Sjöfararkapellet vid Sjökvarteret i Mariehamn.
Sevärt

Sjökvarteret – ett lugnt kvarter fullt av liv

Sjökvarteret är en oas för skutor och träbåtar nära centrum i Mariehamn med ett litet sjöfararkapell längst ut på piren. Idyllen bland träbodar och båthus lockar de flesta.

Kvarteret vid vattnet i den östra hamnen är litet men trivsamt. Här strövar du gärna omkring bland bodarna och längs med bryggorna.

Ofta känner du doften av tjära och om du har tur får du vara åskådare till någon av de ständigt pågående aktiviteterna. Från hammarslag i smedjan till renovering av gamla motorer eller det pågående bygget av galeasen Emelia. Planerad sjösättning är 2024 i samband med Tall Ships Race i Mariehamn.

Kultur, konst och hantverk

Sjökvarteret är samtidigt en levande samlingsplats för konst och traditionellt hantverk. Bland båtbyggare, segelmakare och snickare hittar du också flera guld- och silversmeder, konsthantverkare och konstnärer som har sina verkstäder och ateljéer i Sjökvarteret. Till dem hör bildkonstnären och illustratören Jonas Wilén, en av de mest kända konstnärerna på dagens Åland.

Värt ett besök är också båt- och skeppsbyggerimuseet, Guldvivas smyckesverkstad med butik samt hantverkshuset SALT som har ett stort urval lokala konst- och mathantverksprodukter.

Mat med smak av båtliv får du om du kliver ombord på M/S Sunnan II, en utfärdsbåt i gammal ångbåtsstil som lockar med lunch- och middagskryssningar. Annars är pizza från Pub Niska ett tips!

Besök Sjökvarteret

Österleden 110, Mariehamns östra hamn.

Läs mer om Sjökvarteret på Sjokvarteret.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch