Museer på Åland

Jungmannen Johan berättar om livet ombord på Pommern

Besättning ombord på Pommern den 4 mars 1934 på väg mot Kap Horn.

Kan en sjöfartsstad ha en bättre symbol än världens enda segelfartyg som bevarats i ursprungligt skick? Pommern, som ligger i Västra hamnen, är nu finare än någonsin tidigare. Följ med på en resa hundra dagar under segel.

Titta på bilden här ovan! Den togs på Pommern den 4 mars 1934 på väg mot Kap Horn, Sydamerikas sydligaste udde. Man hade klarat sig genom en våldsam orkannatt då enorma vågor sköljt över fartyget. Den har i efter­hand beskrivits som den värsta i farty­gets historia.

På bilden ses grova linor som spänts över fartyget. Dem höll besättnings­männen sig i när de förflyttade sig över däcket. Är det månne kaptenen som står längst till höger – stadigt på det rullande däcket utan att hålla i sig och med ett rep knutet kring midjan? Vad tänker han på? Hur bedömer han läget?

Välbevarad och ståtlig

Fartyget Pommern är Marie­hamns, ja hela Ålands, stolthet. Ingen annanstans i världen finns ett fartyg som Pommern; i princip oförändrad se­dan hon byggdes i Skottland 1903.

Den åländska redaren Gustaf Erikson – ofta kallad segelfartygskungen – köp­te Pommern 1923. I hans ägo gick hon i huvudsak på vetetraden mellan Eng­land och Australien. När segelfartygens tid var förbi skänkte Gustaf Eriksons ar­vingar Pommern till Mariehamns stad.

Under de senaste åren har Åland storsatsat på Pommern. En ny kaj med inbyggd docka har byggts som skydd och ombord väntar helt nya upplevelser.

Jorden runt i Mariehamn

Jungmannen Johan Strömberg, kock­en Henry Nilsson och fem andra besätt­ningsmän tar besökarna med på en resa från Mariehamn till Port Victoria i södra Australien och tillbaka igen.

Gå runt fartyget, titta in i byssan (kö­ket), i manskapshytterna och kaptenssa­longen och lyssna till deras upplevelser och funderingar.

De yngsta i familjen kan följa skepps­råttan Rubys liv ombord.

Lättillgängligt

Hela fartyget är mer tillgängligt än tidigare – du får besöka de olika däck­en – och hiss finns.

På mellandäcket får du prova på olika aktiviteter, som se­gelsömnad och dans, och i det jättelika lastrummet längst ner får du uppleva väder och vind med hjälp av en ljud-och ljusföreställning.

Besök Pommern 

Välkommen ombord på segelfartyget Pommern från maj till september.

Bekanta dig med fartyget på Pommern.ax.

Upptäck den åländska sjöfarten vid Ålands sjöfartsmuseum.

Isfiskare på Åland har paus med grillning ute på isen.
Shopping

Bästa utrustningen för aktivt friluftsliv

Jakt- och fiskebutiken Äventyret har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan. Här hittar du både utrustningen du behöver och tillbehören du inte visste att du saknade.

Tom Yum Goong, thaimat med räkor i skår omgiven av lök, lime, ingefära och chili.
Mat från Åland

Det är lätt att älska thaimat! 

Det thailändska köket är gott, kryddigt, smakrikt och går att variera i oändlighet. Vad är du sugen på idag? Friterat, wokat, ris, nudlar...

Orienteringskontroll i skogen.
Aktiviteter

Hittar du alla 50 kontroller i Jomala-skogen i september?

Vill du testa på orientering i din egen takt? Eller få en rolig anledning att gå ut i skog och mark? Då är ”Skogsråddet” något för dig!

Jon Henriksen och Niklas Häggblom i rollerna som Carl Björkman och Julius Sundblom i föreställningen Ålandskungen.
Evenemang

Ålandskungen – en viktig historielektion i lättsamt format

Musikalen Ålandskungen är en humoristisk berättelse om Ålands självstyrelse som lyfter händelserna och personerna kring Ålandsfrågan år 1917-1921.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy