Dansare i Sjökvarteret i Mariehamn.
Åland100

Nipå firar Åland100 med ny låt och dansutmaning

För att uppmärksamma Åland100 och det kommande jubileumsåret har Nordens Institut på Åland tagit hjälp av unga åländska talanger för att skapa en ny låt med tillhörande koreografi. 

Med Åland100-låten följer också en dansutmaning där målet är att få hela Åland att dansa under 2021.
- Dansa, filma, sprid och dela! uppmanar Anna Lind Bengtsson, kommunikationsansvarig på Nipå och projektledare för projektet "Åland dansar".

Hon tillägger:
- Jubileumsåret Åland100 är ju något som vi alla ska fira, nästan som en enda lång fest, och i festliga sammanhang brukar det alltid finnas musik!

Modernt beat

I projektet medverkar musikerna Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist, samt Sofia Eriksson på sång.

- Vi har länge funderat på att ta kontakt med Linus och Samuel för ett musikprojekt, och när den här tanken kom upp tyckte vi att det var ett perfekt projekt för dem, säger Anna Lind Bengtsson. Och visst var det så! De har gjort ett så häftigt modernt beat. 

Under projektets gång dök även Sofias namn upp.
- Hennes röst passar grymt bra att sjunga den här kärleksförklaringen till Åland. Vi har verkligen många duktiga unga förmågor på Åland!

Dans för alla

Inspirationen till dansutmaningen har Nipå hämtat från en utmaning som snurrat runt i sociala medier det senaste året. 
- Vi tänkte att Åland borde ha sin alldeles egen dansutmaning som vi både kan ta oss an på Åland och som vi kan skicka vidare till fastlandet och till våra nordiska grannar. I bästa fall blir det en dansutmaning som antas runt om i hela Norden.

Bakom koreografin står Erica Dunder och hennes DunderDansare, som visar dansen i två versioner. En enklare koreografi och en mer avancerad.
- DunderDansarna är perfekta dansambassadörer i detta projekt, och de har varit så duktiga! Trots tajt tidsplan och dåligt väder vid filmningen körde de på utan minsta klagomål, vilka tjejer! 

Dansen är filmad i Sjökvarteret av Lucas Åsbacka från Luvidfilm, som tycker det är roligt att delta i ett kulturellt projekt som involverar dans, musik, sång och film. Han uppmanar alla att lämna in egna bidrag i dansutmaningen.
- Det här var ju bara min filmvision av dansen och jag ser fram emot alla andras filmer med sina alldeles egna tolkningar av dansen på alla olika sociala plattformar, säger han.

Bli dansambassadör

För att dansutmaningen ska ta fart efterlyser Nipå dansambassadörer som kan lära ut stegen hemma, i skolor och på arbetsplatser. 

- Vi vill att människor i alla åldrar ska lära sig stegen så att vi blir många som kan dansa in Åland100 den 9 juni! uppmanar Anna Lind Bengtsson.

Foto: Tinca Björke, TincArt.
 

Vill du anta dansutmaningen?

Gör så här:

  1. Lär dig stegen.
  2. Filma när du dansar.
  3. Publicera filmen i sociala medier.
  4. Använd hashtaggarna #ålanddansar #åland100 #alanddansar #aland100.

Kontakta DunderDansarna om du vill ha personlig coachning av stegen – eller lär dig dem genom att titta på filmen. Du kan med fördel öva utomhus med avstånd och i mindre grupper.

SE FILMEN: Åland Dansar – klicka här för att se dansfilmen och lyssna till musiken.

Filmen släpptes den 14 januari i samband med på Social- och hälsovårdsministeriet förvaltningsområdes digitala kickoff för Finlands ordförandeskapsår i Nordiska Ministerrådet.

Fler artiklar inom samma bransch