Sevärt

En stad att upptäcka till fots

Par som promenerar genom järngrind med segelfartygsmotiv i Mariehamn.

Närheten är en av småstadens fördelar och Mariehamn upptäcker du lättast när du promenerar. Avståndet mellan stadens två hamnar är strax över en kilometer och vägen är fylld av upplevelser och intressant historia.

Mariehamn bjuder på många spännande möten mellan nytt och gammalt. Som i västra hamnen där moderna kryssningsfärjor lägger till i närheten av Pommern från 1903, det enda segelfartyget i världen som bevarats i ursprungligt skick. Pommern kan du kombinera med sjöfartsmuseet för en djupare inblick i Ålands imponerande sjöfartshistoria. Eller så tar du en av stigarna upp till badhusberget för att se staden och hamnen från ovan. Vid 14-tiden nästan kryllar det av färjor i inloppet till staden.

I Badhusparken hittar du Doktorsvillan och andra minnen från badhusepoken i början av 1900-talet och följer du Esplanaden österut mot centrum vandrar du under lindarnas lummiga tak. Esplanaden härstammar från den ursprungliga stadsplanen daterad 1859.

Vid S:t Görans kyrka från 1927 kan du stanna till och beundra tak- och fönstermålningarna. Liksom Ålands sjöfartsläroverk och Mariehamns stadshus är kyrkan ritad av arkitekten Lars Sonck. En annan typ av arkitektur hittar du längs Södragatan, en av stadens äldsta gator, där Finlands första kvinnliga byggmästare Hilda Hongell står bakom ritningarna till många av de charmiga träbyggnaderna.

Sol och bad i öster

Mariehamns östra sida lockar i sin tur med restauranger och shopping kring gågatan Torggatan. Du kan också besöka Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum, eller njuta av ett dopp eller två på Lilla holmens sandstrand med badbrygga, piratskepp och påfåglar. Familjevänligt är också Sjökvarteret och badhuset Mariebad.

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med...

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".
Evenemang

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy