Sommarmat - låda med åländska grönsaker, potatis, lök och färska örter.
Mat från Åland

Handla närodlat och härproducerat

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn, honung och kaffe.

Ofta kan du handla rena eller förädlade produkter direkt från producenterna själva, till exempel genom Facebookgruppen REKO Åland. Här är både ålänningar och besökare välkomna att köpa eller efterlysa olika lokalproducerade grödor och varor. Allt från potatis, morot och annat odlat till ekologiska ägg från värphöns, bröd, bakverk, kött, sylt, havtornssaft och fermenterade produkter – ja till och med nyskördade mikrogrönsaker som rädisskott och broccoliskott.

Normalt är onsdag sista beställningsdag. Varorna levereras i Mariehamn eller Godby på eftermiddagen på torsdag.

Perfekta förutsättningar för biodling betyder också förstklassig honung och fina honungsprodukter, som honungskarameller från Åland Honey. Andra spännande producenter är Chilibolaget som har omvandlat sin fascination för chili till fermenterade chiliprodukter. Gott som tillbehör eller smaksättning! Kaffeälskarna vid mikrorosteriet Rosteriverket brinner i sin tur för att rosta sig fram till den perfekta koppen kaffe.

I matbutikerna

När du handlar kan du hålla utkik efter Odlarringen, som är en sammanslutning för eko-odlare på Åland. I det åländska eko-utbudet finns också ett flertal mjöl- och grynsorter från Överängs kvarn. Ålandsmejeriet ÅCA har ekologisk mjölk i sitt sortiment. Frukt, grönsaker och rotsaker som är odlade på Åland erbjuder även odlarna vid andelslaget Ålands Trädgårdshall.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch