Ett par sitter i en segelskuta i Sjökvarteret i Mariehamn.
Fakta om Åland

Åland – med havet runt hörnet

Vägen till Åland går över havet och vem kan man vänta sig att möta när man stiger iland? Sjöfarare och båtbyggare? It-experter och chips-tillverkare? Bönder och operasångare? Det finns ett enkelt svar på frågorna: Allihop och fler därtill. Åland är nämligen mångsidigt. Lika aktivt och modernt som lugnt och traditionellt.

Åland är ett myller av öar nästan mitt i Östersjön. Här finns en stad, Mariehamn, och en levande landsbygd. Havet är alltid nära, vindarna alltid saltstänkta.

Både Finland och Sverige

Åland är landet-mitt-emellan – lite Sve­rige och lite Finland som blandats ihop och som kryddats med influenser från den tid när Åland var en del av det rys­ka tsardömet. Numera styr ålänningarna sig själva och kan tack vare självstyrelsen forma samhället efter egna behov och för­utsättningar.

Ålänningarna är driftiga

Liksom många andra öbor har ålänningarna blivit vana att klara sig själva och att tro på den egna förmågan. Men de räds inte heller den stora världen. De har seglat över världshaven och kommit hem med nya idéer och impulser i bagaget. Ofta även med pengar för att förverkliga dem.

På Åland går traditioner och nytänkan­de hand i hand. Väderkvarnar renoveras och midsommarkronor binds medan hög­teknologiska företag servar kunder i hela världen. Det går bra att förena två världar på en liten yta.

Väder och vind

Klimatet är vänligt och somrarna är ofta soliga. Åland sägs ha flest soltimmar i Nor­den under perioden maj-augusti. Det blå­ser en del – oftast från sydväst – och flera vindkraftverk ger Åland grön el.

Kultur och historia

Ålands urcentrum ligger i den nuti­da byn Långsbergsöda. Hit kom de första ålänningarna – hur de hittade vägen till Åland som på den tiden var några kala öar i det vida havet kan man fråga sig, men vattnen var rika på säl, fisk och sjöfågel och de första ålänningarna var ivriga jäg­are och fiskare.

Vill du veta mer om Åland besöker du Ålands kulturhistoriska museum. En basutställning berättar om Åland under 7.500 år – från de första invånarna under stenåldern till dagens moderna samhälle.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch