Mariehamn

Lika nära till nöjen som till badstranden

Barn och vuxna som leker med en badboll på sandstranden vid Lilla Holmen.

Det är nära till allt i Mariehamn – till stranden, till nöjen och shopping. Enklast och bäst tar du dig fram till fots eller med cykel.

Mariehamn är en skön semesterstad där stress och köer är okända begrepp. En stad där naturen och nöjena ligger sida vid sida.

Du kan promenera i lugn takt och ändå hinna med en hel del under en dag. Har du bråttom hyr du en cykel och trampar runt.

Från shopping till sol och bad

Stadens centrum med gågatan Torgga­tan är behändigt för shopping. Här hittar du både åländskt hantverk, specialbuti­ker med populära märkesvaror och second hand.

Kaféer och restauranger ligger på rad och mot kvällen öppnar pubar, barer och nattklubbar. Flera av dem bjuder på live musik.

Och vill du ta ett dopp i havet kan du göra det nästan mitt i stan. Det finns flera badstränder att välja på.

Gå till sjöss

Sunnan II, en utfärdsbåt i gammal ång­båtsstil och med servering ombord gör avkopplande dagsturer. Du kan också hyra en båt och själv köra ut på fjärden och man kan vandra längs vackra strandpromenader och genom lövängsområden.

Historiska Mariehamn

Vill du lära dig mer om gångna tider besöker du något av stadens museer. Mariehamn grundades 1861 under den ryska tiden. Stadens gudmor är ingen min­dre än Maria, maka till den ryska tsaren Alexander II.

Staden fick en för sin tid modern stads­plan med stora fyrkantiga tomter och raka gator. Allt för att förhindra att bränder, som var ett gissel i trähusstäder på den här tiden, skulle spridas. I dag har bebyg­gelsen förtätats och en stor tomt har blivit många mindre.

En bred esplanad, kantad av lindar, går från den västra hamnen till den östra och är ett av stadens främsta kännetecken.

Åda ruvar under skydd byggt av föreningen Ådans Vänner.
Aktiviteter

Följ med på ådsafari till Båtskären i Ålands skärgård

Varje vår och försommar erbjuder projektet Ådans Vänner guidade turer till sin ådkoloni på Båtskären söder om Mariehamn. Under ett ådsafari...

Målning av Guy Frisk: Längtan, 1973-75.
Evenemang

Guy Frisks färgstarka värld

Konstnären Guy Frisk (1943-2022) är huvudperson i Ålands konstmuseums sommarutställning. Frisk föddes i Lovisa, flyttade till Åland 1961 och...

Dukat fikabord med Ålandspannkaka.
Recept

Varsågod – smaka på Tinas Ålandspannkaka!

Alla caféer med minsta lilla självaktning serverar den och på marknader går den åt som smör i solsken. Nästan alla som kommer till Åland...

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy