Finströms kyrka sommartid omgiven av lummiga träd.
Sevärt

Stark känsla av medeltid i Ålands kyrkor

Åland har många stenkyrkor från medeltiden med tjocka väggar och en värdig stämning. Finströms kyrka är den bäst bevarade medeltida byggnaden i hela Finland.

De äldsta kyrkorna på Åland ligger i Finström, Eckerö, Hammarland, Jomala, Saltvik, Sund och Lemland.

Finströms välbevarade kyrka

Finströms kyrka är den bäst bevarade medeltida byggnaden i Finland. Den har exempelvis inga fönster mot norr, som ansågs vara ondskans väderstreck. Många andra medeltida byggnader har försetts med norrfönster i senare renoveringar, vilket i och för sig gjort dem ljusare, men samtidigt har en stor del av den medeltida prägeln förstörts.

Den äldsta delen av kyrkan är troligen från slutet av 1200-talet. Under 1400-talet byggdes den om och fick sitt nuvarande utseende.

I kyrkan finns många medeltida träskulpturer och utanför står Frans Petter von Knorring staty. Han grundade ett flertal skolor och en tidning. Lars Sonck, känd finländsk arkitekt som ritat många byggnader även i Mariehamn, ligger begravd på kyrkogården. Hans far var kyrkoherde i Finström.

Kyrkokonserter

Förutom för gudstjänster och förrättningar som bröllop och dop används de åländska kyrkorna ofta för konserter. Titta efter aktuella evenemang i lokaltidningarna eller här på www.aland.com!

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch