Evenemang

Verkligen en fullspäckad bil- och motorsommar!

Två blåa BugNic Classic.

Intresset för bilar och motorer är stort på Åland, det märks tydligt i evenemangskalendern. Här hittar du allt från hobbyfordonsträffar och folkrace till cruising och motorshower. 

- Åland är ett eldorado för motorhobbyn, säger bilexperten Jonny Mattsson och börjar sin presentation av motorsommaren 2022 med att tipsa om de populära öppna fordonsträffarna i Godby som startar i mitten av maj och pågår var tredje onsdag hela sommaren. 

- Det är ett utmärkt tillfälle att kravlöst visa upp sin pärla eller projekt efter vinterns slit i garaget. Många kommer också bara för att titta på fordonen och träffa bekanta. 

Snabbast vinner

Lite mer fartfyllt blir det på folkracebanan. Säsongen startade redan i april, men bjuder på ytterligare fyra tävlingar fram till oktober.

- Motorsporten är aktiv och omfattar även karting och streetrace samt motocross och enduro. Det ordnas också en populär rallysprinttävling med tävlande från både Finland och Sverige, tipsar Jonny Mattsson

Imponerande veteranbilar

Du behöver inte vara motorintresserad för att uppskatta fina bilar. Jonny Mattsson berättar att Oldtime Cruisers motorshow med tillhörande cruising i juli är en höjdpunkt för många. Evenemanget på travbanan vid Ålandstravet lockar både USA-bilsentusiaster och övrig publik.

Oldtime Cruisers Motorshow på travbanan i Mariehamn.
Många skönheter deltar i Oldtime Cruisers Motorshow på travbanan i Mariehamn.

- Utställningen är öppen även för europeiska och japanska bilar samt för motorcyklar och mopeder. Genom åren har många imponerande byggen och fint renoverade veteranbilar visats upp.

Ovanliga modeller

De två första lördagarna i augusti är det sedan dags för Badhusparken i Mariehamns västra hamn fyllas av bilar. Först ut är märkesträffen för europeiska Ford följt av VW-träffen BugNic följande helg.

- De drar många lokala utställare, men är öppna även för nordiskt deltagande. De brukar locka många bilar från Sverige och Finland, ofta lite ovanligare modeller och varianter. VW-träffen BugNic firar dessutom 30-årsjubileum i år, vilket höjer ambitionen för träffen lite extra.

Perfekt för cruising

Med sina slingrande vägar och många sevärdheter är Åland också populärt bland olika märkesklubbar för en helgutflykt eller i samband med större evenemang. 

- Ålandsrallyt, en nordisk minibilsträff i Eckerö för mc-bilar och minibilar, är en tradition sedan 40 år tillbaka. De senaste åren har även sällskap i Alfa Romeo, Corvette, A-Ford, Jaguar, Lancia, MG, Mazda Miata, Opel, Peugeot och Porsche besökt landskapet. 

Motorevenemang på Åland 2022

Var tredje onsdag – Öppen hobbyfordonsträff 
Alla slags fordon välkomna, från moped till traktor, inga ålderskrav, ingen anmälan. 
18.5, 8.6, 29.6, 20.7, 10.8 och 31.8. kl. 18-21 vid Godby Service, Finström.

Lördag 23.7 – Oldtime Cruisers Motorshow
Bil- och mc-utställning, servering på travbanan i Mariehamn. På kvällen cruising genom staden. 
Oldtimecruisers.ax  

Lördag 6.8 – EuroFord Nordic 2022 
Nordisk träff för alla europeiska Ford oavsett ålder och modell i Badhusparken, Mariehamn. Bilutställning, servering, lotteri. Träffmiddag, aktiviteter och rundtur. 
Följ Ford Classic & Motorsport Club Åland på Facebook.
 
Lördag 13.8 – VW BugNic #30
Nordisk träff för alla typer av Volkswagen, både luft- och vattenkylda bilar i Badhusparken, Mariehamn. Bilutställning, servering, lotteri, cruising och många aktiviteter.
Följ Ålands VW-Klubb på Facebook

16-18.9 Ålandsrallyt 2022
Nordisk minibilsträff för mc-bilar och minibilar i Käringsund, Eckerö.
www.mcbilklubben.se 

Aktuellt om motorsport på Åland
Besök Ålands Motorklubb, alandsmotorklubb.ax

Slottsbanan vid Ålands Golfklubb med utsikt över Kastelholms slott.
Golf på Åland

Spela högklassig golf med havskontakt

Av spelarna får nya Slottbanan beröm för sin vackra sträckning längs Slottssundet, där du har utsikt över havsviken från alla 18 hål. Det är...

Äppelblommor på en kvis med grönska i bakgrunden.
Sevärt

Åland grönskar under vårens mest upplevelserika helg

Upptäck den åländska landsbygden i blomstrande vårskrud under Åland Grönskar den 28-29 maj. På programmet står allt från ådvandring och...

Havets underligheter, en brosch av Annika Åkerfelt. Guldsmide i silver och nylon.
Sevärt

Formstarkt med metall i alla former

I sommar lyfter Eckerö post- och tullhus både ädla och oädla metaller i sin stora sommarutställning. Upplev samtida hantverk och design...

Kallas Stadskrog i Mariehamn, exteriör.
Mat från Åland

Från skärgårdsbord till stadskrog

Omtyckta skärgårdsrestaurangen Kallas Skärgård har öppnat systerkrog i Mariehamn. Numera kan du alltså njuta av Kallas goda mat även i...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy