Groddade ärtskott med rötter.
Odling och trädgård

Så odlar du ärtskott i fönstret

Ärtskott är lätta att odla och goda att äta. Sätt på mackan, i sallad eller ät dem som de är. Supergott och lyxigt!

Gör så här:

  1. Ta en liten näve ärter och sätt dem i ett glas med vatten så att de sväller över natten. Du kan till exempel använda en påse överblivna ärter med gammalt bäst före datum, det funkar utmärkt. Exempelvis åländska ärter från Överängs kvarn.
     
  2. Sätt lite jord i en kruka, ett lite djupare fat eller liknande och lägg ner ärterna. Täck med ett tunt lager jord och vattna lite. 
     
  3. Ställ dina ärter i ett fönster eller på en ljus plats. Kom ihåg att hålla jorden fuktig men inte blöt. Efter bara någon dag börjar skotten komma upp!
     
  4. När ärtskotten växt så att de är mellan 10-15 cm långa kan du börja skörda genom att knipsa av dem några cm från jorden. På så sätt kommer det upp nya skott för dig att njuta av!

Tips!

Ha gärna ärtskotten på en plats där du ofta är, som i köket eller grovköket, så att du hela tiden ser dem och kan pyssla om dem när du sveper förbi i farten.

Du kan också lägga över en använd fruktpåse i plast eller lite färskfolie, men inte helt tätt för skotten måste få syre. Plastpåsen gör att det bildas vattendroppar på insidan, vilket är bra så länge det inte blir för mycket fukt. Du ska kunna se jorden, om inte behöver du öppna upp plasten så att ärterna får in lite mer luft.

Fler artiklar inom samma bransch