Aktiviteter

Ut i naturen – på hög höjd, på land eller på vattnet!

Person som klättrar på höghöjdsbanan Flow Park.

De modigaste tar sig fram mellan träden på gungande bildäck och slaka linor på 15 meters höjd. Andra väljer lägre höjder längs landsvägar eller vattenytan.

Äventyrsbanan Flow Park är utmaning och rörelse i samma paket. För den som helst upplever naturen på marknivå väntar cykling, paddling och andra upplevelser på Åland.

Äventyr på hög höjd

Klättraren tar sig sakta men säkert framåt i äventyrsbanan – från ett gungande bildäck till nästa. Och till nästa. Det är 15 meter till marken nedanför och en bit till plattformen uppe i trädet där man kan pusta ut. Sedan väntar nya moment. Underlag som består av stora rullar eller enbart en lina eller av något annat som svajar och gungar.

Ett besök i Ålands första Flow Park, som anlagts på Vårdö, bju­der garanterat på många adrenalinkickar. Äventyrsbanan finns på tre nivåer och alla som är minst 7 år och 120 cm långa är välkomna. Man får en introduktion innan man ger sig iväg och alla klättrare förses med hjälm och en säkerhetssele.

Föredrar du naturupplevelser på egen hand?

Åland med cykel

Om du cyklar kan du välja olika alternativ. Antingen bor du på samma plats och gör dagsutflykter som be­stäms efter dagens humör och väder (läs mot- eller medvind). Eller så satsar du på en rundtur där du bor på olika platser varje natt. Under de senaste åren har satsningar gjorts på den lätta trafiken och nya cykelvägar har byggts längs en del av huvudvä­garna.

En innehållsrik tvådagarstur

Hyr en cykel i Mariehamn och cykla norrut mot Geta, där du övernattar i en stuga på berget. Nästa dag tar du cykelfärjan till Skarpnåtö i Hammarland innan du återvänder till Mariehamn.

Längs vägen väntar:

  • besök i medeltida kyrkor
  • god mat och hem­bakat kaffebröd på serveringar
  • en magisk solnedgång på berget (om vädret tillåter)
  • ett besök på Sålis batteriberg med minnen från första världskriget
  • ett besök i en keramikverkstad.

Det finns också andra vägar att välja – inte minst i skärgården öster om huvudön. Där kryddar du cyklandet med åkturer med skär­gårdsfärjorna.

Låt researrangören planera

Om du vill ha hjälp med att planera rutten kan du vända dig till Viking Line och Eckerö Linjen. De säljer cykelpaket där cykel, hjälm, färdiga ruttförslag, bokad logi och goda middagar ingår.

Till fots i övärlden

Vandrare kan göra som cyklister – övernatta längs vägen eller ha ett högkvarter att utgå från för dagsetapper. Det finns många kortare och längre leder att välja på. Många av dem har gjorts ännu bättre under de senaste åren med bättre markeringar och fler infoskyltar.

Det senaste tillskottet är St Olofs pilgrimsled som öppnades 2019 och som går över hela Åland.

Med vattnet som väg

Det räcker med en snabb blick på kartan för att inse att Åland är som gjort för vattensporter – för paddling, surfing, kitesurfing och vattenskoteråkning. Det finns vatten i alla väderstreck, både lugna vikar och öppet hav.

Det finns öar i massor att göra strandhugg vid och kanske ta ett svalkande dopp. Med bra planering kan du paddla till någon av de bebodda skärgårdsöarna från huvudön och ta skärgårdsfärjan tillbaka. Det finns även aktörer som hyr ut utrustning och ordnar ledda turer.

När isarna har lagt sig väntar nya upplevelser. Långfärdsskrid­skoåkarna tycks bli allt fler vilket känns som en självklarhet. Det är helt enkelt magiskt att glida fram på blanka isar och kanske – om förutsättningarna tillåter – ta sig ända ut till havsbandet där himmel och hav smälter ihop. Åland har också många insjöar som fryser tidigare och där man kan göra rejäla dagsturer.

Mjuka upp med yoga

Vill du runda av en aktiv dag i naturen med yoga söker du upp något av gymmen eller yogahusen som erbjuder ledda klasser med olika inriktning.

Uthyrning på Åland

Du kan hyra cyklar och kajaker på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen om du avslutar vid en plats som kan nås med bil.

RO-NO Rent, Mariehamn. Cyklar, mopeder, båtar och kanoter.

Nimix, Eckerö. Mobil kajakuthyrning.

Paddelboden, Mariehamn. Kajaker och paddelbrädor.

Rundbergs bil & service, Mariehamn. Person- och paketbilar.

Skådespelaren Matts Stenlund med en bukett med rosor.
Evenemang

Åländsk stand up med Matts Stenlund

Skådespelaren Matts Stenlund går från teater till stand up-show i helgens två föreställningar av ”Singelolycka på Tinder – en renodlad...

Mezzosopranen Jenny Carlstedt tolkar tyska kompositören Clara Schumann.
Evenemang

En konsert i ord och toner när Jenny tolkar Clara

Tyska Clara Schumann var en av 1800-talets mest berömda pianister och kompositörer. Under konserten ”Clara Schumann eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” ger mezzosopranen Jenny Carlstedt sin tolkning av Claras intressanta levnadsöde.

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.
Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given...

Sovrum vid Klintvägen Apartments i Mariehamn.
Bo på Åland

Moderna och nymöblerade semesterlägenheter på Åland

Vill du bo bekvämt i en ljus och modern lägenhet under din semester på Åland? Klintvägen Apartments erbjuder flera barnvänliga, nymöblerade...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy