Kastelholms slott i Sund på Ålands landsbygd.
Museer på Åland

Mycket att upptäcka i Kastelholm

I Kastelholm finns mycket samlat på liten yta. Området är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. Här finns allt från slott och discgolf till ett äkta karamelleri.

Kastelholms slott från 1380 är Ålands enda medeltida borg. Slottet hade sin storhetstid under Gustav Vasa då Åland och Finland tillhörde Sverige. Till exempel satt Erik XIV fängslad i slottet tillsammans med sin hustru Karin Månsdotter. Efter att ha blivit utbyggt och tillbyggt i olika skeden fram till 1630-talet förföll borgen efter flera bränder. Den är i dag restaurerad till en ”levande ruin” som är öppen för besökare från maj till september.

Bakom slottet ligger Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, Ålands Skansen med äldre byggnader från 1800-talet och ännu fler berättelser om gamla tider. Till exempel fähus, oxstall, smedja, rökbastu och bostadshus. Byggnaderna är öppna och du kan gå in i dem. Här arrangeras även olika evenemang, som midsommarfirande och den traditionella lillajulmarknaden. I juli ordnas aktiviteter för barn.

Mitt emot Jan Karlsgården ligger fängelsemuseet Vita Björn. Det byggdes 1784 och är den äldsta bevarade fängelsebyggnaden i Finland. På området finns även en omtyckt discgolfbana.

Gott för alla sinnen

För lunch, middag och fika finns två restauranger att välja mellan, destilleriet Åland Distillery och Smakbyn. Vid Smakbyns torg huserar även keramikern Mia Englund och Ålands Karamelleriet, som bland annat tillverkar Ålandskarameller med smak av smultron.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch