Sevärt

En stad att upptäcka till fots

Par som promenerar genom järngrind med segelfartygsmotiv i Mariehamn.

Närheten är en av småstadens fördelar och Mariehamn upptäcker du lättast när du promenerar. Avståndet mellan stadens två hamnar är strax över en kilometer och vägen är fylld av upplevelser och intressant historia.

Mariehamn bjuder på många spännande möten mellan nytt och gammalt. Som i västra hamnen där moderna kryssningsfärjor lägger till i närheten av Pommern från 1903, den enda fyrmastade barken i världen som bevarats i ursprungligt skick. Pommern kan du kombinera med sjöfartsmuseet för en djupare inblick i Ålands imponerande sjöfartshistoria.

Eller så tar du en av stigarna upp till badhusberget för att se staden och hamnen från ovan. Vid 14-tiden nästan kryllar det av färjor i inloppet till staden.

I Badhusparken hittar du Doktorsvillan och andra minnen från badhusepoken i början av 1900-talet och följer du Esplanaden österut mot centrum vandrar du under lindarnas lummiga tak. Esplanaden härstammar från den ursprungliga stadsplanen daterad 1859.

Vid S:t Görans kyrka från 1927 kan du stanna till och beundra tak- och fönstermålningarna. Liksom Ålands sjöfartsläroverk och Mariehamns stadshus är kyrkan ritad av arkitekten Lars Sonck. En annan typ av arkitektur hittar du längs Södragatan, en av stadens äldsta gator. Bakom ritningarna till många av de charmiga träbyggnaderna står Hilda Hongell från Mariehamn, Finlands första kvinnliga byggmästare.

Sol och bad i öster

Mariehamns östra sida lockar i sin tur med restauranger och shopping kring gågatan Torggatan. Du kan också besöka Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum, eller njuta av ett dopp eller två på Lilla holmens sandstrand med badbrygga, piratskepp och påfåglar.

Familjevänligt är också Sjökvarteret och badhuset Mariebad.

Röda nypon i frost och solljus.
Evenemang

Åland Glimrar – nu börjar det!

Nu inleds den första av tre glimrande julstämningshelger. Vilken härlig första advents- och decemberhelg vi har att se fram emot! Denna...

Leende barn i ytterkläder med två paket i händerna.
Barnens Åland

Fira lillajul på Åland

Först är det Lilla Jul lördagen innan första advent. Sen kommer Stora Jul med självaste julafton den 24 december.

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy