Kastelholms slott på Åland.
Museer på Åland

En dag i Kastelholm och Bomarsund

Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner är två av Ålands främsta sevärdheter. Här tillbringar du lätt en heldag.

När Sveriges kung Gustav Vasa kom till Åland på 1500-talet bodde han med sitt sällskap på Kastelholms slott. På den tiden var vattennivån mycket högre än i dag och slottet låg intill en viktig farled som fortsatte förbi kyrkan.

Slottet har också ett förflutet som kungligt fängelse. Erik XIV, son till Gustav Vasa och kung i Sverige 1560–1568, satt fängslad här hösten 1571. Det består av olika delar och har byggts om och förändrats under århundradenas lopp. 

Slottet, som är öppet för allmänheten, är också en fin kulturscen för musik- och teaterföreställningar.

Efter besöket kan man stilla hungern på Smakbyn, som ligger intill och som drivs av kändiskocken och Robinson-vinnaren Michael Björklund. 

Rysk kustfästning

Bomarsund är fyllt av minnen från en spännande tid i Ålands historia. Efter kriget 1808-1809 mellan Sverige och Ryssland  blev Åland och Finland en del av Ryssland.

Ryssland började bygga en kustfästning på Åland som skydd mot fienden i väster.  Folk från stora delar av tsarriket kom till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget.

Fästningen blev aldrig färdig. Den angreps och förstördes 1854 av franska och engelska styrkor. Kvar finns rester av huvudfästet och försvarstorn uppe på berg och av grunder till civila hus.

I juni 2022 öppnade det nya besökscentret i Bomarsund. Här får du med ljud och bild uppleva områdets intressanta historia.

Besök Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner

Läs mer om museer och sevärdheter i Kastelholm på Museum.ax

Tips! Ladda ner Coastal Past, app med information om Bomarsund på fyra språk, på Apple App Store eller Google Play Store. 

Besök Smakbyn på www.smakbyn.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch