Anna på Uffe på Berget
Aktiviteter

Soliga Anna vandrar sig runt Åland

Med en vår där resor blev omöjliga har åländska Anna Lampén-Boeving, som vanligtvis jobbar ute i världen, fått hålla sig på Åland. Till Aland.com ger hon några tips för ett äventyr hemma på ön.

På sitt Instagramkonto @sunnyanna har Anna i över tio år delat med sig av sina äventyr runt om i världen. Vi hörde av oss för att se vem hon egentligen är och hur man kan äventyra hemma på Åland.

Hej Anna, vem är du egentligen?
–  Jag heter Anna Lampén-Boeving och jag är född och uppvuxen på Åland. I vanliga, icke-Corona-tider, så jobbar jag som frilansande rundreseledare globalt. Mest i västra USA, Italien, Kroatien och Norge, men också på Bali, Island, i Frankrike, Österrike, Spanien och Karibien för att nämna några platser. Jag passar gärna på att vandra och cykla lite extra, om möjlighet finns, när jag är där ute någonstans.

Vad var det som fick dig att börja vandra och äventyra?
–  Jag har alltid hyst en stor kärlek till både natur och äventyr och var bland annat med i scouterna som barn. Som barn reste vi även runt i Europa och campade tillsammans med våra grannar. När jag var utbytesstudent i Kalifornien 1986 och 1987 vandrade vi mycket i de storslagna nationalparkerna där. 

Anna Lampén-Boeving vid Hoolywoodskylten

Jobbar du även hemma på Åland?
– Ja, på somrarna är jag allra helst här hemma på vackra Åland och då lokalguidar jag här. Jag brukar cykelguida en hel del internationella turister. De tycker att det är otroligt vackert och rent här! Det kan också vara en bussrundtur som bär ut till Bomarsund och Kastelholm, en tur till Amalias, Stallhagen eller en vandring i Geta. 

Anna Lampén-Boeving vid Borgboda

Hur har en vår utan resande varit?
– Det har varit tråkigt, konstigt och ekonomiskt riktigt galet. Jag har saknat mitt jobb och fått drygt 60 dagars jobb ute i Europa utraderade hittills. Å andra sidan så är jag inte ”Sunny Anna”, Soliga Anna, för intet. Jag försöker alltid hitta någon ljus sida av varje aspekt!

– Så jag bestämde mig för att ta vara på tiden här på hemma på Åland istället. Mitt mål är att gå igenom alla leder som finns här på Åland. Både korta och långa, på fasta Åland, likaväl som i skärgården. Det har blivit många, vackra, fina stunder ute i den åländska naturen. Jag har vandrat, vandrat och vandrat lite till. Jag har också cyklat en hel del och upptäckt ännu lite till. Till exempel var jag ut på en fantastisk tur med cykelfärjan Silvana till Sälskär och en annan dag tog vi vår egna båt till Björkör. Samtidigt har jag ju ännu mycket ogjort här hemma ännu!

Annas tips för vandringsturer på Åland

Jyddöleden på Föglö

"En led som jag tyckte att var otroligt fin och dessutom väl markerad. Den går bland annat genom vacker ekskog, upp på bergknallar med utsikt och ner i en lund igen. Här fanns också en del orkidéer. Det fanns möjlighet att äta picknick vid träbänkar och bord med utsikt över vattnet. Vi tog färjan från Svinö och körde upp till Jyddö, där vi parkerade vid starten. Det finns lånekartor i en låda och parkering för max tre bilar just vid starten."

Långbergsleden i Saltvik.

"Högst uppe på berget så bjuds man på fin utsikt. Det finns också fina skyltar som informerar om hur högt över havet man befinner sig, samt den information om den historiska utvecklingen där. Jag rekommenderar att man parkerar så att man börjar vid Vargstensslätten. Då hittar man lättast skylten som visar vägen upp på berget. Vid foten av berget finns också stenåldersbyn och det som finns kvar av den."

Nåtö Naturstig i Lemland

"En älskad veteran i mitt vandringsbibliotek. Allra helst ska man gå på våren, när blomsterprakten slår alla skönhetsrekord och det nästan är som att vandra i Edens Lustgård! Även här finns det bänkar och bord längs med stigen."

Borgboda i Saltvik

"En kort, men lite kul vandringsstig. Här stod Ålands största fornborg en gång i tiden. Det finns fina träskulpturer längs med stigen och några informationstavlor. Det finns bänkar och bord med fin utsikt uppe på kullen. Idas Stuga finns på andra sidan vägen, vid parkeringen. Ett gripande livsöde."

Sunnyanna

För inspiration eller bokningar av de guidade turer som Anna Lampén-Boeving erbjuder på Åland under sommaren går hon att nå via Instagram och Facebook.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch