Vägen upp mot Borgboda fornborg.
Aktiviteter

Borgboda fornborg – en rolig vandring för hela familjen

På Borgberget låg under yngre järnåldern (400-1000 e Kr) en borg där bygdens invånare kunde söka skydd under oroliga tider. I dag kan du vandra upp på berget längs en utmärkt stig.

Under järnåldern var vattennivån betydligt högre än i dag. Då var Borgberget omgivet av vatten på tre håll och från berget hade man god uppsikt över den viktiga farled som på den tiden gick förbi Kastelholms slott och Sunds kyrka.

Träfigurer på vakt

Bygden var tätbefolkad under förkristen tid. Sex fornborgar uppfördes på Åland, den på Borgberget var den största. I dag kan du vandra upp till berget längs en stig, som är utmärkt med trästolpar med vita toppar.

Det enda som finns kvar av själva borgen är fundament till stenmurarna, däremot har man rest träfigurer som vaktar platsen. Från berget har du dessutom fin utsikt över bygden. Ta gärna med egen matsäck!

Idas stuga

I området kan du även ta del av en helt annan historia, nämligen den om ett utsatt kvinnoliv från 1900-talet. Det gör du genom att besöka Idas stuga som ligger vid vägen. Här bodde Ida Jansson (1885-1966) som tjänade som piga och kokerska och som födde fem barn utom äktenskapet. Inredningen är kvar sedan Idas tid i torpet.

BORGBODA FORNBORG OCH IDAS STUGA, kan besökas när som helst.
Se karta på visitaland.com

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch