Par som promenerar genom järngrind med segelfartygsmotiv i Mariehamn.
Sevärt

En stad att upptäcka till fots

Närheten är en av småstadens fördelar och Mariehamn upptäcker du lättast när du promenerar. Avståndet mellan stadens två hamnar är strax över en kilometer och vägen är fylld av upplevelser och intressant historia.

Mariehamn bjuder på många spännande möten mellan nytt och gammalt. Som i västra hamnen där moderna kryssningsfärjor lägger till i närheten av Pommern från 1903, den enda fyrmastade barken i världen som bevarats i ursprungligt skick. Pommern kan du kombinera med sjöfartsmuseet för en djupare inblick i Ålands imponerande sjöfartshistoria.

Eller så tar du en av stigarna upp till badhusberget för att se staden och hamnen från ovan. Vid 14-tiden nästan kryllar det av färjor i inloppet till staden.

I Badhusparken hittar du Doktorsvillan och andra minnen från badhusepoken i början av 1900-talet och följer du Esplanaden österut mot centrum vandrar du under lindarnas lummiga tak. Esplanaden härstammar från den ursprungliga stadsplanen daterad 1859.

Vid S:t Görans kyrka från 1927 kan du stanna till och beundra tak- och fönstermålningarna. Liksom Ålands sjöfartsläroverk och Mariehamns stadshus är kyrkan ritad av arkitekten Lars Sonck. En annan typ av arkitektur hittar du längs Södragatan, en av stadens äldsta gator. Bakom ritningarna till många av de charmiga träbyggnaderna står Hilda Hongell från Mariehamn, Finlands första kvinnliga byggmästare.

Sol och bad i öster

Mariehamns östra sida lockar i sin tur med restauranger och shopping kring gågatan Torggatan. Du kan också besöka Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum, eller njuta av ett dopp eller två på Lilla holmens sandstrand med badbrygga, piratskepp och påfåglar.

Familjevänligt är också Sjökvarteret och badhuset Mariebad.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch