Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Odlarna uppskattar somrar med många soltimmar och långa, milda höstar. Åland är i dag Finland största äppelträdgård, så mycket som tre av fyra inhemska äpplen odlas här. Dessutom kommer 30 procent av all inhemsk lök och 90 procent av all sparris från Åland. Längs kusterna trivs också superbäret havtorn.

Lätt att sätta Åland på tallriken

Med så fina råvaror är det inte konstigt att mathantverket blomstrar. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck. Många gårdar förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost, kött blir smakrik korv och ekologiskt odlat spannmål mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Hos Öfvergårds kan du dessutom åka på äppelsafari sommartid eller hyra ett eget äppelträd, vilket verkligen tar självplock till en ny nivå.

Amalias Limonadfabrik och Peders Aplagård förädlar i sin tur frukter och bär till läskande alkoholfria drycker medan bryggeriet Open Water Brewery brygger sin öl och cider med procent.

Handla med dig hem

Vissa matkreatörer välkomnar besökare till sina gårdsbutiker eller erbjuder guidade turer, andra säljer sina produkter i mataffärer eller hantverksbutiker.

I området kring Kastelholms slott finns många smakupplevelser samlade. Förutom Smakbyns delikatessbod hittar du bränneriet Åland Distillery och godistillverkaren Ålands Karamelleriet, som lyckats fånga smaken av smultron i sin Ålandskaramell.

I Grelsby vid hotellet Grelsby Strand kan du köpa kaffe som är rostat på Åland hos kafferosteriet Rosteriverket.

Smaka på Åland

Amalias limonadfabrik, gårdsbutik, Lemland.

Marskogens lamm, gårdsbutik och kafé, Finström.

Open Water Brewery, bryggeri med butik, Lemland.

Rosteriverket, mikrorosteri som rostar kaffe vid Grelsby Strand hotell, Grelsby.

Ålands Karamelleriet, hantverksmässig godistillverkning, Kastelholm.

Peders Aplagård, gårdsbutik och sommarcafé, Kökar.

Grannas, Snäckö frukt, Öfvergårds, äppelodlingar, norra Åland.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy