Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Odlarna uppskattar somrar med många soltimmar och långa, milda höstar. Åland är i dag Finland största äppelträdgård, så mycket som tre av fyra inhemska äpplen odlas här. Dessutom kommer 30 procent av all inhemsk lök och 90 procent av all sparris från Åland. Längs kusterna trivs också superbäret havtorn.

Lätt att sätta Åland på tallriken

Med så fina råvaror är det inte konstigt att mathantverket blomstrar. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck. Många gårdar förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost, kött blir smakrik korv och ekologiskt odlat spannmål mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Hos Öfvergårds kan du dessutom åka på äppelsafari eller hyra ett eget äppelträd, vilket verkligen tar självplock till en ny nivå.

Amalias Limonadfabrik och Peders Aplagård förädlar i sin tur frukter och bär till läskande alkoholfria drycker medan bryggeriet Open Water Brewery brygger sin öl och cider med procent.

Handla med dig hem

Vissa matkreatörer välkomnar besökare till sina gårdsbutiker eller erbjuder guidade turer, andra säljer sina produkter i mataffärer eller hantverksbutiker.

I området kring Kastelholms slott finns många smakupplevelser samlade. Förutom Smakbyns delikatessbod hittar du bränneriet Åland Distillery, kafferosteriet Rosteriverket och godistillverkaren Ålands Karamelleriet, som lyckats fånga smaken av smultron i sin Ålandskaramell.

Smaka på Åland

Amalias limonadfabrik, gårdsbutik, Lemland.

Marskogens lamm, gårdsbutik och kafé, Finström.

Open Water Brewery, bryggeri med butik, Lemland.

Rosteriverket, mikrorosteri som rostar kaffe vid Jan Karlsgården.

Ålands Karamelleriet, hantverksmässig godistillverkning, Kastelholm.

Peders Aplagård, gårdsbutik och sommarcafé, Kökar.

Grannas, Snäckö frukt, Öfvergårds, äppelodlingar, norra Åland.

Teateraffisch för Folk och rövare i Kamomilla stad vid Teaterföreningen i Mariehamn.
Evenemang

Skoj och skratt med Kasper, Jesper och Jonatan

Om du vill unna dig en stund med glada skratt och upptåg ska du boka en biljett till Folk och rövare i Kamomilla stad. Pjäsen spelas i...

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Händer som skär upp mat på förrättstallrik.
Mat från Åland

Ät gott och umgås under restaurangdagarna

Ta med dig familjen eller vännerna och njut av god mat till bra pris under Restaurangdagarna på Åland den 23-28 januari. Restaurangdagarna...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy