Par med cyklar som studerar cykelkarta på Åland.
Aktiviteter

Ta en cykeltur genom kulturlandskapet

Cykla norrut från Mariehamn och upplev allt från byagårdar och medeltida kyrkor till en trollkyrka djupt inne i berget. Stanna och fika längs vägen och avsluta med ett dopp i Bambölevik.

Åland bjuder på fina cykelturer i alla väderstreck. Ibland längs cykelbanor, andra gånger längs slingrande byavägar med lite trafik. Du kan till exempel följa Godbyvägen ut ur Mariehamn och cykla norrut mot Sankt Olofs kyrka i Jomala, en av de äldsta bevarade stenkyrkorna i Finland med anor från 1280-talet.

Åland från ovan

Om du sedan vandrar upp för berget i grannbyn Ingby hittar du en helt annan kyrka i en grottliknande klyfta, nämligen den elva meter djupa ”Trollkyrkan”. Uppe på Inbyberget finns även utsiktstorn, picknickbord, bronsåldersgravar och en stenåker.

Trampa sedan vidare längs Godbyvägen tills du kan svänga västerut på Emkarbyvägen. Nästan genast kan du göra en avstickare till Judys Ceramics & Art, som har keramikverkstad och butik i Gölbys gamla slakteri.

Kaffe med dopp

I Emkarby väntar utflyktens godaste stopp vid Solkulla Gård med bageri och café. Fyll på med energi från alla söta och salta godsaker, testa gärna specialiteter som Närpes grisar och PizzÅla.

Vidare in på Svartsmaravägen kan du cykla förbi Karl Ers-byagård innan du trampar vidare mot badstranden i Bambölevik. Här finns sandstrand, klippor och hopptorn för ett svalkande dopp.Från Mariehamn till Bamböle är det cirka 21 kilometer, men du kan givetvis vända tidigare om du vill.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch