Sevärt

Sjökvarteret är en riktig pärla

Röda bodar i Sjökvarteret i Mariehamn på hösten.

Bland de röda bodarna i Sjökvarteret i stadens östra hamn möts konstnärer, konsthantverkare, smeder, båtbyggare, yogainstruktörer och pizzabagare i en trivsam gemenskap.

Sjökvarteret grundades som ett centrum för traditionellt båt- och skeppsbyggeri. Om du vill lära dig om storbåtar och båtbyggartraditioner förr och nu ska du besöka museet. Det finns också ett marinmotormuseum, och nästan alltid pågår det olika aktiviteter i den levande miljön. Från hammarslag i smedjan till ljudet av sågar, till exempel från bygget av galeasen Emelia. Projektet beräknas ta flera år och man reser spanten till skutan utomhus vartefter de blir färdiga. På så sätt kan allmänheten vara med och se hur galeasen växer fram.

Kreativ miljö

Livligast är Sjökvarteret sommartid, men området är öppet året om och alltid omtyckt som promenadstråk. Slå dig ner på bryggkanten eller ströva omkring och njut av atmosfären. Lugnt och stilla är det också i sjöfararkapellet.

Förutom båtbyggartraditioner sjuder Sjökvarteret av kreativitet. Hos hantverkshuset SALT med ateljéer och butik hittar du ett stort urval av konsthantverk. Butik har även guldsmederna på Guldviva, som inspireras av naturen och kulturen på Åland när de designar sina smycken. Dessutom har konstnären Jonas Wilén, metallkonstnären Zygeda Johansson och silversmeden P-Å Johansson sina ateljéer i Sjökvarteret.

Sommartid serverar Pub Niska sitt plåtbröd, som är pizza på åländska, medan utfärdsbåten M/S Sunnan kör lunch- och middagskryssningar. Gästande segelfartyg och träbåtar lägger gärna till längs piren.

Under året arrangeras också flera evenemang, från tjärmarknad till julmarknad.

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Marie Backman-Thors och tre andra kvinnor visar färgglada kläder i stora storlekar från klädmärke Dress like Marie.
Samarbete Shopping

Marie startade klädbutiken hon själv saknade

Marie Backman-Thors har alltid älskat att klä sig i både färg och mönster och gillar kläder så mycket att hon till och med skapat ett eget klädmärke, Dress like Marie.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy