Mariehamn

Lika nära till nöjen som till badstranden

Barn och vuxna som leker med en badboll på sandstranden vid Lilla Holmen.

Det är nära till allt i Mariehamn – till stranden, till nöjen och shopping. Enklast och bäst tar du dig fram till fots eller med cykel.

Mariehamn är en skön semesterstad där stress och köer är okända begrepp. En stad där naturen och nöjena ligger sida vid sida.

Du kan promenera i lugn takt och ändå hinna med en hel del under en dag. Har du bråttom hyr du en cykel och trampar runt.

Från shopping till sol och bad

Stadens centrum med gågatan Torgga­tan är behändigt för shopping. Här hittar du både åländskt hantverk, specialbuti­ker med populära märkesvaror och second hand.

Kaféer och restauranger ligger på rad och mot kvällen öppnar pubar, barer och nattklubbar. Flera av dem bjuder på live musik.

Och vill du ta ett dopp i havet kan du göra det nästan mitt i stan. Det finns flera badstränder att välja på.

Gå till sjöss

Sunnan II, en utfärdsbåt i gammal ång­båtsstil och med servering ombord gör avkopplande dagsturer. Du kan också hyra en båt och själv köra ut på fjärden och man kan vandra längs vackra strandpromenader och genom lövängsområden.

Historiska Mariehamn

Vill du lära dig mer om gångna tider besöker du något av stadens museer. Mariehamn grundades 1861 under den ryska tiden. Stadens gudmor är ingen min­dre än Maria, maka till den ryska tsaren Alexander II.

Staden fick en för sin tid modern stads­plan med stora fyrkantiga tomter och raka gator. Allt för att förhindra att bränder, som var ett gissel i trähusstäder på den här tiden, skulle spridas. I dag har bebyg­gelsen förtätats och en stor tomt har blivit många mindre.

En bred esplanad, kantad av lindar, går från den västra hamnen till den östra och är ett av stadens främsta kännetecken.

Konstnären Minna Öberg vid havet.
Evenemang

Delta digitalt i skaparprocessen

Konstnären Minna Öberg öppnar dörren till sitt skapande i samarbete med NIPÅ lördagen den 15 maj klockan 15-17. Följ livesändningen på...

Lummig vårbild från Ramsholmen med vitsippor och hassel.
Sjukvård och hälsa

Bra att veta om fästingar

Marika Nordberg, infektionsläkare vid ÅHS, ger sina bästa råd för att handskas med de små krypen till tidningen Åland Just Nu. Åland är ett...

Vy med Kastelholms slott i bakgrunden från golfbana vid Ålands golfklubb.
Aktiviteter

Har du testat nya Slottsbanan?

Slottsbanan vid Ålands Golfklubb har byggts om rejält och nyöppnade för spel sommaren 2020. Välkommen till en helt ny golfupplevelse på...

Flyfoto över Kastelholms slott med Kasteholms gästhamn i bakgrunden.
Sevärt

Upplev mångsidiga Kastelholm

Kastelholm är en naturskön och historisk bygd. Hit kan du komma sjövägen med egen båt eller landvägen och njuta av god mat, härlig golf och...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy