Mezzosopranen Jenny Carlsted sjunger på scener runt om i världen och har Åland som sin fasta bas.
Evenemang

Vilken musikalisk ö!

Är ålänningar speciellt musikaliska? Eller är de duktiga på att förädla sina talanger? Svårt att säga men faktum är att många ålänningar både sjungit och spelat på internationella scener och att det ena musikevenemanget efter det andra ordnas på Åland.

Vis- och jazzfestivaler. Orgelkonserter. Pop och rock i en dryg vecka. Kammarmusik på hög nivå och egna djärva operaprojekt. Dansbandsmusik i sommarkvällen.

Artister i världsklass

Vänner av musik – nästan oavsett gen­re – hittar något på Åland. Ibland upp­träder kända artister utifrån, ibland egna åländska talanger. Och det finns många sådana.

Operasångare som Sofie Asplund, Frida Österberg, Jenny Carlstedt (bilden), Therese Karlsson och Philip Björkqvist har tagit sina första sångsteg på Åland och efter det uppträtt på stora scener utanför Åland. De förgyller nu som då utbudet på hemmaplan med egna konserter.

Körsång och teater

Ålänningarna är också flitiga körsång­are. De sjunger i olika stilar och kastar sig gärna in i storprojekt ledda av den åländ­ska jazzsångerskan Johanna Grüssner, också hon känd utanför Ålands gränser.

Teateramatörerna är också på tårna och serverar både kända musikaler och egna projekt.

Levande kulturhus

I kulturhuset Alandica i Mariehamn finns en stor salong med plats för 600 personer. En perfekt scen för både teater och musik. Här varvas uppträdanden av artister utifrån, som gärna mellanlandar på Åland under sina nordiska turnéer, och av egna stjärnor.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch