Sevärt

Sjökvarteret är en riktig pärla

Familj i Sjökvarteret i Mariehamn.

Bland de röda bodarna i Sjökvarteret i stadens östra hamn möts konstnärer, konsthantverkare, smeder, båtbyggare, yogainstruktörer och pizzabagare i en trivsam gemenskap.

Sjökvarteret grundades som ett centrum för traditionellt båt- och skeppsbyggeri. Om du vill lära dig om storbåtar och båtbyggartraditioner förr och nu ska du besöka museet. Det finns också ett marinmotormuseum, och nästan alltid pågår det olika aktiviteter i den levande miljön. Från hammarslag i smedjan till ljudet av sågar, till exempel från bygget av galeasen Emelia. Projektet beräknas ta flera år och man reser spanten till skutan utomhus vartefter de blir färdiga. På så sätt kan allmänheten vara med och se hur galeasen växer fram.

Kreativ miljö

Livligast är Sjökvarteret sommartid, men området är öppet året om och alltid omtyckt som promenadstråk. Slå dig ner på bryggkanten eller ströva omkring och njut av atmosfären. Lugnt och stilla är det också i sjöfararkapellet.

Förutom båtbyggartraditioner sjuder Sjökvarteret av kreativitet. Hos hantverkshuset SALT med ateljéer och butik hittar du ett stort urval av konsthantverk. Butik har även guldsmederna på Guldviva, som inspireras av naturen och kulturen på Åland när de designar sina smycken. Dessutom har konstnären Jonas Wilén, metallkonstnären Zygeda Johansson och silversmeden P-Å Johansson sina ateljéer i Sjökvarteret.

Sommartid serverar Pub Niska sitt plåtbröd, som är pizza på åländska, medan utfärdsbåten M/S Sunnan kör lunch- och middagskryssningar. Gästande segelfartyg och träbåtar lägger gärna till längs piren.

Under året arrangeras också flera evenemang, från tjärmarknad och julmarknad till bryggyoga med Zandras yoga.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy