Museer på Åland

En dag i Kastelholm och Bomarsund

Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner är två av Ålands främsta sevärdheter. Här tillbringar du lätt en heldag.

När Sveriges kung Gustav Vasa kom till Åland på 1500-talet bodde han med sitt sällskap på Kastelholms slott. På den tiden var vattennivån mycket högre än i dag och slottet låg intill en viktig farled som fortsatte förbi kyrkan.

Slottet har också ett förflutet som kungligt fängelse. Erik XIV, son till Gustav Vasa och kung i Sverige 1560–1568, satt fängslad här hösten 1571. Det består av olika delar och har byggts om och förändrats under århundradenas lopp. 

Slottet, som är öppet för allmänheten, är också en fin kulturscen för musik- och teaterföreställningar.

Efter besöket kan man stilla hungern på Smakbyn, som ligger intill och som drivs av kändiskocken och Robinson-vinnaren Michael Björklund. 

Rysk kustfästning

Bomarsund är fyllt av minnen från en spännande tid i Ålands historia. Efter kriget 1808-1809 mellan Sverige och Ryssland  blev Åland och Finland en del av Ryssland.

Ryssland började bygga en kustfästning på Åland som skydd mot fienden i väster.  Folk från stora delar av tsarriket kom till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget.

Fästningen blev aldrig färdig. Den angreps och förstördes 1854 av franska och engelska styrkor. Kvar finns rester av huvudfästet och försvarstorn uppe på berg och av grunder till civila hus.

I juni 2022 öppnade det nya besökscentret i Bomarsund. Här får du med ljud och bild uppleva områdets intressanta historia.

Besök Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner

Läs mer om museer och sevärdheter i Kastelholm på Museum.ax

Tips! Ladda ner Coastal Past, app med information om Bomarsund på fyra språk, på Apple App Store eller Google Play Store. 

Besök Smakbyn på www.smakbyn.ax

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy