Aktiviteter

Aktiv semester bland tusentals öar

Paddling mot horisonten på Åland.

Cykla längs ringlande landsvägar, vandra i skog och mark, paddla till ytterskären – eller vad sägs om discgolf, ridning, MTB eller vattensport?

Det är skönt att röra på sig ute i naturen, och enkelt. Allt du behöver är ett par bekväma skor, sen är det bara att öppna dörren och ge sig i väg. På Åland finns många naturstigar och vandringsleder av varierande längd. Vissa sträcker sig genom naturskyddsområden medan andra bjuder på inblickar i åländsk kultur och historia. Nåtö naturstig är vacker på våren. Om du vill vandra längre väljer du Sadelinleden eller S:t Olofs sjöled.

Cyklister gillar Ålands ringlande landsvägar med möjlighet till cykelturer i alla väderstreck. Ibland längs cykelbanor, andra gånger längs slingrande byavägar med lite trafik. Välj om du bor kvar på ett och samma ställe och gör dagsutflykter eller om du planerar in en längre tur med en eller flera övernattningar.

Ålands ringväg ett alternativ för cyklister som vill se mycket av Åland. Du kan antingen börja i Mariehamn, då går ringvägen över huvudön och vidare österut mot den åländska skärgården. Eller så kombinerar du Ålands ringväg med Skärgårdens ringväg som fortsätter i Åbo skärgård via Osnäs eller Galtby. Det är också där du börjar om du kommer till Åland österifrån.

Vattenaktiviteter

Byt gärna ut landsvägen mot vatten. Åland har nämligen fina förutsättningarna för paddling. Inte bara sommartid, vår och höst är också suveräna. Med så många öar är möjligheterna nästan oändliga. Se bara till att anpassa utmaningarna efter din nivå. För kajakintresserade finns allt från lugna nybörjarvikar till utmanande paddling i yttersta skärgården.

Norrhavsrutten är ett tips för dig med god kajakvana, du bör klara både oskyddat vatten och sjögång. Hela rutten sträcker sig från Käringsund i väster till Jurmo i öster, men du kan välja att paddla utvalda delar. Eller ta hjälp av en guide om du känner dig osäker. Det finns aktörer som hyr ut utrustning och ordnar ledda turer.

Vattensporter som surfing, kitesurfing och vattenskoteråkning är också populära aktiviteter. Ta med egen utrustning, eller hyr på plats.

Upplevelser i naturen

Glöm inte skogen! Promenera eller upplev skogsterrängen från hästryggen eller cykelsadeln. Eckerö slingan för MTB är en tre kilometers nybörjarslinga med fina vyer och roliga hopp. Den som vill utmana sig själv testar att slå banans rekord i träningsappen Strava. Flera ridskolor erbjuder terrängridning på olika nivåer.

Intresset för discgolf fortsätter att öka. Åland är numera ett paradis för discgolfare med sina 17 banor. Avstånden är så korta att du hinner spela flera banor på en dag. Till exempel från Skag i Eckerö, via Soltunabanan i Geta till Sandösund på Vårdö.

I år ser spelarna fram emot sista veckan i juli när europeiska PDGA-tourens proffsspelare besöker Åland för Åland Open PDGA Euro Tour 2023 med tävlingar för både proffs och amatörer.

Vill du ha hjälp med att planera rutten?

Kontakta Viking Line och Eckerö Linjen! De säljer cykelpaket där cykel, hjälm, färdiga ruttförslag, bokad logi och goda middagar ingår.

Uthyrning på Åland

Du kan hyra cyklar och kajaker på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen bara det går
att köra dit med bil.

RO-NO RENT, Mariehamn. Cyklar, mopeder, båtar och kanoter.

NIMIX, Eckerö. Mobil kajakuthyrning.

PADDELBODEN, Mariehamn. Kajaker och paddelbrädor.

RUNDBERGS BIL & SERVICE, Mariehamn. Person- och paketbilar.

JETSKI ÅLAND, mobil uthyrning av vattenskotrar, mountainbikes och annan sportutrustning.

Röda nypon i frost och solljus.
Evenemang

Åland Glimrar – nu börjar det!

Nu inleds den första av tre glimrande julstämningshelger. Vilken härlig första advents- och decemberhelg vi har att se fram emot! Denna...

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Potatis och lök i korgar på Åland.
Mat från Åland

Tänk axgant – närodlat och härproducerat!

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn och honung. I skördetider...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy