Sevärt

Sjökvarteret är en riktig pärla

Röda bodar i Sjökvarteret i Mariehamn på hösten.

Bland de röda bodarna i Sjökvarteret i stadens östra hamn möts konstnärer, konsthantverkare, smeder, båtbyggare, yogainstruktörer och pizzabagare i en trivsam gemenskap.

Sjökvarteret grundades som ett centrum för traditionellt båt- och skeppsbyggeri. Om du vill lära dig om storbåtar och båtbyggartraditioner förr och nu ska du besöka museet. Det finns också ett marinmotormuseum, och nästan alltid pågår det olika aktiviteter i den levande miljön. Från hammarslag i smedjan till ljudet av sågar, till exempel från bygget av galeasen Emelia. Projektet beräknas ta flera år och man reser spanten till skutan utomhus vartefter de blir färdiga. På så sätt kan allmänheten vara med och se hur galeasen växer fram.

Kreativ miljö

Livligast är Sjökvarteret sommartid, men området är öppet året om och alltid omtyckt som promenadstråk. Slå dig ner på bryggkanten eller ströva omkring och njut av atmosfären. Lugnt och stilla är det också i sjöfararkapellet.

Förutom båtbyggartraditioner sjuder Sjökvarteret av kreativitet. Hos hantverkshuset SALT med ateljéer och butik hittar du ett stort urval av konsthantverk. Butik har även guldsmederna på Guldviva, som inspireras av naturen och kulturen på Åland när de designar sina smycken. Dessutom har konstnären Jonas Wilén, metallkonstnären Zygeda Johansson och silversmeden P-Å Johansson sina ateljéer i Sjökvarteret.

Sommartid serverar Pub Niska sitt plåtbröd, som är pizza på åländska, medan utfärdsbåten M/S Sunnan kör lunch- och middagskryssningar. Gästande segelfartyg och träbåtar lägger gärna till längs piren.

Under året arrangeras också flera evenemang, från tjärmarknad till julmarknad.

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy