Aktiviteter

Vinterbad ­– en uppfriskande trend

Kvinna som vinterbadar vid Carlsro badhotell.

Nästan alla vinterbadar – eller drömmer om att vinterbada – nuförtiden. Tur att Åland har perfekta förhållanden för kalla bad. Här är det alltid nära till närmaste brygga!

På Åland kan du bland annat vinterbada vid allmänna badplatser som Lilla holmen och badhuset Mariebad i Mariehamn samt som gäst vid Hotell Brudhäll och Carlsro badhotell i skärgårdskommunerna Kökar respektive Föglö.

Varför kallbad?

Kalla bad utmanar kroppen, men framför allt sinnet. Ju kallare vattnet är och ju längre tid du stannar kvar, desto svårare är det att behålla kontrollen och fortsätta andas lugnt. Efter doppet väntar belöningen, känslan efteråt är beroendeframkallande.

Vinterbad passar nästan alla, men inte alltid. Bada gärna i sällskap och tänk på att det finns situationer och hälsotillstånd när det är bra att rådfråga en läkare först! Hälsoeffekterna är omdiskuterade, men inbitna vinterbadare lyfter endorfiner, pigghet, minskad stress, bättre immunförsvar och allmänt välbefinnande som anledningar till att de fortsätter med sina kalla dopp.

Foto: Carlsro badhotell

Vinterbada på Åland

Här hittar du bryggor för vinterbad och kalla dopp:

Lilla holmens badplats i Mariehamn.

Badhuset Mariebad i Mariehamn.
Vid Mariebad finns instruktioner vid bryggan som du bör läsa innan du vinterbadar. Badhuset hjälper också dig om du har frågor.

Carlsro Badhotell på Föglö.

Hotell Brudhäll på Kökar

Fråga också din värd om möjligheterna till vinterbad när du bokar ditt boende. Ofta finns tillgång till badbrygga och möjlighet att få hjälp att hugga en vak ifall isen ligger.

Smarta tips vid kalla vinterbad

Har du koll på andningsteknikerna? Tänk på att ta lugna och djupa andetag, eller bekanta dig med kallbadaren Wim Hof och hans metoder.
Här kan du läsa mer om Wim Hof Method

Använd gärna mössa, vantar och badskor (eller yllesockor) – undvik att doppa huvudet!

Ha varma och luftiga kläder som är enkla att ta på när du är blöt och kall.

Ta med te eller annan varm dryck i en termos att dricka efteråt.

På kallbad.nu hittar du fler tips för dig som vill börja kallbada

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy