Kvinna som sitter högt uppe på ett berg och viftar på armar och ben.
Aktiviteter

Aktiv semester i naturens eget nöjesfält

Följ med ut i naturen för upplevelser på land eller på vattnet. Lugnt och vilsamt eller i snabbare tempo. Vad sägs om vandring, cykling, paddling, ridning eller vattensport?

Cykel, kajak eller ett par vandringskängor är perfekt för dig vill uppleva naturen på egen hand. Egentligen kan du starta var som helst på Åland och alltid hitta fina rutter.

Välj om du bor kvar på ett och samma ställe och gör dagsutflykter i valfritt väderstreck eller om du planerar in en längre tur med en eller flera övernattningar längs vägen. För dig som vandrar är S:t Olofs sjöled som sträcker sig över hela Åland ett tips. Längs leden arrangeras även guidade pilgrimsvandringar.

Med cykel består färden av ringlande granitröda landsvägar genom landsbygd och byar.  Där vägen slutar fortsätter färden med cykelfärja eller skärgårdsfärja och det är lätt att hitta trevliga ringvägar.

Beroende på hur du planerar rutten väntar allt från slott och medeltida kyrkor till caféer och gårdsbutiker. Eckerö Linjen och Viking Line säljer cykelpaket där cykel, hjälm, färdiga ruttförslag, bokad logi och goda middagar ingår.

Is eller vatten

I kajaken är det i stället vattnet som visar vägen och bland alla tusentals öar är möjligheterna oändliga. Här finns allt från lugna nybörjarvikar till utmanande paddling i ytterskären med massor av tillfällen att göra egna strandhugg för svalkande dopp.

En trevlig tur på cirka tre timmar får du om du startar i Käringsund och paddlar runt Främstön och Mellanön och sen tillbaka genom Bredsund. På vägen finns obebodda områden där du kan pausa. Eller så väljer du en sevärdhet som destination, som Kobba Klintar eller Kastelholms slott. Det finns även aktörer som hyr ut utrustning och ordnar ledda turer.

Allt du kan göra på vattnet kan du göra på Åland och vattensporter som surfing, kitesurfing och vattenskoteråkning är populära aktiviteter. Ta med egen utrustning, eller hyr på plats.

Vintertid snör du i stället på dig långfärdsskridskorna och glider fram över de istäckta vidderna. Under bra vintrar är säsongen lång. Först fryser insjöarna, sen vikarna och till sist kan du ta dig ända ut till det magiska havsbandet. Variationen i naturen och möjligheten att snabbt förflytta dig mellan lugna vikar och öppna fjärdar hör också till tjusningen.

I skogen

Skogen och naturen är en upplevelse i sig. Du kan egentligen slå dig ner på valfri trädstam eller klippa och bara njuta av showen. Eller ta ett skogsbad! Lite aktivare blir naturupplevelsen om du följer en naturstig eller längre vandringsled.

Skogsterräng plus häst eller MTB är annars en kombination som ger både rörelse och frisk luft. Det finns gott om skogsvägar och stigar för aktiva ryttare och cyklister att välja mellan. Eckerö slingan för MTB är till exempel en tre kilometers nybörjarslinga med fina vyer och roliga hopp. Den som vill utmana sig själv testar att slå banans rekord i träningsappen Strava.

Foto: Visitaland.com

Aktiv på Åland

Du kan hyra cyklar och kajaker på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen bara det går att köra dit med bil.

RO-NO RENT, Mariehamn. Cyklar, mopeder, båtar och kanoter.

NIMIX, Eckerö. Mobil kajakuthyrning.

PADDELBODEN, Mariehamn. Kajaker och paddelbrädor.

RUNDBERGS BIL & SERVICE, Mariehamn. Person- och paketbilar.

JETSKI ÅLAND, mobil uthyrning av vattenskotrar, mountainbikes och annan sportutrustning.

Vill du ha hjälp med att planera rutten?

Kontakta researrangörerna Viking Line och Eckerö Linjen! De säljer cykelpaket där cykel, hjälm, färdiga ruttförslag, bokad logi och goda middagar ingår.

Cykelpaket från Viking Line

Cykelpaket från Eckerö Linjen

Du kan också boka pilgrimsvandringar och andra Ålandsupplevelser via researrangören Åland Expeditions and Events.

Tänk på allemansrätten!

Upptäck själv eller gör  det enkelt för dig och boka en guide. Läs mer om allemansrätten på Visitaland.com

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch