Aktiviteter

Vinterbad ­– en uppfriskande trend

Kvinna som vinterbadar vid Carlsro badhotell.

Nästan alla vinterbadar – eller drömmer om att vinterbada – nuförtiden. Tur att Åland har perfekta förhållanden för kalla bad. Här är det alltid nära till närmaste brygga!

På Åland kan du bland annat vinterbada vid allmänna badplatser som Lilla holmen och badhuset Mariebad i Mariehamn samt som gäst vid Hotell Brudhäll och Carlsro badhotell i skärgårdskommunerna Kökar respektive Föglö.

Ägaren Ebbe Delfs vid Carlsro är själv van vinterbadare. Badhotellet bjuder därför in till vinterbad-special under vecka 7 och 8 med förlängd badtid i strandhuset och möjlighet att ”prova på vinterbadning” tillsammans med Ebbe för den som vill.

Varför kallbad?

Kalla bad utmanar kroppen, men framför allt sinnet. Ju kallare vattnet är och ju längre tid du stannar kvar, desto svårare är det att behålla kontrollen och fortsätta andas lugnt. Efter doppet väntar belöningen, känslan efteråt är beroendeframkallande.

Vinterbad passar nästan alla, men inte alltid. Bada gärna i sällskap och tänk på att det finns situationer och hälsotillstånd när det är bra att rådfråga en läkare först! Hälsoeffekterna är omdiskuterade, men inbitna vinterbadare lyfter endorfiner, pigghet, minskad stress, bättre immunförsvar och allmänt välbefinnande som anledningar till att de fortsätter med sina kalla dopp.

Foto: Carlsro badhotell

Vinterbada på Åland

Här hittar du bryggor för vinterbad och kalla dopp:

Lilla holmens badplats i Mariehamn.

Badhuset Mariebad i Mariehamn.
Vid Mariebad finns instruktioner vid bryggan som du bör läsa innan du vinterbadar. Badhuset hjälper också dig om du har frågor.

Carlsro Badhotell på Föglö.

Hotell Brudhäll på Kökar

Fråga också din värd om möjligheterna till vinterbad när du bokar ditt boende. Ofta finns tillgång till badbrygga och möjlighet att få hjälp att hugga en vak ifall isen ligger.

Smarta tips vid kalla vinterbad

Har du koll på andningsteknikerna? Tänk på att ta lugna och djupa andetag, eller bekanta dig med kallbadaren Wim Hof och hans metoder.
Här kan du läsa mer om Wim Hof Method

Använd gärna mössa, vantar och badskor (eller yllesockor) – undvik att doppa huvudet!

Ha varma och luftiga kläder som är enkla att ta på när du är blöt och kall.

Ta med te eller annan varm dryck i en termos att dricka efteråt.

På kallbad.nu hittar du fler tips för dig som vill börja kallbada

Slottsbanan vid Ålands Golfklubb med utsikt över Kastelholms slott.
Golf på Åland

Spela högklassig golf med havskontakt

Av spelarna får nya Slottbanan beröm för sin vackra sträckning längs Slottssundet, där du har utsikt över havsviken från alla 18 hål. Det är...

Två blåa BugNic Classic.
Evenemang

Verkligen en fullspäckad bil- och motorsommar!

Intresset för bilar och motorer är stort på Åland, det märks tydligt i evenemangskalendern. Här hittar du allt från hobbyfordonsträffar och...

Äppelblommor på en kvis med grönska i bakgrunden.
Sevärt

Åland grönskar under vårens mest upplevelserika helg

Upptäck den åländska landsbygden i blomstrande vårskrud under Åland Grönskar den 28-29 maj. På programmet står allt från ådvandring och...

Havets underligheter, en brosch av Annika Åkerfelt. Guldsmide i silver och nylon.
Sevärt

Formstarkt med metall i alla former

I sommar lyfter Eckerö post- och tullhus både ädla och oädla metaller i sin stora sommarutställning. Upplev samtida hantverk och design...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy