Barnens Åland

Visste du att Åland smakar smultron?

Anna och Obi Marquardt vid Ålands Karamelleriet.

Åtminstone när godistillverkaren Ålands Karamelleriet i Smakbyn fångar smaken av Åland i sina handgjorda karameller. Testa en Ålands Flagga-karamell du också!

Bakom Ålands Karamelleriet står Anna och Obi Marquardt från Bremen i Tyskland. Paret öppnade sin godisfabrik på valborgsmässoafton 2021, och genast blev de goda karamellerna omtyckta Ålandssouvenirer.

- Vi lagar karameller för hand på gammaldags vis i vårt karamellkök i Smakbyn – köket är öppet så alla som vill får gärna titta på och få färska smakprover! hälsar Anna och Obi.

Gör din egen klubba

Extra roligt blir det i juli när Smakbyn bjuder in till "torgets roliga torsdagar" på sitt inomhustorg. Förutom Karamelleriet kan du handla från Smakbyns bageri och Mia Englunds keramikverkstad och uppleva tillverkningen vid alla tre verksamheter.

- Hos oss får du laga egna klubbor. Det kostar 10 euro per person och klubba, ingen förhandsbokning. Du kan också göra klubbor hos oss under Skördefesten den 16-17 september. 

Inspiration från Gränna

Annas och Obis väg till Åland har gått via Annas farfar, som hittade en åländsk fiskeannons på 1960-talet. Sen dess har fyra generationer av Annas familj besökt Åland varje sommar. På vägen genom Sverige stannade familjen alltid till i Gränna och tittade på polkagristillverkningen. Det var så inspirerande att Annas föräldrar till sist bestämde sig för att öppna ett eget karamellkokeri i Bremen år 2009, Bremer Bonbon Manufaktur.

- Både jag och Obi jobbade där under och efter våra universitetsstudier, och när vi bestämde oss för att flytta till Åland tog vi karamellkokeriet med oss, säger Anna Marquardt.

Ålands Flagga-karameller från Ålands Karamelleriet.
Handgjorda karameller som både är goda att äta och fina att titta på.

Smaker för alla

Förutom färgglada klubbor erbjuder Ålands Karamelleriet även fina små burkar med karameller i olika smaker. Den ena godare än den andra. Till favoriterna hör Ålandskaramellerna med smak av smultron.

- Ålands Flagga-karamellerna är en all-time-favourite, men vi har också klassiska smaker som polkagris, kola och päron. Till våra moderna och ny-påhittade karameller hör gin-tonic, pina-colada och Ålandspannkaka. Våra saltlakritsfyllda Krutgubbar och Fyrverkeriet med bruspulver-fyllda syrliga fruktkarameller är också populära! 
 

Besök Ålands Karamelleriet

Smakbyn, Slottsvägen 134 i Sund.
Tel. +358 457 3457895.
alandskaramelleriet@gmail.com
@alandskaramelleriet

Följ Ålands Karamelleriet på Facebook 

Ålands Karamelleriet på Instagram.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy