Åland100

Nipå firar Åland100 med ny låt och dansutmaning

Dansare i Sjökvarteret i Mariehamn.

För att uppmärksamma Åland100 och det kommande jubileumsåret har Nordens Institut på Åland tagit hjälp av unga åländska talanger för att skapa en ny låt med tillhörande koreografi. 

Med Åland100-låten följer också en dansutmaning där målet är att få hela Åland att dansa under 2021.
- Dansa, filma, sprid och dela! uppmanar Anna Lind Bengtsson, kommunikationsansvarig på Nipå och projektledare för projektet "Åland dansar".

Hon tillägger:
- Jubileumsåret Åland100 är ju något som vi alla ska fira, nästan som en enda lång fest, och i festliga sammanhang brukar det alltid finnas musik!

Modernt beat

I projektet medverkar musikerna Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist, samt Sofia Eriksson på sång.

- Vi har länge funderat på att ta kontakt med Linus och Samuel för ett musikprojekt, och när den här tanken kom upp tyckte vi att det var ett perfekt projekt för dem, säger Anna Lind Bengtsson. Och visst var det så! De har gjort ett så häftigt modernt beat. 

Under projektets gång dök även Sofias namn upp.
- Hennes röst passar grymt bra att sjunga den här kärleksförklaringen till Åland. Vi har verkligen många duktiga unga förmågor på Åland!

Dans för alla

Inspirationen till dansutmaningen har Nipå hämtat från en utmaning som snurrat runt i sociala medier det senaste året. 
- Vi tänkte att Åland borde ha sin alldeles egen dansutmaning som vi både kan ta oss an på Åland och som vi kan skicka vidare till fastlandet och till våra nordiska grannar. I bästa fall blir det en dansutmaning som antas runt om i hela Norden.

Bakom koreografin står Erica Dunder och hennes DunderDansare, som visar dansen i två versioner. En enklare koreografi och en mer avancerad.
- DunderDansarna är perfekta dansambassadörer i detta projekt, och de har varit så duktiga! Trots tajt tidsplan och dåligt väder vid filmningen körde de på utan minsta klagomål, vilka tjejer! 

Dansen är filmad i Sjökvarteret av Lucas Åsbacka från Luvidfilm, som tycker det är roligt att delta i ett kulturellt projekt som involverar dans, musik, sång och film. Han uppmanar alla att lämna in egna bidrag i dansutmaningen.
- Det här var ju bara min filmvision av dansen och jag ser fram emot alla andras filmer med sina alldeles egna tolkningar av dansen på alla olika sociala plattformar, säger han.

Bli dansambassadör

För att dansutmaningen ska ta fart efterlyser Nipå dansambassadörer som kan lära ut stegen hemma, i skolor och på arbetsplatser. 

- Vi vill att människor i alla åldrar ska lära sig stegen så att vi blir många som kan dansa in Åland100 den 9 juni! uppmanar Anna Lind Bengtsson.

Foto: Tinca Björke, TincArt.
 

Vill du anta dansutmaningen?

Gör så här:

  1. Lär dig stegen.
  2. Filma när du dansar.
  3. Publicera filmen i sociala medier.
  4. Använd hashtaggarna #ålanddansar #åland100 #alanddansar #aland100.

Kontakta DunderDansarna om du vill ha personlig coachning av stegen – eller lär dig dem genom att titta på filmen. Du kan med fördel öva utomhus med avstånd och i mindre grupper.

SE FILMEN: Åland Dansar – klicka här för att se dansfilmen och lyssna till musiken.

Filmen släpptes den 14 januari i samband med på Social- och hälsovårdsministeriet förvaltningsområdes digitala kickoff för Finlands ordförandeskapsår i Nordiska Ministerrådet.

Glad flicka tillsammans med Smart Parks maskot Sparks.
Barnens Åland

Roliga äventyr på Smart Park 

Familjeparken Smart Park välkomnar alla besökare till en glad sommar bland alla roliga utomhusattraktioner samt inomhusaktiviteterna Spark...

Aland.com sommartävling logo.
Tävla med Aland.com

Delta i Aland.com’s sommartävling och vinn ett veckoslut med vildmarksbad!

Från 3 juni till 1 juli kan du delta i vår festliga sommartävling på Aland.com. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna presentkort på allt från teater till restaurangbesök.

Arlene Pipping, Therese Hjälmarstrand, Lilian Abrahamsson och Philippa Dunderfelt.
Samarbete Må bra

Lärorika månader och en chans att byta riktning i livet!

Ålands Folkhögskola avslutar traditionsenligt året med utomhusutställningen Art Park. Hela gården bubblar av sommarlovsyra efter ett givande...

Fotografi av Lars Lerin.
Museer på Åland

Lars Lerin delar sina ögonblick på Ålands konstmuseum

Akvareller av välkände konstnären Lars Lerin fyller hela Ålands konstmuseum i sommar. Njut av tre salar med verk att upptäcka om och om igen.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy