Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Odlarna uppskattar somrar med många soltimmar och långa, milda höstar. Åland är i dag Finland största äppelträdgård, så mycket som tre av fyra inhemska äpplen odlas här. Dessutom kommer 30 procent av all inhemsk lök och 90 procent av all sparris från Åland. Längs kusterna trivs också superbäret havtorn.

Lätt att sätta Åland på tallriken

Med så fina råvaror är det inte konstigt att mathantverket blomstrar. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck. Många gårdar förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost, kött blir smakrik korv och ekologiskt odlat spannmål mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Hos Öfvergårds kan du dessutom åka på äppelsafari sommartid eller hyra ett eget äppelträd, vilket verkligen tar självplock till en ny nivå.

Amalias Limonadfabrik och Peders Aplagård förädlar i sin tur frukter och bär till läskande alkoholfria drycker medan bryggeriet Open Water Brewery brygger sin öl och cider med procent.

Handla med dig hem

Vissa matkreatörer välkomnar besökare till sina gårdsbutiker eller erbjuder guidade turer, andra säljer sina produkter i mataffärer eller hantverksbutiker.

I området kring Kastelholms slott finns många smakupplevelser samlade. Förutom Smakbyns delikatessbod hittar du bränneriet Åland Distillery och godistillverkaren Ålands Karamelleriet, som lyckats fånga smaken av smultron i sin Ålandskaramell.

I Grelsby vid hotellet Grelsby Strand kan du köpa kaffe som är rostat på Åland hos kafferosteriet Rosteriverket.

Smaka på Åland

Amalias limonadfabrik, gårdsbutik, Lemland.

Marskogens lamm, gårdsbutik och kafé, Finström.

Open Water Brewery, bryggeri med butik, Lemland.

Rosteriverket, mikrorosteri som rostar kaffe vid Grelsby Strand hotell, Grelsby.

Ålands Karamelleriet, hantverksmässig godistillverkning, Kastelholm.

Peders Aplagård, gårdsbutik och sommarcafé, Kökar.

Grannas, Snäckö frukt, Öfvergårds, äppelodlingar, norra Åland.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch