Mat från Åland

Gott och hållbart går hand i hand vid Pub Stallhagen

Johanna Dahlgren med kock i köket på Pub Stallhagen.

På väggen hänger en karta över Åland. På den är pubens lokala leverantörer inprickade. Bönderna som odlar grönsaker och frukt, lammuppfödarna som levererar färskt kött och kvarnen som säljer ekologiskt mjöl. På Pub Stallhagen kan du äta med gott samvete – lokalproducerat så långt det är möjligt.

Åland var först i Finland med att certifiera restauranger enligt hållbarhetsstandarden Green Key.

I pionjärgruppen fanns Pub Stallhagen med chefen Johanna Dahlgren i spetsen.

Vad är Green Key?

För att få Green Key-märkningen måste man uppfylla en rad grundkrav. För att få behålla den måste man förbättra sig var­je år.

Stallhagen har ett brett nätverk av lokala leverantörer, hushållar med sin en­ergi, komposterar sitt matavfall och ratar sådant som inte passar in. Hit hör energikrävande is, ”obligatoriska” citronskivor till fisken och läskedrycker från storbolag.

Åländska råvaror

Vill du veta vad Pub Stallhagen serverar nästa månad? Glöm det i så fall. Du kan alltid välja mellan en fisk-, en kött- eller en vegetarisk rätt, men dagens fångst och skörd avgör vad som slutligen finns på tall­riken.

Stallhagen kan följa sin hållbara Green Key-linje tack vare alla duktiga och ambitiösa odlare och uppfödare som ver­kar på den åländska landsbygden. Den är i högsta grad levande. Äppelträden står tätt. Lök- och grönsakslanden är många, kor och får går på bete och mathantverket blomstrar.

Många gårdar förädlar sina råvaror – gårdens mjölk blir ostar av olika slag, kött blir smakrik medwurst och andra chark­varor, bär kokas till saft och curder och ekologiskt odlat spannmål mals till mjöl. Flera av mathantverkarna deltar årligen i smaktävlingar utanför Åland och kommer hem med fina priser.

Öppna gårdar

Ett bra sätt att upptäcka allt gott, som erbjuds, är att besöka gårdarna som är öppna under evenemangen Åland Grönskar, som vanligtvis arrangeras i slutet av maj, och Skördefesten som äger rum den tredje helgen i september.

Matminnen från Åland

Ett annat är att titta efter lokala varor i livsmedelsbutikerna. Här finns alltid ett stort urval av Ålandsmejeriets goda och prisbelönta ostar, öl från bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery och bröd från lokala bagare.

Många andra restauranger gör som Stallhagen – hyllar lokala råvaror – och komponerar rätter som kombinerar åländ­ska mattraditioner med moderna influ­enser. Fem av dem har kvalat in i guiden White Guide Nordic – Nautical, Indigo och Kvarter5 i Mariehamn, Smakbyn i Kastel­holm och Havsvidden i Geta.

Konstnärerna Jonas Wilén och Ernst Billgren.
Museer på Åland

Möte i konst – Billgren vs Wilén

Förväntningarna är höga. Vad bjuder konstnärerna Ernst Billgren och Jonas Wilén på när de i sommar möts i en gemensam utställning på Ålands...

Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör...

Allt om Åland - banner för sommartävlingar på Aland.com.
Tävla med Aland.com

Testa dina Ålandskunskaper!

Hela sommaren från 1 juli till 19 augusti kan du delta i vår festliga sommartävling ALLT OM ÅLAND. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna allt från flygbiljetter och restaurangbesök till choklad och äventyr.

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2020.
Hemester på Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Nu är den äntligen här – Åland Guide 2020, din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy