Aktiviteter

Fina förutsättningar för paddling

Två personer i varsin kajak som paddlar i Ålands skärgård.

Åland från vattenytan är alltid en upplevelse, från vår till höst. Hyr en kajak och upptäck en av världens finaste skärgårdar.

Det är en frihetskänsla utöver det vanliga att upptäcka Åland omgiven av öar, hav, himmel och horisont. I kajaken är det vattnet som visar vägen och bland alla tusentals öar är möjligheterna oändliga. Här finns allt från lugna nybörjarvikar till utmanande paddling i ytterskären med massor av tillfällen att göra egna strandhugg för svalkande dopp.

För dig som söker utmaningar är Norrhavsrutten ett tips. Hela rutten sträcker sig från Käringsund i väster till Jurmo i öster. Norrhavsrutten är inget för nybörjare, men du kan välja att paddla bara delar av den. Eller ta hjälp av en guide.

Fler öar värda att besöka i den norra och östra skärgården är naturreservatet Boxö med Ålands största grotta, klipporna på Saggö och naturreservatet Länsmansgrund. Via Marina Hamnsundet i Saltvik kan du hyra kajaker eller boka självguidade kajakupplevelser med färdig rutt, mat och övernattning, antingen i en traditionell skärgårdsbod eller i glampingtält.

För nybörjare

En trevlig tur på cirka två timmar får du om du följer med på en kvällspaddling bland öarna söder om Mariehamn tillsammans med Paddelboden, tisdagar och torsdagar 27 juni till 31 augusti. Eller så bokar du en dagsutflykt med lunch till lotsstationen på Kobba Klintar.

Kajaken kan du hyra på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen så länge det finns bilväg.

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Skördefesten på Åland vid Bolstaholms gård.
Barnens Åland

Dags för skördefest på Åland – som vi har längtat!

Ät lokalt, drick lokalt och handla lokalt! Under Skördefesten på Åland den 22-24 september står åländska råvaror och produkter i fokus – och...

Provsmakning av vin och bubbel med smaktallrik i Vinsmedjan.
Mat från Åland

Smakrika upplevelser i Vinsmedjan

Fint värdskap och stor kunskap om mat och goda drycker hittar du hos Vinsmedjan i Kvarnbo, som delar gård med Kvarnbo Pensionat och Galleri...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy