Se & Göra

Roliga idéer och inspirerande påhitt

Festlokalen Kupolen vid Bryggeri Stallhagen upplyst på natten.

Ålänningar är kreativa mångsysslare och i området kring ölbryggeriet Stallhagen och Strandpensionat Stalldalen i Grelsby hittar du många exempel på den åländska uppfinningsrikedomen.

Stallhagen, som sedan 2004 är känd för sin hantverksmässigt bryggda öl och omtyckta gastropub, lockar numera även nyfikna besökare till sin kupol. Här har 180 hexagoner, 1.620 träreglar, 14.040 galvaniserade bultar och otaliga arbetstimmar skapat en sfärisk byggnad som förutom att imponera fungerar som säsongsförlängare med vädergaranti. Kupolen är perfekt för bröllop, fester och andra event för den som söker något annorlunda, och väldigt snygg att titta på!

Sevärd i sig är även utomhusscenen Stallhalla, en amfiteater som flyter på träsket intill bryggeriet. En arena med stor bredd. Tidigare har man arrangerat allt från teater och opera till rockfestival i den trolska miljön.

Strandpensionatet

Om du vill äta och dricka gott på Stallhagen är boende vid Strandpensionat Stalldalen 1,5 kilometer bort ett tips. Här har man lyckats omvandla ett nedlagt mentalsjukhus till ett charmigt boende, som numera får beröm för sina sköna sängar och goda Ålandsfrukost.

Sjukhuset byggdes innan medicinernas genombrott och platsen valdes därför med stor omsorg för att erbjuda bästa återhämtning. Totalrenoveringen av de rustika byggnaderna pågår än, men redan nu lockar strandpensionatet gäster som gärna återkommer och njuter av de lugna omgivningarna. Hit hör egen badstrand, vildmarksbad och en flytande bastu. På området finns också kapell, pergola-trädgård och ett bageri med café.

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med...

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".
Evenemang

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy