Museer på Åland

En dag i Kastelholm och Bomarsund

Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner är två av Ålands främsta sevärdheter. Här tillbringar du lätt en heldag.

När Sveriges kung Gustav Vasa kom till Åland på 1500-talet bodde han med sitt sällskap på Kastelholms slott. På den tiden var vattennivån mycket högre än i dag och slottet låg intill en viktig farled som fortsatte förbi kyrkan.

Slottet har också ett förflutet som kungligt fängelse. Erik XIV, son till Gustav Vasa och kung i Sverige 1560–1568, satt fängslad här hösten 1571. Det består av olika delar och har byggts om och förändrats under århundradenas lopp. 

Slottet, som är öppet för allmänheten, är också en fin kulturscen för musik- och teaterföreställningar.

Efter besöket kan man stilla hungern på Smakbyn, som ligger intill och som drivs av kändiskocken och Robinson-vinnaren Michael Björklund. 

Rysk kustfästning

Bomarsund är fyllt av minnen från en spännande tid i Ålands historia. Efter kriget 1808-1809 mellan Sverige och Ryssland  blev Åland och Finland en del av Ryssland.

Ryssland började bygga en kustfästning på Åland som skydd mot fienden i väster.  Folk från stora delar av tsarriket kom till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget.

Fästningen blev aldrig färdig. Den angreps och förstördes 1854 av franska och engelska styrkor. Kvar finns rester av huvudfästet och försvarstorn uppe på berg och av grunder till civila hus.

I juni 2022 öppnade det nya besökscentret i Bomarsund. Här får du med ljud och bild uppleva områdets intressanta historia.

Besök Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner

Läs mer om museer och sevärdheter i Kastelholm på Museum.ax

Tips! Ladda ner Coastal Past, app med information om Bomarsund på fyra språk, på Apple App Store eller Google Play Store. 

Besök Smakbyn på www.smakbyn.ax

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy