagen – hyllar lokala råvaror – och komponerar rätter som kombinerar åländ­ska mattraditioner med moderna influ­enser. Fem av dem har kvalat in i guiden White Guide Nordic – Nautical, Indigo och Kvarter5 i Mariehamn, Smakbyn i Kastel­holm och Havsvidden i Geta.

Upptäck även:

Stallhagen, bryggeri, pub och restaurang, Grelsby.

Amalias Limonadfabrik, gårdsbutik, Lemland.

Marskogens lamm, gårdsbutik och kafé, Finström.

Skärgårdsbröd Kökar, bageri och sommarkafé, Kökar.

Johannas hembakta, butik och kafé, Grelsby.

Open Water Brewery, bryggeri med butik, Lemland.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch