Sevärt

En stad att upptäcka till fots

Par som promenerar genom järngrind med segelfartygsmotiv i Mariehamn.

Närheten är en av småstadens fördelar och Mariehamn upptäcker du lättast när du promenerar. Avståndet mellan stadens två hamnar är strax över en kilometer och vägen är fylld av upplevelser och intressant historia.

Mariehamn bjuder på många spännande möten mellan nytt och gammalt. Som i västra hamnen där moderna kryssningsfärjor lägger till i närheten av Pommern från 1903, det enda segelfartyget i världen som bevarats i ursprungligt skick. Pommern kan du kombinera med sjöfartsmuseet för en djupare inblick i Ålands imponerande sjöfartshistoria. Eller så tar du en av stigarna upp till badhusberget för att se staden och hamnen från ovan. Vid 14-tiden nästan kryllar det av färjor i inloppet till staden.

I Badhusparken hittar du Doktorsvillan och andra minnen från badhusepoken i början av 1900-talet och följer du Esplanaden österut mot centrum vandrar du under lindarnas lummiga tak. Esplanaden härstammar från den ursprungliga stadsplanen daterad 1859.

Vid S:t Görans kyrka från 1927 kan du stanna till och beundra tak- och fönstermålningarna. Liksom Ålands sjöfartsläroverk och Mariehamns stadshus är kyrkan ritad av arkitekten Lars Sonck. En annan typ av arkitektur hittar du längs Södragatan, en av stadens äldsta gator, där Finlands första kvinnliga byggmästare Hilda Hongell står bakom ritningarna till många av de charmiga träbyggnaderna.

Sol och bad i öster

Mariehamns östra sida lockar i sin tur med restauranger och shopping kring gågatan Torggatan. Du kan också besöka Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum, eller njuta av ett dopp eller två på Lilla holmens sandstrand med badbrygga, piratskepp och påfåglar. Familjevänligt är också Sjökvarteret och badhuset Mariebad.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy