Aktiviteter

Paddla från Hamnsundet - här hittar du två ruttförslag

Glad kvinna paddlar kajak i Eckerö på Åland.

Hamnsundet i Saltvik på norra Åland är en utmärkt bas för två fina kajakturer.

Hamnsundet ligger knappt 40 kilometer från Mariehamn. Kör hit och välj sen om du vill paddla i en skyddad vik eller mot öppnare vatten. Eller kanske både och?

Intressanta vikar

Innanför Hamnsundet ligger Yttre och Inre Verkviken. Det är två relativt långa vikar som ställvis påminner om en norsk fjord med branta klippstränder. Mellan vikarna går en kanal.

Du kan givetvis vända och paddla tillbaka när helst du känner för det, men om du väljer att utforska vikarna i sin helhet blir sträckan från Hamnsundet och tillbaka igen cirka 12 kilometer.

Batteriet på Boxö

Utanför Hamnsundet ligger ön Boxö. Här uppfördes ett rysk kustbatteri med kanoner och egen järnväg under första världskriget. Anläggningen förstördes efter kriget men rester finns kvar. Ta iland vid den så kallade ryssbryggan på öns östra sidan och följ den stenlagda vägen till det forna batteriet.

På Boxö finns också en stor grotta.

Ännu mer paddling

Om du inte har paddlat förut kan du följa med Paddelbodens ledda turer, som startar i Mariehamn. Aktuell info på deras hemsida. Det finns också företag som hyr ut kanoter och som kör kanoten dit du vill – förutsatt att det finns bilväg dit förstås.

Foto: Rebecka Eriksson, Visit Åland

Kajakuthyrning

PADDELBODEN
Lervik, Mariehamn.
Tel. +358 457 3433 933
www.paddelboden.com

NIMIX
Mobil kajakuthyrning.
Tel. +358 50 66716
www.nimix.ax

SANDÖSUNDS CAMPING
Sandösund, Vårdö.
Uthyrning av kajaker.
Tel. +358 457 379 9119
www.sandosund.com

Petra Heinänen, Edith Holmström, Alex Holmlund och Niklas Häggblom i Kompani Nords Tusenlugn..

Tusenlugn – ett underfundigt höghusdrama

Vad händer när poeten Heidi von Wrights text Tusenlugn omvandlas till ett klurigt och roligt scendrama med fyra skådespelare, en musiker, tolv mikrofonstativ och sjuttio meter tejp?

Två kvinnor kastar frisbeegolf vid Badhusparken i Mariehamn.
Aktiviteter

Åland är en riktig DiscGolf-ö

Allt fler har upptäckt frisbeegolf, eller discgolf som det egentligen heter. Det är ett roligt nöje för hela familjen eller kompisgänget...

Isfiskare på Åland har paus med grillning ute på isen.
Shopping

Bästa utrustningen för aktivt friluftsliv

Jakt- och fiskebutiken Äventyret har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan. Här hittar du både utrustningen du behöver och tillbehören du inte visste att du saknade.

Tom Yum Goong, thaimat med räkor i skår omgiven av lök, lime, ingefära och chili.
Mat från Åland

Det är lätt att älska thaimat! 

Det thailändska köket är gott, kryddigt, smakrikt och går att variera i oändlighet. Vad är du sugen på idag? Friterat, wokat, ris, nudlar...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy