Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Odlarna uppskattar somrar med många soltimmar och långa, milda höstar. Åland är i dag Finland största äppelträdgård, så mycket som tre av fyra inhemska äpplen odlas här. Dessutom kommer 30 procent av all inhemsk lök och 90 procent av all sparris från Åland. Längs kusterna trivs också superbäret havtorn.

Lätt att sätta Åland på tallriken

Med så fina råvaror är det inte konstigt att mathantverket blomstrar. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck. Många gårdar förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost, kött blir smakrik korv och ekologiskt odlat spannmål mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Hos Öfvergårds kan du dessutom åka på äppelsafari eller hyra ett eget äppelträd, vilket verkligen tar självplock till en ny nivå.

Amalias Limonadfabrik och Peders Aplagård förädlar i sin tur frukter och bär till läskande alkoholfria drycker medan bryggeriet Open Water Brewery brygger sin öl och cider med procent.

Handla med dig hem

Vissa matkreatörer välkomnar besökare till sina gårdsbutiker eller erbjuder guidade turer, andra säljer sina produkter i mataffärer eller hantverksbutiker.

I området kring Kastelholms slott finns många smakupplevelser samlade. Förutom Smakbyns delikatessbod hittar du bränneriet Åland Distillery, kafferosteriet Rosteriverket och godistillverkaren Ålands Karamelleriet, som lyckats fånga smaken av smultron i sin Ålandskaramell.

Smaka på Åland

Amalias limonadfabrik, gårdsbutik, Lemland.

Marskogens lamm, gårdsbutik och kafé, Finström.

Open Water Brewery, bryggeri med butik, Lemland.

Rosteriverket, mikrorosteri som rostar kaffe vid Jan Karlsgården.

Ålands Karamelleriet, hantverksmässig godistillverkning, Kastelholm.

Peders Aplagård, gårdsbutik och sommarcafé, Kökar.

Grannas, Snäckö frukt, Öfvergårds, äppelodlingar, norra Åland.

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Åda ruvar under skydd byggt av föreningen Ådans Vänner.
Aktiviteter

Följ med på ådsafari till Båtskären i Ålands skärgård

Varje vår och försommar erbjuder projektet Ådans Vänner guidade turer till sin ådkoloni på Båtskären söder om Mariehamn. Under ett ådsafari...

Målning av Guy Frisk: Längtan, 1973-75.
Evenemang

Guy Frisks färgstarka värld

Konstnären Guy Frisk (1943-2022) är huvudperson i Ålands konstmuseums sommarutställning. Frisk föddes i Lovisa, flyttade till Åland 1961 och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy