Skidor och stavar vid konstsnöspåret vid Ålands skid- och skidskyttecentrum.
Aktiviteter

Motion och frisk luft i längdskidspåret

Med hjälp av snökanoner skapar Ålands skid- och skidskyttecentrum fina spår för längdskidåkning på motionsspåren bakom Vikingahallen i Jomala. 

Nyspårat trots töväder? Det är ingen omöjlighet vid konstsnöanläggningen i Jomala, som låter snökanonerna jobba så fort vädret tillåter. Målet är att åtminstone underhålla en 350 meter lång slinga för alla ivriga skidåkare. Och ju kallare vinter, desto mer konstsnö – och längre slinga. Vintrar med mycket natursnö ökar längden som mest till en 8,5 kilometer lång bana.

Vid anläggningen finns även en skidskyttestation med 20 tavlor.

Träning för alla

Spåren i Jomala är populära och en av många ivriga motionärer i skidspåret är Pia Nyberg. Hon gillar skidning och att vara ute i den friska luften och röra på sig. 
- Det är en bra motionsform som passar alla, från barn och ungdomar till pensionärer.

Under vintermånaderna blir det därför många kilometer i skidspåret.
-  Sen är det så skönt att komma hem och bada bastu, säger Pia, och tillägger:

- Jag vill verkligen lyfta alla som jobbar ideellt med att producera och köra ut all snö och preparera banorna!

Skidkort

För att skida på banan krävs skidkort, som du kan köpa från sportaffären Team Sportia i Maxinge köpcenter eller från Vikingahallen. Åländska åkare kan också köpa skidkortet digitalt med kuponger från Friskvård.ax. Intäkterna används för att finansiera skötseln av skidspåren och tillverkningen av konstsnö.

Barn och ungdomar under 17 år skidar gratis. Det är också gratis för föräldrar som skidar i småbarns sällskap.

Skidning på Åland

Följ Ålands skid- och skidskyttecentrum på Facebook för aktuell information om skidspår, tävlingar och annat som är på gång

Motionsspår

När vintern bjuder på minusgrader och gott om natursnö är skidspår också dragna vid de flesta motionsspår runt om på Åland. Exempelvis Wiklöf Holding Arena, Ytternäs sportfält och Backebergs sportfält i Mariehamn, vid Hammarvallen i Hammarland, vid Breidablick och Godby högstadieskola i Finström eller vid motionsbanorna i Lemland. Kontakta kommunerna för aktuell info om skidspår i respektive kommun.

Information om idrottsanläggningar i Mariehamn på Facebook

Om stadens motionsspår på Mariehamn.ax

Gå med i Facebook-gruppen "Skidspår på Åland."

Skida på golfbanan

Bra snövintrar är skidning på golfbanan i Kastelholm ett tips för dig som söker vackra vyer och fina skidspår med lagom branta backar. Ovanför klubbhuset finns även en pulkbacke för alla åksugna. Om du har tur finns Röda Korset på plats för att sälja varm soppa till alla hungriga åkare. Satsa annars på egen picknick-korg för att fylla på med ny energi.

Information om skidning på golfbanan i Kastelholm

Hyr utrustning

Om du saknar egen skidutrustning kan du hyra både längdskidor och slalomskidor på Åland.

BifaBike SportRent – vintersportutrustning

Larssons Vattensport – slalomutrustning

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch