Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital version av ”Hildas doft – en utställning om tingens själ” som visades i museet år 2020-2022.

Caroline Lolax, intendent vid Ålands sjöfartsmuseum, berättar mer.

- Vi vill undersöka, för oss, nya sätt att förmedla Ålands maritima kulturarv. Genom att göra utställningen digital gör vi det fantastiska materialet tillgängligt för fler än de som hade möjlighet att besöka den fysiska utställningen.

- Just den här utställningens innehåll lämpade sig väl för att överföras till digital form. Vi utesluter inte heller möjligheten att utöka utställningen med fler okända skatter ur våra samlingar. 

Unika föremål

På sjöfartsmuseets webbplats får du bekanta dig med noggrant utvalda föremål ur museets samlingar som inte tidigare visats eller fått sin historia berättad. Med hjälp av texter, fotografier och filmer som innehåller både nyproducerat material och arkivmaterial tar du del av föremålens intressanta berättelser.

- I utställningen visar vi bland annat fiolen som för länge sedan byggdes av en sjöman på sin frivakt och som nu väcks ur sin slummer av violinisten Ella Grüssner Cromwell-Morgan, säger Caroline Lolax.

- Vi presenterar också redarfrun Hilda Eriksons toalettväska med små gyllene droppar av parfym kvar på botten av en flaska – droppar som för oss tillbaka till tider som inte längre finns.

Intressanta berättelser

Extra intressant är det att bekanta sig med den sköra äggkoppen som lyckades överleva en explosiv förlisning under första världskriget utan skador, så när som på ett litet nagg i kanten. 

- Alla föremål är fantastiska i sig, till stor del tack vare deras historier, men äggkoppens osannolika väg från ss Skiftets fint uppdukade frukostbord, via havets botten till Sjöfartsmuseets samlingar är nog det som fascinerar mig mest.

Föremålen väcker också frågor. Vad är värdefullt? Vad är vackert? Vad ska sparas för framtiden?

Små föremål – stora berättelser

Besök utställningen Små föremål stora berättelser på sjofartsmuseum.ax

”Hildas doft – en utställning om tingens själ”, som den digitala utställningen baseras på, skapades av:

Eva-Jo Hancock - koncept och grafisk form
Anna Karlsson - texter
LUVIDFILM - filmer
Michael Hancock - filmdramaturgi
Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum - idé och forskning.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch