Museer på Åland

Mycket att upptäcka i Kastelholm

Kastelholms slott i Sund på Ålands landsbygd.

I Kastelholm finns mycket samlat på liten yta. Området är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. Här finns allt från slott och discgolf till ett äkta karamelleri.

Kastelholms slott från 1380 är Ålands enda medeltida borg. Slottet hade sin storhetstid under Gustav Vasa då Åland och Finland tillhörde Sverige. Till exempel satt Erik XIV fängslad i slottet tillsammans med sin hustru Karin Månsdotter. Efter att ha blivit utbyggt och tillbyggt i olika skeden fram till 1630-talet förföll borgen efter flera bränder. Den är i dag restaurerad till en ”levande ruin” som är öppen för besökare från maj till september.

Bakom slottet ligger Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, Ålands Skansen med äldre byggnader från 1800-talet och ännu fler berättelser om gamla tider. Till exempel fähus, oxstall, smedja, rökbastu och bostadshus. Byggnaderna är öppna och du kan gå in i dem. Här arrangeras även olika evenemang, som midsommarfirande och den traditionella lillajulmarknaden. I juli ordnas aktiviteter för barn.

Mitt emot Jan Karlsgården ligger fängelsemuseet Vita Björn. Det byggdes 1784 och är den äldsta bevarade fängelsebyggnaden i Finland. På området finns även en omtyckt discgolfbana.

Gott för alla sinnen

För lunch, middag och fika finns två restauranger att välja mellan, destilleriet Åland Distillery och Smakbyn. Vid Smakbyns torg huserar även keramikern Mia Englund och Ålands Karamelleriet, som bland annat tillverkar Ålandskarameller med smak av smultron.

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Skördefesten på Åland vid Bolstaholms gård.
Barnens Åland

Dags för skördefest på Åland – som vi har längtat!

Ät lokalt, drick lokalt och handla lokalt! Under Skördefesten på Åland den 22-24 september står åländska råvaror och produkter i fokus – och...

Provsmakning av vin och bubbel med smaktallrik i Vinsmedjan.
Mat från Åland

Smakrika upplevelser i Vinsmedjan

Fint värdskap och stor kunskap om mat och goda drycker hittar du hos Vinsmedjan i Kvarnbo, som delar gård med Kvarnbo Pensionat och Galleri...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy