Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Järsö och Nåtö ligger söder om Mariehamn. Förr i tiden var invånarna hänvisade till egna båtar för transporter till och från öarna. På 1970-talet byggdes en väg över broar och vägbankar. Öarna blev därmed mer tillgängliga och fler flyttade hit.

Den natursköna vägen uppskattas av cyklister. Följ antingen Östernäsvägen eller Västra Ytternäsvägen från Mariehamn. Båda vägarna förenas sedan i Järsövägen som slutar i en vändplats – dit är det cirka 15 km. Man kan givetvis vända tidigare om man vill. 

På Nåtö finns en naturstig på cirka 3 km som går genom en vårdad löväng och över strandängar och berg. Längs stigen finns rastplatser och information om vården av lövängar och om växter och fåglar som finns i området. Artrikedomen är stor med bland annat många olika orkidéer. 

Klippstränder

På Järsö kan man ta en paus på Mariehamns stads friluftsområde. Det ligger på en udde med fin utsikt över fjärden. 

Här kan man ströva fritt eller följa rösade stigar och äta en medhavd picknick på strandklipporna.

Vid parkeringsplatsen, där området börjar, finns en grillplats.

På Järsö finns en annan oas för besökare – Stickstugan med kafé, vacker trädgård och hantverksbutik.

Stilleben med sax och textiler i olika färger och material.
Evenemang

Mat, mode och nya tankesätt – en kväll fylld av inspiration

Vad har kostym- och modedesignern Matilda Karlström, stylisten och modeskaparen Irina Fisun och restaurang Kvarter 5 egentligen gemensamt? Svaret är en kväll med cirkulärt tänk och fokus på hållbarhet.

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.
Samarbete Resa till Åland

Viking Lines fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete.

Kvinna i lila skjorta kör skottkärra i Emmaus stadsodling.
Samarbete

Hjälp Emmaus hjälpa och få meningsfull fritid

Emmaus Åland välkomnar alla intresserade att vara med och hjälpa till inom den frivilliga verksamheten, som fokuserar på bistånd och social...

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.
Samarbete Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy