Mat från Åland

Fyll koppen med kaffe som är rostat på Åland

Sommarfika med Ålandspannkaka, grädde, jordgubbar och kaffe.

Hur smakar kaffe på åländska? Svaret är: allt från mörka mellanrosten BARSK med smak av toffee, nötter och fikon till ljusa FROM med inslag av jasmin och röda vinbär. Åtminstone om du frågar Daniel Blomster och Mathias Falander vid Rosteriverket.

Tillsammans rostar vännerna och kaffeentusiasterna utvalda kaffebönor sitt mikrorosteri i Godby, granne med Grelsby Strand hotell och bageriet Johannas hembakta med café i Finström.

- Vårt mål är att erbjuda en kaffeprodukt som verkligen sticker ut och ger dig en unik och oförglömlig upplevelse, säger Daniel Blomster.

- För att skapa en perfekt kopp kaffe tror vi det är viktigt att låta rostningsprocessen äga rum gradvis och varsamt. Genom att använda vår lilla rost och vår hantverksmässiga process, skapar vi en kopp specialkaffe som är fylld med enastående smak och arom.

Just nu ingår sex produkter i kaffesortimentet. Skalan sträcker sig från uthärdligt mycket rostat till lätt, mjukt och försiktigt rostat. 

Olika karaktärer

Allt började under ett långpass på landsvägscykel där det fanns gott om tid för tankar och samtal.
- Vi funderade båda på att öppna eget och diskuterade lite olika startups, varpå kafferostning dök upp. Efter en hel del research och rostande hemma i ugnen startade vi upp Rosteriverket ett halvår senare.

Numera hittar du Rosteriverkets färdiga kaffeblandningar vid SALT Konsthantverk i Sjökvarteret. Eller så beställer du på nätet via webbshopen på rosteriverket.com. Välj mellan FRUKTAD, FROM, KNÄCKT, VANKELMOD, BARSK eller YNKLIG som hela bönor eller malt kaffe. Eller testa en av varje!

Kaffe rostat på Åland från Rosteriverket.
FRUKTAD och FROM, två nyheter från Rosteriverket.

- Vi försöker komma med nya sorter med jämna mellanrum, så att vi själva kan utvecklas samtidigt som våra kunder förhoppningsvis får lära sig att kaffe har olika karaktär beroende på varifrån det kommer.

Nya upplevelser

Populärast bland kunderna är mellanrosten, kaffet som varken är mörk- eller ljusrostat.

- Mellanrosten är ett rätt säkert kort, där det mer är tycke och smak som avgör vilken kunderna tycker bäst om, medan mörkrostat och speciellt ljusrostat ibland kan vara en vattendelare då de är rätt stor skillnad på karaktär och smak på dessa.

Daniel berättar att Rosteriverket annars får mest feedback på sitt ljusrostade kaffe, både positiv och negativ.
- Det flesta är ovana vid smakerna som kan komma fram från en bra kaffeböna och varsam rostning. Vår ljusrostade nyhet FROM är ett bra exempel, vi får ofta positiv feedback från mellanrostdrickare, medan skillnaden blir för extrem för de som dricker mörkrostat eller sätter mjölk i kaffet.

Våga testa

Något favoritkaffe har Daniel inte. Valet beror alltid på tidpunkt eller dagens humör. Nyheten FRUKTAD från Kenya tycker han dock att passar riktigt bra under sommaren.
- Mathias däremot gillar verkligen våra ljusrostade kaffen från Etiopien, där YNKLIG är klar etta, säger Daniel, och avslutar med ett tips:

- Våga testa lite nya kaffesorter och rostningar i stället för att slentrianmässigt plocka samma från kaffehyllan i butiken nästa gång – det finns mycket gott att upptäcka!

Kafferosteri på Åland

Rosteriverket
Webbshop: www.rosteriverket.com
Stornäsvägen 40, Godby.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy