Tallrik med somrig sallad på restaurang.
Mat från Åland

En matresa runt Åland

Låt restaurangerna styra din rundresa på Åland! Det finns många att välja på – både i Mariehamn och på landsbygden.

Restaurangtätt i Mariehamn

Nautical i Västra hamnen är en av Mariehamns mest anrika restauranger med pampig utsikt över havsviken. Restaurangen bjuder på avslappnad elegans och rätter av hög klass.

Kvarter5 vid Hotell Pommern satsar på det nordiska köket. Där kan du också slinka in i vinbaren och äta några tapas till ett glas eller två.

Indigo verkar i ett gammalt stenmagasin och har sittplatser i två stilar – lite mer sofistikerat i bottenvåningen, lite mer barmysigt i övre våningen. Dessutom finns en rejäl uteservering.

Park restaurang & bars storsäljare är rysk kryddoxe som funnits på menyn sedan 1976; inhemsk oxfilé som serveras med olika tillbehör. Restaurangen ligger vid Park Alandia Hotell och har en bar som fokuserar på livemusik onsdag till lördag.

Av dagens fångst

Pub Stallhagen i Grelsby serverar rustika måltider av i huvudsak åländska råvaror. Restaurangen har byggt upp ett nätverk av leverantörer som kommer med dagens fångst och skörd. Därför är menyn svår, för att inte säga omöjlig, att publicera på förhand.

Innehavaren Johanna Dahlgrén har prisats av Finlands svenska marthaförbund för sitt sätt att använda åländska råvaror. Hon uppmuntrar gärna sina gäster att äta mer fisk och hennes gäddfärsbiffar går åt som smör på heta stenar! I puben serveras givetvis det öl som bryggs i bryggeriet intill. De anställda är duktiga på att rekommendera en sort som passar till just den rätt du valt!

Nära Kastelholms slott är Smakbyn, kändiskocken och Robinson-vinnaren Michael Björklunds restaurang, ett populärt besöksmål. Här finns också destilleri och gårdsbutik.

En lantligare och mer hemtrevlig restaurang än Mormors Gröna Hus i Lemland är svår att hitta. Här bjuder värdparet Malin och Matz in till en rofylld matupplevelse på släktens gård med anor från 1800-talet.

Besök restaurangerna

RESTAURANG NAUTICAL, Hamngatan 2, Mariehamn. Tel. + 358 18 19931, www.nautical.ax

KVARTER 5, Norragatan 10, Mariehamn. Tel. +358 18 15555, www.kvarter5.ax

INDIGO, Nygatan 1, Mariehamn. Tel. +358 18 16550, www.indigo.ax

PARK RESTAURANG & BAR, N. Esplanadgatan 3, Mariehamn. Tel. +358 18 527555, www.parkalandia.com

STALLHAGEN, Getavägen 196, Godby. Tel. + 358 457 344 8500 www.stallhagen.com

SMAKBYN, Slottsvägen 134, Kastelholm. Tel. +358 18 43666, www.smakbyn.ax

MORMORS GRÖNA HUS, Sjögrensgatan, Lemland. Tel. +358 457 3450323, www.mormors.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch