Personer på gångbron över till fartyget Pommern i Mariehamn.
Museer på Åland

Ett äventyr på havet, men tryggt vid kajen

Det är en upplevelse i sig att se segelfartyget Pommern ligga förtöjd i hamnen omgiven av moderna kryssningsfartyg och fritidsbåtar. I år fyller det ståtliga fartyget 120 år.

Att sen få kliva ombord på Pommern och följa med på en fiktiv 100-dagars seglats runt jorden är som att få en guldbiljett till ett otroligt äventyr! Besöksupplevelsen är utformad kring en fiktiv resa på 1930-talet som tar dig med på vetetraden från Mariehamn till Australien, runt Kap Horn och tillbaka igen. Även om personerna i besättningen är påhittade har händelserna verkligen ägt rum ombord, men inte under en och samma resa.

En upplevelse i tre delar

Upplevelsen börjar utomhus på väderdäck, där du går runt och tjuvlyssnar på besättningen med hjälp av en audioguide. Extra roligt är det att barn och vuxna kan gå upplevelsen tillsammans. Medan de vuxna lyssnar på sin audioguide får barnen göra samma äventyr med skeppsråttan Ruby som sällskap.

Därefter får du praktiskt testa på och aktivt göra saker själv nere på däck 2 innan du avslutar längst ner i lastrummet med en mäktig väderupplevelse i form av en ljud- och ljusshow. Allt mellan storm och stiltje i fem minuter. Ännu starkare blir upplevelsen om du inte står stilla utan rör dig över lastgolvet under showen.

Ålands maritima kulturarv 

Sevärd i sig är även Sjöfartsmuseets huvudutställning, där kuriosakabinettet fyllt med sjömanssouvenirer lockar många. Här finns en unik sjörövarflagga, den ena av två äkta i hela världen.

Barnen gillar lekrummet Ruby och Havet samt utställningen Havsmonster med enorma monster och roliga rim. Kittlande och alldeles lagom läskig. Du får läsa, lyssna, röra, ja till och med krama om du vågar!

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch