Museer på Åland

Jungmannen Johan berättar om livet ombord på Pommern

Besättning ombord på Pommern den 4 mars 1934 på väg mot Kap Horn.

Kan en sjöfartsstad ha en bättre symbol än världens enda segelfartyg som bevarats i ursprungligt skick? Pommern, som ligger i Västra hamnen, är nu finare än någonsin tidigare. Följ med på en resa hundra dagar under segel.

Titta på bilden här ovan! Den togs på Pommern den 4 mars 1934 på väg mot Kap Horn, Sydamerikas sydligaste udde. Man hade klarat sig genom en våldsam orkannatt då enorma vågor sköljt över fartyget. Den har i efter­hand beskrivits som den värsta i farty­gets historia.

På bilden ses grova linor som spänts över fartyget. Dem höll besättnings­männen sig i när de förflyttade sig över däcket. Är det månne kaptenen som står längst till höger – stadigt på det rullande däcket utan att hålla i sig och med ett rep knutet kring midjan? Vad tänker han på? Hur bedömer han läget?

Välbevarad och ståtlig

Fartyget Pommern är Marie­hamns, ja hela Ålands, stolthet. Ingen annanstans i världen finns ett fartyg som Pommern; i princip oförändrad se­dan hon byggdes i Skottland 1903.

Den åländska redaren Gustaf Erikson – ofta kallad segelfartygskungen – köp­te Pommern 1923. I hans ägo gick hon i huvudsak på vetetraden mellan Eng­land och Australien. När segelfartygens tid var förbi skänkte Gustaf Eriksons ar­vingar Pommern till Mariehamns stad.

Under de senaste åren har Åland storsatsat på Pommern. En ny kaj med inbyggd docka har byggts som skydd och ombord väntar helt nya upplevelser.

Jorden runt i Mariehamn

Jungmannen Johan Strömberg, kock­en Henry Nilsson och fem andra besätt­ningsmän tar besökarna med på en resa från Mariehamn till Port Victoria i södra Australien och tillbaka igen.

Gå runt fartyget, titta in i byssan (kö­ket), i manskapshytterna och kaptenssa­longen och lyssna till deras upplevelser och funderingar.

De yngsta i familjen kan följa skepps­råttan Rubys liv ombord.

Lättillgängligt

Hela fartyget är mer tillgängligt än tidigare – du får besöka de olika däck­en – och hiss finns.

På mellandäcket får du prova på olika aktiviteter, som se­gelsömnad och dans, och i det jättelika lastrummet längst ner får du uppleva väder och vind med hjälp av en ljud-och ljusföreställning.

Anna och Obi Marquardt vid Ålands Karamelleriet.
Barnens Åland

Visste du att Åland smakar smultron?

Åtminstone när godistillverkaren Ålands Karamelleriet i Smakbyn fångar smaken av Åland i sina handgjorda karameller. Testa en Ålands Flagga...

Ön Klobben med sina sjöbodsliknande stugor och havet i horisonten.
Öar och skärgård

Klobben lockar med öppen ö

Verksamheten vid Silverskär Islands riktar sig vanligtvis bara till grupper, men den 14-15 juli har du möjlighet att besöka ön Klobben även...

Aland.com sommartävling logo.
Tävla med Aland.com

Delta i Aland.com's sommartävling och vinn ett veckoslut med vildmarksbad!

Från 16 juni till 13 juli kan du delta i vår fina sommartävling på Aland.com. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna presentkort på allt från teater och Rockoffpass till restaurangbesök.

Skylt med alla sevärdheter vid fiskeläget i Käringsund.
Sevärt

I Eckerö finns något för alla

Konst, kultur, historia, mat och aktiviteter. Vad väljer du? I Eckerö tillbringar du lätt hela dagen. Pampigast i Eckerö är det gula post-...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy