Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given mötesplats med många överraskningar, från boulebana inomhus till bengaliska tigrar och skönt loungehäng.

I Paf Casions gamla lokaler har konceptinredare Eva-Jo Hancock tillsammans med Arkipelags vd Ann-Louise Djupsund och produktionsassistent Sanna Isabell Berntsson skapat en helt ny värld. 

- Vi har gjort ett ställe som vi själva vill ha och har längtat efter, säger Eva-Jo Hancock. Compagniet är vår version av en bro mellan Åland och fjärran östern med inspiration från handelskompanierna som tog det mystiska och vackra till Europa.

- Det är också en glimt och ett hommage till tiden när ålänningarna seglade vetetraden till Australien och passerade Indiska oceanen på vägen.

Eva-Jo Hancok, Sanna Isabell Berntsson och Ann-Louise Djupsund vid biljardbordet på Compagniet restaurang och bar.
Eva-Jo Hancock, Sanna Isabell Berntsson och Ann-Louise Djupsund ser fram emot att testa biljardborden i nya Compagniet.

Arbetet påbörjades innan coronavåren, men hamnade på is ett tag.
- Folk vill ändå träffas, särskilt nu när vi inte kan resa någonstans – så vi valde att satsa framåt och tro på framtiden, säger Ann-Louise Djupsund.

Olika öar

Grundvisionen är lugn och ro och en plats att äta gott och umgås med vänner, familj och arbetskamrater. 
- Därför har vi byggt upp små öar där du sitter i din egen bubbla, men ändå har översikt över lokalen. Det är avskilt och småprivat, men du ser ändå de andra gästerna, säger Eva-Jo Hancock.

Som vanligt när Eva-Jo designar är det med sinne för detaljerna. Och gärna återbruk där det går. Från nygjorda fönster med återvunnet glas till orientaliska mattor och Hotell Arkipelags gamla finglas från 1970-talet, som nu har fått komma fram ur skåpen.

Dukat med glas från 1970-talet vid Compagniets restaurang.
Arkipelags finglas användes tidigare bara vid bröllop och högtidliga tillställningar.

Den bengaliska tigern följer med i logotyp och menyer och får personifiera Compagniet och den indiska kopplingen.
- Nu är tigern tillbaka i stan! säger Ann-Louise Djupsund och hänvisar till den tigermönstrade nattklubben som hotellet hade på 1980-talet och början av 1990-talet ifall någon ännu minns.

Resultatet är lyckat, det är som att komma till en helt annan tid och plats. Du förväntar dig nästan att hitta rökrocksklädda män sittande i fåtöljerna och skulle inte bli förvånad om det låg en levande tiger under biljardbordet. 

Bengalisk tiger på Compagniets meny.
"Välkommen med på en resa till tigerland" står det på Compagniets meny.

Umgås och ha trevligt

Compagniet behåller speltemat, men numera ligger fokus i den gamla casinolokalen på sällskapsspel och umgänge. 
- Vi vill att du ska äta och dricka gott och ta dig tid till en helkväll där du gärna sitter kvar och umgås – och här kommer spelen in, förklarar Ann-Louise Djupsund.

Förbi baren och matborden i vad som kallas Tempelsalen finns ett spelområde med shuffleboard, två biljardbord och en fullstor boulebana. Borden och boulebanan kan du hyra för 15 euro per timme och bana. Perfekt för nästa AW eller träff med kompisgänget. 

Annars kan du också låna vanliga brädspel i baren. Här finns många resespel men också klassiker som backgammon och schack.

Boulebana inomhus vid Compagniet i Mariehamn.
Compagniets boulebana håller tävlingsstandard.

Smak av Åland och världen

På Compagniets meny är huvudråvaran alltid åländsk medan rätterna har influenser från hela världen. Välj mellan olika smårätter, huvudrätter och desserter. Aland.com har provsmakat både sikromsstruten och Compagniets oxtartar och kan varmt rekommendera båda!

Mycket är lokalt även bland dryckerna i baren med åländsk öl, longdrink, cider och gin i sortimentet.
- Jag tror vi har Finlands största ginbar med 40 olika sorters gin och tio tonicsorter, säger Ann-Louis Djupsund.

Compagniet restaurang och bar är öppen måndag till lördag från klockan 16.

Besök Compagniet

Hotell Arkipelag (södra ingången), Strandgatan 35, Mariehamn.
Telefon +358 18 24020.

Läs mer om Compagniet på Hotellarkipelag.ax

Följ Compagniet på Facebook

Barn som tittar i en skattkista i lekrummet vid Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Fira Finland med skeppsråttan Ruby

Familjedag på Ålands sjöfartsmuseum den 6 december är numera en kär tradition, så även i år. På självständighetsdagen är du välkommen på en...

Julig stämningsbild med glögg, pepparkakor, kanel och pynt.
Hemester på Åland

Hitta julstämningen på Åland

Njut av julens många höjdpunkter på Åland. Bland trivsamma marknader och dukade julbord tar det inte länge innan julstämningen infinner sig...

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile.

Anlita proffsen när du behöver hjälp med företagsprofileringen

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile har lång erfarenhet av profilreklambranschen och hjälper företag och föreningar att stärka...

Händer som håller i mobiltelefoner.
Om Aland.com

Snabbkoll på nyhetsflödet – det har aldrig varit enklare! 

När är den efterfrågade mediasidan på Aland.com tillbaka! Här har vi samlat det senaste i nyhetsflödet så att du enkelt kan hänga med i vad...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy