Lummig vårbild från Ramsholmen med vitsippor och hassel.
Sjukvård och hälsa

Bra att veta om fästingar

Marika Nordberg, infektionsläkare vid ÅHS, ger sina bästa råd för att handskas med de små krypen till tidningen Åland Just Nu. 

Åland är ett högriskområdet för fästingburna sjukdomar. Fästingarna trivs i skärgården och kring kustområden och vaknar från sitt ide när vårvärmen kommer. De håller ofta till i högt gräs och gillar såväl husdjur som människor. De små spindeldjuren kan sprida en rad sjukdomar, varav de vanligaste är virussjukdomen TBE och bakterieinfektionen borrelios.

- I mars börjar fästingarna vakna till liv för säsongen, de brukar bli aktiva när medeltemperaturen är kring 4-5 grader, säger infektionsläkaren Marika Nordberg.

Ta bort dem direkt

Borrelia kan man inte skydda sig mot på annat sätt än att hålla sig undan fästingarna medan TBE är en virusinfektion och går att vaccinera sig mot. Så kom ihåg att se till att skyddet mot TBE är i skick. Vaccinering mot sjukdomen har funnits i det allmänna vaccinationsprogrammet på Åland sedan 2006.  

Ifall man får en fästing ska man ta bort den så fort som möjligt.
- Ju längre fästingen sitter fast desto större är risken att den överför borrelia. TBE-viruset överförs dock direkt i samband med bettet, säger Marika Nordberg.

- Det gör ingenting om huvudet blir kvar när man tar bort fästingen, men man ska absolut inte försöka ta bort den med nagellack eller andra konstiga ämnen. Ifall man gör det kan man provocera fästingen, så att den börjar kräkas. Det bästa är att bara ta bort fästingen så fort man upptäcker den och använda ett hjälpmedel om man har, som till exempel en liten fästingkofot.

Kontrollera dagligen

Om man rör sig mycket i skog och mark är det viktigt att inspektera kroppen dagligen. Fästingarna kryper nämligen gärna runt en stund på kroppen innan de biter sig fast.

- De söker efter ett bra blodmål, så de vandrar runt en liten sväng för att hitta ett ställe de gillar. Man ska inte vara rädd för att vistas i naturen, men göra dagliga kontroller och duscha gärna efter skogspromenaden.

Man vet ännu inte varför vissa blir mer fästingbitna än andra.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Alexandra Gäddnäs
Ålandstidningen

TBE (Tick-borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation)

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka hjärnhinneinflammation. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska på några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Även i riskområdena är det högst två av hundra fästingar som är bärare av viruset. Därför är det liten risk att smittas efter enstaka fästingbett.

Borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste symtomet är en typisk hudrodnad. Sjukdomen sprids av fästingar. Du blir oftast inte smittad om du tar bort fästingen direkt. Borrelia behandlas med antibiotika.

Källa: www.1177.se

Fler artiklar inom samma bransch