Evenemang

Firar du novent?

Kvinna och barn på julmarknad.

Vanligtvis är november en av årets mörkaste och tråkigaste månader, egentligen bara en enda lång transportsträcka mot julmyset i december. Åtminstone för alla som ännu inte har upptäckt det fina i att fira Novent!

Novent är julälskarens sätt att smygstarta julfirandet och handlar om minusadvent, det vill säga nedräkningen till första advent och en god anledning att börja julstöket lite tidigare.

Genast blir trista november lite gladare och julstressen mycket mindre. För om du börjar beta av jultraditionerna redan i november har du gott om tid att maxa myset och i lugn och ro förbereda dig inför julen. Från julstök och klappar till glöggkvällar och pepparkaksbak.

Myset är viktigt

Från början var det instagramprofilen Alexandra Malmqvist Olssons mamma som drog igång noventtraditionen år 2014 för att maxa familjens julstämning. Till tidningen Leva & bo säger Alexandra:

- Det är så många regler kring vad man får göra kring jul, när man får ställa fram julgranen och så vidare. Men egentligen borde man mysa på mycket tidigare och inte ha så mycket regler kring allt, utan bara tänka på vad som är trevligt och mysigt!

Institutet för språk och fornminnen listar också numera Novent som ett av nyorden för 2020, det vill säga ord som ökat i användning eller varit särskilt aktuella under året.

Noventstaken

Förutom att det är tillåtet med julfix redan i november kan noventfiraren uppmärksamma novent genom att tända ett ljus i adventsstaken varje söndag . Genom att börja tända ljusen från höger istället för från vänster blir adventsstaken en noventstake. Till sist möter den fjärde novent och den första advent varandra genom att du tänder ett och samma ljus. 

År 2020 är det dags att tända första ljuset i noventstaken söndagen den 8 november. 

Barn som tittar i en skattkista i lekrummet vid Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Fira Finland med skeppsråttan Ruby

Familjedag på Ålands sjöfartsmuseum den 6 december är numera en kär tradition, så även i år. På självständighetsdagen är du välkommen på en...

Julig stämningsbild med glögg, pepparkakor, kanel och pynt.
Hemester på Åland

Hitta julstämningen på Åland

Njut av julens många höjdpunkter på Åland. Bland trivsamma marknader och dukade julbord tar det inte länge innan julstämningen infinner sig...

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile.

Anlita proffsen när du behöver hjälp med företagsprofileringen

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile har lång erfarenhet av profilreklambranschen och hjälper företag och föreningar att stärka...

Händer som håller i mobiltelefoner.
Om Aland.com

Snabbkoll på nyhetsflödet – det har aldrig varit enklare! 

När är den efterfrågade mediasidan på Aland.com tillbaka! Här har vi samlat det senaste i nyhetsflödet så att du enkelt kan hänga med i vad...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy