Mat från Åland

Det är lätt att äta gott på Åland

Kockskola i köket på Smakbyn med Mikael Björklund.

Kockarna är duktiga på att förvalta de fina råvarorna och sporrar varandra. Ålands mesta kockkändis Michael Björklund, som vunnit både kocktävlingar och Robinson och som lagat mat i otaliga teveprogram både i Finland och Sverige, har visat vägen. Kan han så kan andra!

Här hittar du några av många restauranger på Åland som väntar på att få ge dig nya smakminnen.

Smakbyn

På landsbygden nära Kastelholms slott och slottsundet ligger Michael Björklunds restaurang med välfylld matbod och bränneriet Åland Distillery. 

Restaurang Nautical

Nautical har varit redarnas stamkrog och Ålands stolta sjöfartshistoria bor i väggarna. Utsikten över segelfartyget Pommern bidrar till helhetsupplevelsen. Restaurangen, som även har en uteservering, bjuder på avslappnad elegans och rätter av hög klass där varje detalj är genomtänkt.

ÅSS Paviljongen

Restaurangen ÅSS Paviljongen, som är inrymd i ett fantasifullt hus ritat av Lars Sonck, ligger vid kajkanten i västra hamnen i Mariehamn. Restaurangen bjuder på en uppskattad kombination av god mat och kvällssol på den generösa uteserveringen.

Kvarter5

Kvarter5 vid Hotell Pommern i Mariehamn serverar både lunch och middag och satsar på det nordiska köket. Du kan också slinka in i vinbaren och äta några tapas till ett glas eller två.

Indigo

Indigo verkar i ett gammalt stenmagasin vid Lilla Torget i Mariehamn och har sittplatser i två stilar – lite mer sofistikerat i bottenvåningen, lite mer barmysigt i övre våningen. Dessutom finns en rejäl uteservering samt The Calypso Bar. 

Compagniet

I Hotell Arkipelags restaurang Compagniet står mat och umgänge i fokus. Här finns sköna sittgrupper, en välfylld ginbar, sällskapsspel att låna och möjlighet att spela biljard, shuffleboard och boule.

Boquerian

Njut av tapas till lunch eller middag vid Boquerian restaurang och bar i Sittkoffs galleri. Här finns också en delikatessdisk för dig som vill köpa chark och goda ostar med dig hem. Sommartid öppnar den stora uteserveringen med känsla av medelhavet.

FP von Knorring

En populär sommarrestaurang i Mariehamn är båten FP von Knorring. Här kan du även sitta ute på akterdäck. Båten ligger stadigt förtöjd i östra hamnen.

HavsVidden

HavsVidden i Geta bjuder i sin tur på ett makalöst läge vid Norrhavet. Före eller efter middagen kan du ta en stärkande promenad i fin skärgårdsnatur.

Carlsro Badhotell

I skärgårdsbyn Degerby presenterar Carlsro Badhotell ett spännande möte mellan dansk och åländsk kultur. Eller vad sägs om smörrebröd med åländska abborre?

Barn med tomteluvor på torget i Mariehamn.
Shopping

Besök en julmarknad!

Upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker. På julens marknader hittar du allt som hör julen till - och lite till!

Besökare och sjörövarflagga vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Decemberskoj i sjöfartsmuseet!

Det är full fart i Ålands sjöfartsmuseum under december. Lagom till årets familjedag öppnar kuriosakabinettet äntligen upp igen. Dessutom är det sista månaden med utställningen Hildas doft.

Person sitter på huk och knyter träningsskor en solig höst eller vinterdag.
Aktiviteter

Nyårsruset jubilerar – tänker du delta?

Åland Just Nu har träffat Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare för Ålands motionsförbund och arrangör för nyårsruset den 31 december.

Bestick och servett i julinspirerad dukning i guld.
Mat från Åland

Boka julbord på Åland

Julen närmar sig och de åländska restaurangerna är redo att duka upp sina dignande julbord. Ta med dig familjen, vännerna eller...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy