Målningar från Anna Lind Bengtssons utställning "Maja" med inspiration från Stormskärs Maja.
Sevärt

I Stormskärs Majas fotspår

Anni Blomqvists romaner om Maja på Stormskäret är verkligen högaktuella. Från hyllad långfilm med Tiina Lymi som regissör till utställningar och nyutgåvor.

I början av 2024 hade filmen ”Stormskärs Maja” premiär med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne. En fantastisk berättelse om kärlek och styrka, som fortsätter att fängsla sin publik.

Anni Blomqvist (1909-1990) blev känd långt utanför Ålands gränser med romanserien om Maja och det strävsamma liv på skärgårdsön Stormskär i mitten av 1800-talet. Böckerna filmatiserades första gången 1975 och har även dramatiserats för scenen. 
Den nya långfilmen är till stora delar inspelad på Åland och bjuder på många fina miljöer att upptäcka på egen hand.

Flera utställningar

Bäst blir upplevelsen om du först läser böckerna – samlingsvolymen finns nu som nyutgåva – eller ser den nya filmen, annars är ett besök vid Ålands kulturhistoriska museum ett tips. Från 3 maj till sista augusti presenterar museet filminspelningen i utställningen ”I Stormskärs Majas fotspår” med ”behind the scenes”-filmklipp, fotografier, kläder och rekvisita.

I maj får du även bekanta dig med Maja ur Anna Lind Bengtssons konstnärliga perspektiv. Inspirerad av berättelsen om Stormskärs Maja har hon skapat en svit målningar som berättar om Majas liv på Stormskär. 
- Det är även en berättelse om att tro på sig själv, kärleken och sin egen styrka, säger Anna Lind Bengtsson.

Utställningen ”Maja” visas i Mariehamns stadsbibliotek den 7-31 maj.

Besök i kulisserna

Gör sedan en Stormskärs Maja-rundtur på Åland. På listan över inspelningsplatser hittar du de vackra omgivningarna vid Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, Skarpnåtö hembygdsgård och Eckerö kyrka. Besök även Sjökvarteret med sjöfararkapellet och bygget av galeasen Emelia samt Nåtö naturstig, som berättar om kulturlandskapet på 1800-talet. Avsluta med en tur till skrivarhemmet Strömmen, Anni Blomqvists eget hem på Simskäla som numera är museum.

Bilder: Målningar av Anna Lind Bengtsson från utställningen ”Maja” i Mariehamns stadsbibliotek, maj 2024. 

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch