Aktiviteter

Ta en cykeltur genom kulturlandskapet

Par med cyklar som studerar cykelkarta på Åland.

Cykla norrut från Mariehamn och upplev allt från byagårdar och medeltida kyrkor till en trollkyrka djupt inne i berget. Stanna och fika längs vägen och avsluta med ett dopp i Bambölevik.

Åland bjuder på fina cykelturer i alla väderstreck. Ibland längs cykelbanor, andra gånger längs slingrande byavägar med lite trafik. Du kan till exempel följa Godbyvägen ut ur Mariehamn och cykla norrut mot Sankt Olofs kyrka i Jomala, en av de äldsta bevarade stenkyrkorna i Finland med anor från 1280-talet.

Åland från ovan

Om du sedan vandrar upp för berget i grannbyn Ingby hittar du en helt annan kyrka i en grottliknande klyfta, nämligen den elva meter djupa ”Trollkyrkan”. Uppe på Inbyberget finns även utsiktstorn, picknickbord, bronsåldersgravar och en stenåker.

Trampa sedan vidare längs Godbyvägen tills du kan svänga västerut på Emkarbyvägen. Nästan genast kan du göra en avstickare till Judys Ceramics & Art, som har keramikverkstad och butik i Gölbys gamla slakteri.

Kaffe med dopp

I Emkarby väntar utflyktens godaste stopp vid Solkulla Gård med bageri och café. Fyll på med energi från alla söta och salta godsaker, testa gärna specialiteter som Närpes grisar och PizzÅla.

Vidare in på Svartsmaravägen kan du cykla förbi Karl Ers-byagård innan du trampar vidare mot badstranden i Bambölevik. Här finns sandstrand, klippor och hopptorn för ett svalkande dopp.Från Mariehamn till Bamböle är det cirka 21 kilometer, men du kan givetvis vända tidigare om du vill.

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med...

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".
Evenemang

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy