Glad kvinna paddlar kajak i Eckerö på Åland.
Aktiviteter

Paddla från Hamnsundet - här hittar du två ruttförslag

Hamnsundet i Saltvik på norra Åland är en utmärkt bas för två fina kajakturer.

Hamnsundet ligger knappt 40 kilometer från Mariehamn. Kör hit och välj sen om du vill paddla i en skyddad vik eller mot öppnare vatten. Eller kanske både och?

Intressanta vikar

Innanför Hamnsundet ligger Yttre och Inre Verkviken. Det är två relativt långa vikar som ställvis påminner om en norsk fjord med branta klippstränder. Mellan vikarna går en kanal.

Du kan givetvis vända och paddla tillbaka när helst du känner för det, men om du väljer att utforska vikarna i sin helhet blir sträckan från Hamnsundet och tillbaka igen cirka 12 kilometer.

Batteriet på Boxö

Utanför Hamnsundet ligger ön Boxö. Här uppfördes ett rysk kustbatteri med kanoner och egen järnväg under första världskriget. Anläggningen förstördes efter kriget men rester finns kvar. Ta iland vid den så kallade ryssbryggan på öns östra sidan och följ den stenlagda vägen till det forna batteriet.

På Boxö finns också en stor grotta.

Ännu mer paddling

Om du inte har paddlat förut kan du följa med Paddelbodens ledda turer, som startar i Mariehamn. Aktuell info på deras hemsida. Det finns också företag som hyr ut kanoter och som kör kanoten dit du vill – förutsatt att det finns bilväg dit förstås.

Foto: Rebecka Eriksson, Visit Åland

Kajakuthyrning

PADDELBODEN
Lervik, Mariehamn.
Tel. +358 457 3433 933
www.paddelboden.com

NIMIX
Mobil kajakuthyrning.
Tel. +358 50 66716
www.nimix.ax

SANDÖSUNDS CAMPING
Sandösund, Vårdö.
Uthyrning av kajaker.
Tel. +358 457 379 9119
www.sandosund.com

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch