Aktiviteter

Paddla från Hamnsundet - här hittar du två ruttförslag

Glad kvinna paddlar kajak i Eckerö på Åland.

Hamnsundet i Saltvik på norra Åland är en utmärkt bas för två fina kajakturer.

Hamnsundet ligger knappt 40 kilometer från Mariehamn. Kör hit och välj sen om du vill paddla i en skyddad vik eller mot öppnare vatten. Eller kanske både och?

Intressanta vikar

Innanför Hamnsundet ligger Yttre och Inre Verkviken. Det är två relativt långa vikar som ställvis påminner om en norsk fjord med branta klippstränder. Mellan vikarna går en kanal.

Du kan givetvis vända och paddla tillbaka när helst du känner för det, men om du väljer att utforska vikarna i sin helhet blir sträckan från Hamnsundet och tillbaka igen cirka 12 kilometer.

Batteriet på Boxö

Utanför Hamnsundet ligger ön Boxö. Här uppfördes ett rysk kustbatteri med kanoner och egen järnväg under första världskriget. Anläggningen förstördes efter kriget men rester finns kvar. Ta iland vid den så kallade ryssbryggan på öns östra sidan och följ den stenlagda vägen till det forna batteriet.

På Boxö finns också en stor grotta.

Ännu mer paddling

Om du inte har paddlat förut kan du följa med Paddelbodens ledda turer, som startar i Mariehamn. Aktuell info på deras hemsida. Det finns också företag som hyr ut kanoter och som kör kanoten dit du vill – förutsatt att det finns bilväg dit förstås.

Foto: Rebecka Eriksson, Visit Åland

Kajakuthyrning

PADDELBODEN
Lervik, Mariehamn.
Tel. +358 457 3433 933
www.paddelboden.com

NIMIX
Mobil kajakuthyrning.
Tel. +358 50 66716
www.nimix.ax

SANDÖSUNDS CAMPING
Sandösund, Vårdö.
Uthyrning av kajaker.
Tel. +358 457 379 9119
www.sandosund.com

Flygfoto över växthuscaféet Humlan.
Mat från Åland

Goda smaker och fina upplevelser på Syskonhem i Norrby

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö. På dagtid i...

trälåda öl
Mat från Åland

Närproducerat och alkoholfritt sommarens trender

Efter en vår där restauranger fått fokusera på take-away är sommaren är här och de åländska krogarna får öppna upp igen. Åland Just Nu ringde upp några åländska krogprofiler för att fråga vad sommarens trender kan tänkas bli.

Dejt
Hemester på Åland

Tre tips för den perfekta dejten

Pasta hemma vid köksbordet kan vara trevligt men på Sommaråland finns många romantiska platser att upptäcka. Här är tre exempel på hur man kan lyxa till det för en speciell dag eller helt vanlig måndag.

Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy