Se & Göra

Roliga idéer och inspirerande påhitt

Festlokalen Kupolen vid Bryggeri Stallhagen upplyst på natten.

Ålänningar är kreativa mångsysslare och i området kring ölbryggeriet Stallhagen och Strandpensionat Stalldalen i Grelsby hittar du många exempel på den åländska uppfinningsrikedomen.

Stallhagen, som sedan 2004 är känd för sin hantverksmässigt bryggda öl och omtyckta gastropub, lockar numera även nyfikna besökare till sin kupol. Här har 180 hexagoner, 1.620 träreglar, 14.040 galvaniserade bultar och otaliga arbetstimmar skapat en sfärisk byggnad som förutom att imponera fungerar som säsongsförlängare med vädergaranti. Kupolen är perfekt för bröllop, fester och andra event för den som söker något annorlunda, och väldigt snygg att titta på!

Sevärd i sig är även utomhusscenen Stallhalla, en amfiteater som flyter på träsket intill bryggeriet. En arena med stor bredd. Tidigare har man arrangerat allt från teater och opera till rockfestival i den trolska miljön.

Strandpensionatet

Om du vill äta och dricka gott på Stallhagen är boende vid Strandpensionat Stalldalen 1,5 kilometer bort ett tips. Här har man lyckats omvandla ett nedlagt mentalsjukhus till ett charmigt boende, som numera får beröm för sina sköna sängar och goda Ålandsfrukost.

Sjukhuset byggdes innan medicinernas genombrott och platsen valdes därför med stor omsorg för att erbjuda bästa återhämtning. Totalrenoveringen av de rustika byggnaderna pågår än, men redan nu lockar strandpensionatet gäster som gärna återkommer och njuter av de lugna omgivningarna. Hit hör egen badstrand, vildmarksbad och en flytande bastu. På området finns också kapell, pergola-trädgård och ett bageri med café.

Petra Heinänen, Edith Holmström, Alex Holmlund och Niklas Häggblom i Kompani Nords Tusenlugn..

Tusenlugn – ett underfundigt höghusdrama

Vad händer när poeten Heidi von Wrights text Tusenlugn omvandlas till ett klurigt och roligt scendrama med fyra skådespelare, en musiker, tolv mikrofonstativ och sjuttio meter tejp?

Två kvinnor kastar frisbeegolf vid Badhusparken i Mariehamn.
Aktiviteter

Åland är en riktig DiscGolf-ö

Allt fler har upptäckt frisbeegolf, eller discgolf som det egentligen heter. Det är ett roligt nöje för hela familjen eller kompisgänget...

Isfiskare på Åland har paus med grillning ute på isen.
Shopping

Bästa utrustningen för aktivt friluftsliv

Jakt- och fiskebutiken Äventyret har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan. Här hittar du både utrustningen du behöver och tillbehören du inte visste att du saknade.

Tom Yum Goong, thaimat med räkor i skår omgiven av lök, lime, ingefära och chili.
Mat från Åland

Det är lätt att älska thaimat! 

Det thailändska köket är gott, kryddigt, smakrikt och går att variera i oändlighet. Vad är du sugen på idag? Friterat, wokat, ris, nudlar...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy