Resa till Åland

Viking Line fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete. 

Redan på 1980-talet började återvinningen av avfall ombord på Viking Lines fartyg. Sen dess har utvecklingen mot miljö och bättre hållbarhet fortsatt att utvecklas. Givetvis följer koncernen gällande lagar och miljönormer, men man siktar också högre genom att satsa på energieffektiva fartyg och söka miljöanpassade lösningar.

- Vi vill fortsättningsvis vara föregångare inom miljötänk och ny klimatsmart teknologi. Ett bra exempel på detta är vårt nya fartyg Viking Glory som inleder sin trafik under vintern 2022. Vi vill producera mera från mindre. Vi vill lämna ett allt mindre spår efter oss. Det är vad hållbarhet betyder för oss, skriver hållbarhetschef Dani Lindberg i Viking Lines hållbarhetsrapport 2020.

Ett av världens klimatsmartaste passagerarfartyg

Tack vare avancerade och innovativa tekniska lösningar kommer Viking Glory att bli ett av världens klimatsmartaste passagerarfartyg. Viking Glory är aningen större än Viking Grace, som tidigare fått utmärkelsen världens miljövänligaste, men förväntas förbruka upp till 10 procent mindre bränsle.

Viking Glory är utrustad med Wärtsiläs 31DF-flerbränslemotorer, som bland annat utnyttjar den nyaste tekniken och drivs med svavelfri naturgas (LNG). Motorerna har både den lägsta bränsleförbrukningen och den högsta cylindereffekten inom sitt segment, 550 kW per cylinder. Liksom Viking Grace kan även Viking Glory drivas med biogas om det blir ett möjligt alternativ i framtiden. 

Viking Glory är dessutom först i världen med att ta till vara spillkylan från LNG och återanvända i kyldiskar, kylrum och andra specialutrymmen. Fartyget är också utrustat med ett energiåtervinningssystem från Climeon som konverterar spillvärme från motorerna till elektricitet. Systemet kan ge upp till 40 procent av den el som krävs för passagerarfunktionerna. 

Viking Glory exteriör.
Viking Glory är specialdesignat för en kryssningsupplevelse utöver det vanliga.

Fartyget har ett dynamiskt ventilations- och belysningssystem, som direkt påverkar energiförbrukningen. Systemet styrs av bokningssystemet, vilket innebär att en hytt som står tom under en avgång går i sparläge och luftkonditionering och uppvärmning av hytten minimeras.  

Det är också första gången som ett passagerarfartyg av detta slag använder ABB:s Azipod-roderpropellersystem, vilket sparar tid och energi vid manövreringen av fartyget. Det går snabbare att vända i hamnarna och skrovet är planerat så att motståndet vid körning är cirka 8 procent mindre än med en traditionell propeller. 

Minska miljöbelastningen

Viking Lines fartyg samt huvudkontoret är sedan 2000-2002 också certifierade enligt miljöledningssystemet ISO 14001, en miljöledningsstandard som introducerades 1996.

Utgående från FN:s globala mål för hållbarhet prioriterar Viking Line hållbar energi för alla och testar gärna nya lösningar. Man värnar också om havet och de marina resurserna i Östersjön genom att inte släppa ut avfallsvatten. God hälsa och välbefinnande för de anställda står i fokus och målet är hållbar konsumtion och produktion med återanvändning och cirkulära kretslopp i verksamheten. 

I miljönresan ingår även grön el och landström, användning av färre plastartiklar och fler biologiskt nedbrytbara artiklar ombord, ekologiska råvaror och produkter, digitala taxfreekataloger och återvinningsbara material där det är möjligt. Ombord på Viking XPRS testar man också digitala hyttnycklar.

Viking Line tar också hjälp av proffs utifrån, bland annat för att minska matsvinnet och följa upp det arbete som görs. Till exempel genom att säsongsanpassa råvaror, erbjuda portionsanpassade rätter på buffébordet och se till att resenärerna kan förhandsboka sina måltider.

Hållbarhetschef Dani Lindström sammanfattar sitt uppdrag och Viking Lines viktiga miljöresa:
- Det är en spännande och angelägen uppgift att få vara med och sätta tonen för Viking Lines hållbarhetsarbete. Som en stor aktör inom transport, resor och upplevelser kan rederiet göra faktisk skillnad och möjligheterna är också många. Vi är redan på god väg att uppnå IMO:s utsläppsmål om att minska sjöfartens utsläpp med 50 procent till år 2050. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara gäller drivmedelsfrågan, utan vi vänder på alla stenar och ser över det mesta inom vår verksamhet, från eco driving och tekniska innovationer till inköpspolicys och restaurangverksamhet.

Sommarmat - låda med åländska grönsaker, potatis, lök och färska örter.
Mat från Åland

Handla närodlat och härproducerat

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn, honung och kaffe. Ofta kan...

Orienteringskontroll i skogen.
Aktiviteter

Hitta 50 kontroller i Jomala-skogen

Vill du testa på orientering i din egen takt? Eller få en rolig anledning att gå ut i skog och mark? Då är ”Skogsråddet” något för dig!

Tallrik med fiskrätter vid fiskrestaurangen Västerro.
Mat från Åland

Smakfullt och inspirerande mathantverk

Mathantverket blomstrar på Åland tack vare fina råvaror och kreativa producenter. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal...

Familj i Sjökvarteret i Mariehamn.
Sevärt

Sjökvarteret är en riktig pärla

Bland de röda bodarna i Sjökvarteret i stadens östra hamn möts konstnärer, konsthantverkare, smeder, båtbyggare, yogainstruktörer och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy