Fiske på Åland

Från starka gäddor till utmanande havsöring

Sportfiske med fiskelycka från båt på Åland.

Bästa fiskeupplevelsen får du tillsammans med en fiskeguide. Guiderna är engagerade sportfiskare som jobbar med sitt stora intresse, sportfiske under årets alla årstider. Och det märks.

Fiskeguiderna ställer upp med både utrustning och kunskap. De har säkra båtar och vet var det nappar bäst just i dag. Tillsammans med din guide får du en introduktion till fiskeområdet och hjälp att hitta de bästa fiskeplatserna. Dessutom blir du väl omhändertagen, guiderna är redo att ge dig upplevelserna de själva söker.

Du behöver inte ens tänka på måltider, när magen kurrar plockar guiden fram gott att äta och dricka ur sina lager. Dessutom dukat på första parkett. Med stöd från Lokalkraft Leader har Ålands fiskeguider ordnat ett urval fina och lättillgängliga rastplatser runt om i skärgården.

Varje säsong har sin tjusning

Åland är ett fiskeparadis året om med bra fiske och fin skärgårdsnatur. Populärast är gäddfisket med spinnspö, vilket är lätt att förstå. Starka gäddor över en meter är ingen ovanlighet.

Havsöring är annars en utmaning som lockar allt fler sportfiskare under tidig vår och sen höst. Fisket är tufft och krävande, men de stora blanka havsöringarna är svåra att motstå.

Sommartid är abborrfiske med spinnare och jigg efter pigga och huggvilliga abborrar en rolig aktivitet som passar de flesta, särskilt familjer. Det är visserligen catch and release som gäller i åländska vatten, men det är tillåtet att ta upp fisk till en måltid. Fiskeguiden visar gärna hur du rensar och filear fångsten.

Allt i ett paket

Det är smidigt att boka paket med resa, boende och guidat fiske. Eller med bara båt och fiskekort för dig som vill fiska utan fiskeguide. Fiskeguiderna samarbetar och har därför kapacitet att ta hand om stora företagsgrupper.

Fiskekort online!

Vattnen kring Åland är uppdelade i många större och mindre fiskekortsområden och alla gästfiskare måste ha ett giltigt fiskekort, se fiskekarta.ax.
Avgifterna går främst till fiskevård.

Fiskekort kan köpas på visitaland.com.
Här finns också mer information om de regler som gäller för fisket.

Stugbyar och affärer på Åland säljer också fiskekort över disk.

Fiskeguider på Åland

AlandFishing, www.alandfishing.com

Fiskefröjden, www.jurmo.ax

Fiskelyckan, www.fiskelyckan.ax

Jaro-Guiding, www.jaroguiding.com

Lägerelden, www.lagerelden.ax

Norrö fishing camp, www.norro.ax

Mapa Fishing Team, www.mapafishingteam.com

Rundbergs stugor, www.rundbergsstugor.ax

Sommarögård, www.sommarogard.ax

Svinö stugby & Vildmarkspark, www.svinostugby.com

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Marie Backman-Thors och tre andra kvinnor visar färgglada kläder i stora storlekar från klädmärke Dress like Marie.
Samarbete Shopping

Marie startade klädbutiken hon själv saknade

Marie Backman-Thors har alltid älskat att klä sig i både färg och mönster och gillar kläder så mycket att hon till och med skapat ett eget klädmärke, Dress like Marie.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy