Röda bodar i Sjökvarteret i Mariehamn på hösten.
Sevärt

Sjökvarteret är en riktig pärla

Bland de röda bodarna i Sjökvarteret i stadens östra hamn möts konstnärer, konsthantverkare, smeder, båtbyggare och pizzabagare i en trivsam gemenskap.

Sjökvarteret grundades som ett centrum för traditionellt båt- och skeppsbyggeri. Om du vill lära dig om storbåtar och båtbyggartraditioner förr och nu ska du besöka museet. Det finns också ett marinmotormuseum, och nästan alltid pågår det olika aktiviteter i den levande miljön. Från hammarslag i smedjan till ljudet av sågar, till exempel från bygget av galeasen Emelia. Projektet beräknas ta flera år och man reser spanten till skutan utomhus vartefter de blir färdiga. På så sätt kan allmänheten vara med och se hur galeasen växer fram.

Kreativ miljö

Livligast är Sjökvarteret sommartid, men området är öppet året om och alltid omtyckt som promenadstråk. Slå dig ner på bryggkanten eller ströva omkring och njut av atmosfären. Lugnt och stilla är det också i sjöfararkapellet.

Förutom båtbyggartraditioner sjuder Sjökvarteret av kreativitet. Hos hantverkshuset SALT med ateljéer och butik hittar du ett stort urval av konsthantverk. Butik har även guldsmederna på Guldviva, som inspireras av naturen och kulturen på Åland när de designar sina smycken. Dessutom har konstnären Jonas Wilén, metallkonstnären Zygeda Johansson och silversmeden P-Å Johansson sina ateljéer i Sjökvarteret.

Sommartid serverar Pub Niska sitt plåtbröd, som är pizza på åländska, medan utfärdsbåten M/S Sunnan kör lunch- och middagskryssningar. Gästande segelfartyg och träbåtar lägger gärna till längs piren.

Under året arrangeras också flera evenemang, från tjärmarknad till julmarknad.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch