Odling och trädgård

Så odlar du ärtskott i fönstret

Groddade ärtskott med rötter.

Ärtskott är lätta att odla och goda att äta. Sätt på mackan, i sallad eller ät dem som de är. Supergott och lyxigt!

Gör så här:

  1. Ta en liten näve ärter och sätt dem i ett glas med vatten så att de sväller över natten. Du kan till exempel använda en påse överblivna ärter med gammalt bäst före datum, det funkar utmärkt. Exempelvis åländska ärter från Överängs kvarn.
     
  2. Sätt lite jord i en kruka, ett lite djupare fat eller liknande och lägg ner ärterna. Täck med ett tunt lager jord och vattna lite. 
     
  3. Ställ dina ärter i ett fönster eller på en ljus plats. Kom ihåg att hålla jorden fuktig men inte blöt. Efter bara någon dag börjar skotten komma upp!
     
  4. När ärtskotten växt så att de är mellan 10-15 cm långa kan du börja skörda genom att knipsa av dem några cm från jorden. På så sätt kommer det upp nya skott för dig att njuta av!

Tips!

Ha gärna ärtskotten på en plats där du ofta är, som i köket eller grovköket, så att du hela tiden ser dem och kan pyssla om dem när du sveper förbi i farten.

Du kan också lägga över en använd fruktpåse i plast eller lite färskfolie, men inte helt tätt för skotten måste få syre. Plastpåsen gör att det bildas vattendroppar på insidan, vilket är bra så länge det inte blir för mycket fukt. Du ska kunna se jorden, om inte behöver du öppna upp plasten så att ärterna får in lite mer luft.

Skål med musslor från Smakbyn.
Mat från Åland

Smakbyn säsongsstartar med nybyggen och temahelger 

Musslor och öl, långkok, choklad, hållbarhet och Björklunds burgarbar är bara några exempel på vårens och försommarens temahelger vid...

Personal i klädbutiken Modex.
Shopping

Favoritkläder för vardag och fest

Modex i Maxinge lockar med ett stort utbud av mode och kläder för alla åldrar och smaker. Bland butikens kvalitetsmärken för damer, herrar och unga vuxna är det lätt att hitta nya favoriter.

Orientaliskt koncept för heminredning. Wabi sabi.
Shopping

Pandemin sätter trenderna för 2021

Nostalgi, lugn och en längtan bort. Inredningsexperten Eva-Jo Hancocks berättar om sina trendspaningar för 2021 i Åland Just Nu.

Vägen upp mot Borgboda fornborg.
Aktiviteter

Borgboda fornborg – en rolig vandring för hela familjen

På Borgberget låg under yngre järnåldern (400-1000 e Kr) en borg där bygdens invånare kunde söka skydd under oroliga tider. I dag kan du...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy