Sevärt

En dag i Kastelholm och Bomarsund

Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner är två av Ålands främsta sevärdheter. Här tillbringar man lätt en heldag.

När Sveriges kung Gustav Vasa kom till Åland på 1500-talet bodde han med sitt sällskap på Kastelholms slott. På den tiden var vattennivån mycket högre än i dag och slottet låg intill en viktig farled som fortsatte förbi kyrkan.

Slottet har också ett förflutet som kungligt fängelse. Erik XIV, son till Gustav Vasa och kung i Sverige 1560–1568, satt fängslad här hösten 1571. Det består av olika delar och har byggts om och förändrats under århundradenas lopp. 

Slottet, som är öppet för allmänheten, är också en fin kulturscen för musik- och teaterföreställningar.

Efter besöket kan man stilla hungern på Smakbyn, som ligger intill och som drivs av kändiskocken och Robinson-
vinnaren Michael Björklund. 

Rysk kustfästning

Bomarsund är fyllt av minnen från en spännande tid i Ålands historia. Efter kriget 1808-1809 mellan Sverige och Ryssland  blev Åland och Finland en del av Ryssland.

Ryssland började bygga en kustfästning på Åland som skydd mot fienden i väster.  Folk från stora delar av tsarriket kom till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget.

Fästningen blev aldrig färdig. Den angreps och förstördes 1854 av franska och engelska styrkor. 

Kvar finns rester av huvudfästet och försvarstorn uppe på berg och av grunder till civila hus.

Besök Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner

Läs mer om museer och sevärdheter i Kastelholm på Museum.ax

Tips! Ladda ner Coastal Past, app med information om Bomarsund på fyra språk, på Apple App Store eller Google Play Store. 

Besök Smakbyn på www.smakbyn. ax

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy