Evenemang

Vilken musikalisk ö!

Mezzosopranen Jenny Carlsted sjunger på scener runt om i världen och har Åland som sin fasta bas.

Är ålänningar speciellt musikaliska? Eller är de duktiga på att förädla sina talanger? Svårt att säga men faktum är att många ålänningar både sjungit och spelat på internationella scener och att det ena musikevenemanget efter det andra ordnas på Åland.

Vis- och jazzfestivaler. Orgelkonserter. Pop och rock i en dryg vecka. Kammarmusik på hög nivå och egna djärva operaprojekt. Dansbandsmusik i sommarkvällen.

Artister i världsklass

Vänner av musik – nästan oavsett gen­re – hittar något på Åland. Ibland upp­träder kända artister utifrån, ibland egna åländska talanger. Och det finns många sådana.

Operasångare som Sofie Asplund, Frida Österberg, Jenny Carlstedt (bilden), Therese Karlsson och Philip Björkqvist har tagit sina första sångsteg på Åland och efter det uppträtt på stora scener utanför Åland. De förgyller nu som då utbudet på hemmaplan med egna konserter.

Körsång och teater

Ålänningarna är också flitiga körsång­are. De sjunger i olika stilar och kastar sig gärna in i storprojekt ledda av den åländ­ska jazzsångerskan Johanna Grüssner, också hon känd utanför Ålands gränser.

Teateramatörerna är också på tårna och serverar både kända musikaler och egna projekt.

Levande kulturhus

I kulturhuset Alandica i Mariehamn finns en stor salong med plats för 600 personer. En perfekt scen för både teater och musik. Här varvas uppträdanden av artister utifrån, som gärna mellanlandar på Åland under sina nordiska turnéer, och av egna stjärnor.

Händer som skär upp mat på förrättstallrik.
Mat från Åland

Ät gott och umgås under restaurangdagarna

Ta med dig familjen eller vännerna och njut av god mat till bra pris under Restaurangdagarna på Åland den 25-30 januari. Restaurangdagarna...

Två vuxna och ett barn tittar på keramik vid hantverkshuset SALT.
Shopping

Här hittar du åländskt hantverk!

Smycken och smide. Keramik. Tyger med handtryckta mönster, stickade plagg och mattor. I hantverksbutikerna i Mariehamn hittar du varor som...

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till Ålands...

Dansare i Sjökvarteret i Mariehamn.
Åland100

Nipå firar Åland100 med ny låt och dansutmaning

För att uppmärksamma Åland100 och det kommande jubileumsåret har Nordens Institut på Åland tagit hjälp av unga åländska talanger för att skapa en ny låt med tillhörande koreografi.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy