Lotta Jansdotter framför portarna till Ladugårds på Silverskär Islands.
Se & Göra

Silverskär – Lotta Jansdotters pärla i Ålands skärgård

Varje år väljer textilhantverkaren och konstnären Lotta Jansdotter Silverskär Islands för sitt kreativa sommarläger Åland Print Workshop & Nature Retreats.

- Jag har varit värd för dessa magiska retreats i åtta somrar nu, och de har blivit en av de mest givande och inspirerande delarna av mitt år. Åland och Silverskär är verkligen mitt paradis, jag är glad och stolt över att kunna dela denna speciella plats med mina deltagare.

Foto taget från ovan på händer som pysslar, viker och trycker på papper under Lotta Jansdotters workshops på Silverskär Islands.

Designern, konstnären, författaren, kreatören och läraren Lotta Jansdotter är född och uppvuxen på Åland, men bor numera i New Jersey i USA. Varje sommar återvänder hon till lugnet och naturen på Åland för semester och tid med familj och vänner, och lite arbete. Nästa år är planen att flytta tillbaka till Stockholm och Åland.

Kreativt och vilsamt

I samband med sitt årliga Ålandsbesök passar Lotta Jansdotter på att bjuda in till workshops med helpension på Silverskär. Förr var ön ett skärgårdshemman och trots att Silverskär Islands i dag är en modern anläggning för möten, konferenser, kurser och andra sammankomster är atmosfären och de genuina miljöerna väl bevarade.

Deltagare sitter utomhus och pysslar under Lotta Jansdotters workshop vid Silverskär Islands.

Lottas årliga sommarläger är så omtyckt att platserna ofta tar slut redan på hösten när de släpps. Under 5-6 sköna sommardagar i juli landar hon sen med sina kursdeltagare i idyllen på Silverskär. De flesta är långväga besökare, Lottas workshops på Silverskär lockar intresserade från hela världen. Främst från USA, men också från Tyskland, England och Austrialien. Med tanke på alla som besöker Åland för första gången lade Lotta förra året därför till en mycket uppskattad extra utflyktsdag. Då tar hon med sig deltagarna till några av sina smultronställen på Åland, bland annat besöker de Vårdö och Lottas sommarateljé.

Bild från textilworkshop på Silverskär Islands tillsammans med Lotta Jansdotter.

I övrigt handlar sommarlägret om att använda händerna och väcka kreativiteten tillsammans. I ladugården, som är Silverskärs utrymme för möten och workshops, får deltagarna testa att trycka på papper och tyg med olika enkla och inspirerande tekniker. Det konstnärliga varvas sen med promenader, mycket bastubad, kaffe, givande konversationer, yoga och en och annan tupplur .

- Helt enkelt bara "vara" i denna ganska underbara och speciella del av världen.

Grafiska mönster och en skål med nypotatis fotad vid textilworkshop med Lotta Jansdotter på Silverskär Islands.

Nya smakminnen

Lotta lyfter också maten på Silverskär som en del av upplevelsen.
- Maten är värd en resa i sig. Våra otroliga måltider tillagas bara för oss av Silverskärs kockar, som endast använder färska, lokala och ekologiska råvaror. Fisken fångas för hand i havet, kött kommer från små gårdar i närheten, bär och svamp plockas av grannar och andra ålänningar. Mycket odlas också i Silverskärs egen trädgård.

- Ett minne för livet – jag lovar!

Välkommen Silverskär Islands

Till Silverskär Islands hör öarna Silverskär, Klobben och Sviskär. Den som bokar en av öarna för sig och sitt sällskap bokar exklusivt hela ön. Det betyder till exempel att Lotta och hennes deltagare är de enda gästerna på ön Silverskär under Åland Print Workshop & Nature Retreats.

Läs mer om Silverskär Islands på silverskar.ax

Upptäck Lotta Jansdotter

Vill du veta mer om Lotta Jansdotter och hennes arbete och workshops? Besök www.jansdotter.com.

För regelbunden inspiration och uppdatering hittar du också Lotta på instagram @lottajansdotter.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch