Aktiviteter

Följ med på ådsafari till Båtskären i Ålands skärgård

Åda ruvar under skydd byggt av föreningen Ådans Vänner.

Varje vår och försommar erbjuder projektet Ådans Vänner guidade turer till sin ådkoloni på Båtskären söder om Mariehamn. Under ett ådsafari får du uppleva de ruvande ådorna på nära håll och lära dig mer om området och stödåtgärder vid häckning.

- Ejdern är starkt hotad på grund ett överstort predationstryck, berättar Lucas Wideman vid Ådans Vänner. Genom att åka på ådsafari hjälper du ådorna att hållas säkra under häckningsperioden och är med och bidrar till arbetet med att hjälpa våra ejdrar att överleva. 

Åda är alltså namnet på edjerhonan, en sjöfågelart där hanen i ejderparet kallas guding.

Skärgårdsikon

Ådans Vänner använder mänsklig närvaro i ytterskärgården som en metod för att minska predationen på de ruvande ådorna. 
- Att vistas ute på öarna i grupp ger oss också möjlighet att skapa ett intresse för en av skärgårdens mest ikoniska och hotade fåglar i deras rätta miljö.

Två personer vandrar på ön Båtskär under ett ådsafari i Ålands skärgård.
Fina skärgårdsupplevelser ingår safarituren.

Stör man inte de ruvande fåglarna? 
- Nej, inte så länge du går på stigarna, håller en måttlig samtalston och allmänt för dig på ett sätt som respekterar djurlivet. Vi gör också bara ett begränsat antal turer varje säsong.

Den bästa tiden för ådsafari är från början av maj till mitten av juni, lite beroende på vad du har för önskemål med turen. 
- Tidigt på säsongen får du även se mycket hanar och flyttfåglar medan det senare på säsongen finns ådungar att se på.

Boka ådsafari på Åland

Ådans Vänner skräddarsyr sina Ådsafarin enligt dina önskemål. Framöver kommer man även att kunna erbjuda företag möjligheten att låta sina anställda arbeta på distans från Ådkojan över en dag. 

Prisexempel: 4-5h tur med 8-10 personer inklusive fika, båttransport, guide, flytutrustning och stödmedlemskap ligger kring 55-60 euro/person.

Skicka din intresseanmälan till info@aprf.ax

Observera att turerna är väderberoende. 

Läs mer om Ådans Vänner på Aprf.ax

Anna och Obi Marquardt vid Ålands Karamelleriet.
Barnens Åland

Visste du att Åland smakar smultron?

Åtminstone när godistillverkaren Ålands Karamelleriet i Smakbyn fångar smaken av Åland i sina handgjorda karameller. Testa en Ålands Flagga...

Ön Klobben med sina sjöbodsliknande stugor och havet i horisonten.
Öar och skärgård

Klobben lockar med öppen ö

Verksamheten vid Silverskär Islands riktar sig vanligtvis bara till grupper, men den 14-15 juli har du möjlighet att besöka ön Klobben även...

Aland.com sommartävling logo.
Tävla med Aland.com

Delta i Aland.com's sommartävling och vinn ett veckoslut med vildmarksbad!

Från 16 juni till 13 juli kan du delta i vår fina sommartävling på Aland.com. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna presentkort på allt från teater och Rockoffpass till restaurangbesök.

Skylt med alla sevärdheter vid fiskeläget i Käringsund.
Sevärt

I Eckerö finns något för alla

Konst, kultur, historia, mat och aktiviteter. Vad väljer du? I Eckerö tillbringar du lätt hela dagen. Pampigast i Eckerö är det gula post-...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy