Flygfoto över sedimentationsdammen i parken nedanför Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn.
Se & Göra

Natur och rekreation i stadsmiljön

Ända sedan Mariehamn grundades år 1861 har grönområden för vila och återhämtning varit en viktig del av stadsbilden. Från lindarna i Esplanaden till naturområdet Tullarns äng och rekreationsområdet Lilla holmen.

Mariehamns stad arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan på stränder, hav och vattendrag. Som en del av detta arbete används två naturnära metoder för att rena vatten: våtmarker och dammar. Stadens organisation är dessutom miljöcertifierad enligt ISO 14001.

Multifunktionella våtmarker

Stadens multifunktionella våtmarker fångar upp näringsämnen och renar regnvattnet innan det rinner ut i havet, samtidigt som de gynnar den biologiska mångfalden. Här finns gångstigar med träramper, bänkar och utsiktsplatser samt skyltar med information om det rika djur- och växtlivet. Besökare kan både läsa om ekosystemen och uppleva dem på nära håll.

Nabbens våtmark ligger längst in i havsviken på Mariehamns östra sida. Staden har sått ängsblommor på vallarna för att locka fjärilar och humlor, satt upp fågelholkar och planterat ut gäddyngel. Våtmarken Apalängen, längst in i havsviken på stadens västra sida, har ett fågeltorn och en grund damm där gäddan leker under våren.

Grön oas mitt i centrum

För att rena stadens centrala dagvattenflöde innan det når havet har Mariehamn anlagt en sedimentationsdamm i parken nedanför Ålands kulturhistoriska museum. Dammen är samtidigt en vacker plats för rekreation, med flera sittplatser och ett upplyst konstverk i mitten.

Från dammen kan du promenera västerut under lindarnas lövtak i Esplanaden eller strosa söderut genom det artrika naturområdet Tullarns äng.

Familjevänlig strandidyll

En annan uppskattad grön oas är Lilla holmen, ett rekreationsområde som har varit en del av stadsbornas vardag i över 150 år. Den familjevänliga sandstranden är lika omtyckt av alla som vill sola och bada varma sommardagar som av modiga vinterbadare vintertid. Dessutom är stranden tillgänglighetsanpassad med ramp ner i vattnet, en rymlig omklädningshytt och möjlighet att låna en badrullstol från juni till augusti.

För besökare som vill vara aktiva finns balansgångar, hinderbanor, klätterskepp, gungor, beachvolleyplan samt möjlighet att låna olika spel. Du kan även hälsa på Lilla holmens hönor, påfåglar och kaniner.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch