Fyra pensionärer på promenad i den lummiga lindallén i Mariehamn.
Aktiviteter

Stadsvandringar i Mariehamn

Mariehamn är en perfekt stad att upptäcka till fots. Här hittar du tips på trevliga stadsvandringar.

De tusen lindarnas stad

Ett av Mariehamns kännetecken är den breda lindallé, som går mellan den östra och den västra stranden. Allén har sin tjusning under alla årstider – den är skirt ljusgrön på våren, erbjuder ett mäktigt grönt tak på sommaren och blir knallgul på hösten. Vintertid bildar de kala grenarna ett grafiskt konstverk.

Tack vare allén beskrev lektorn och poeten Georg Kåhre (1899-1969) Mariehamn som ”de tusen lindarnas stad” i en av sina dikter.

Många vackra trähus

Se vackra trähus som byggdes i Mariehamn kring 1900. Då fanns ett badhus i i den unga staden som lockade gäster från öst och väst. För att erbjuda dem rum att bo i satsade stadsborna på hus med uthyrningsrum.

Många av husen ritades av Hilda Hongell, Finlands första kvinnliga byggmästare, i så kallad schweizerstil. Det betyder att de har en del utsirade dekorationer. Flera bevarade hus finns längs Södragatan, Mariegatan och Norragatan.

I Soncks fotspår

Den finländska arkitekten Lars Sonck (1870-1956) har ritat flera byggnader i Mariehamn. Gå gärna på en vandring i hans fotspår!

Stadshuset, kyrkan, tullpackhuset och den så kallade Doktorsvillan i Badhusparken är hans verk, likaså den fantasifulla röda byggnad som inrymmer restaurangen ÅSS Paviljongen i västra hamnen.

Vill du gå en längre runda kan du besöka Mariehamns begravningsplats. Där finns ett kapell enligt Soncks ritningar.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch