Aktiviteter

Variationsrik golf med havsutsikt vid Ålands Golfklubb

Drönarvy från Slottsbanan med Kastelholms slott i bakgrunden.

En av Finlands mest omtyckta golfanläggningar hittar du på Åland. Här stoltserar Ålands Golfklubb med god service och omväxlande spel på banor med utsikt över både havet och ett medeltida slott.

- Det är en unik miljö i en historisk omgivning och vi får toppbetyg av både besökande spelare och branschexperter för de vackra vyerna och fina greenområdena, säger Sales Manager Björn Wennström.
- Just nu förhandlar vi också om möjligheten att få arrangera en stor European Tour-tävling för damer, LET, nästa år. Besked om det kommer under sommaren.

Mest omtyckt bland spelarna är den nyrenoverade och ombyggda Slottsbanan som öppnade för spel i mitten av förra sommaren.
- Som spelare har du närkontakt med vattnet på sju av arton hål och alla hål bjuder på vackra vyer över Slottssundet, säger Björn och tillägger att banan passar spelare på alla nivåer.

Roligt spel och vackra vyer på Slottsbanan.
Slottsbanan lockar med roligt spel och vackra vyer.

- Den funkar enligt principen ”risk and reward”, vilket betyder att det alltid finns en säker spelväg att ta, men att det också finns möjlighet att lyckas lite extra bra om du vågar satsa lite, till exempel genom att spela över vattenhindret istället för runt.

Välkomnar nya spelare

Golf är en sport som ökar i popularitet, vilket även märks vid Ålands Golfklubb. Intresset har slagit nya rekord i Norden under de senaste två åren, och det är lätt att förstå varför.
- Det är en utomhussport som ger mycket motion, om du lämnar golfbilen går du kring 10 kilometer under en 18-hålsrunda. Dessutom får du social samvaro och ett inslag av tävling, där man kan spela mot varandra trots att man är på olika nivå tack vare handicapsystemet. Golf passar alla åldrar och vi har spelare från 4-årsåldern ända upp över 80 år.

I fjol ökade antalet medlemsrundor på Ålands Golfklubb med cirka 40 procent och klubben märker ett stort intresse från nya spelare. Klubben välkomnar alla som vill börja spela och fyller hela tiden på med fler nybörjarkurser. Under den här sommaren har man hittills haft fullsatt på alla sina kurser.

Morgondis över Slottsbanan.
Morgondis över Slottsbanan.

Trots det ökade intresset är det inte trångt på banorna. Förutom Slottsbanan står även likvärdiga Kungsbanan till förfogande. Banan är en kuperad 18-hålsbana med skogskaraktär.
- Vi har runt tusen medlemmar och cirka 15.000 gästrundor varje år, men det brukar inte vara något problem med att boka tider, utan det gör du enkelt via Golfbox eller genom att ringa direkt till receptionen. 

Korthålsbanan Prinsessan med 6 hål är perfekt för alla som vill testa på golf, eller behöver öva på tekniken. Den är en par 3 bana där bara en i sällskapet behöver ha grönt kort för att du ska få spela. Prinsessan och golfklubbens driving range passar också bra för alla som vill provspela.

Mat och miljö

Även om du inte golfar är du välkommen att besöka anläggningen för att njuta en god middag vid klubbens restaurang. Golfrestaurangen drivs av kända krögaren Michael Björklund, tillika Robinsonvinnare 2020, och hans team. Björklund står även bakom verksamheten i Smakbyn och är engagerad i Åland Distillery, verksamheter som båda huserar i slottsområdet i närheten av golfklubben.

- Golfrestaurangen får mycket beröm för sin goda service och fräscha mat. I år har de också börjat med pizzor bakade på surdegsbotten. Det går till och med att få något så spännande som en efterrättspizza.

Pizza vid Golfrestaurangen vid Ålands Golfklubb.
Så gott med pizza efter avslutad golfrunda (Foto: Golfrestaurangen).

I övrigt arbetar Ålands Golfklubb just med ett stort fokus på miljön. Just nu är klubben mitt uppe i en GEO-certifiering där man ser över allt från förbrukning av el och vatten till användning av gödningsmedel och hur man kan stöda djurlivet på och kring banan. Golfklubben har också installerat åtta nya laddare för el- och hybridbilar, totalt finns nu tio laddare på området.

På längre sikt planerar man även att se över energiförbrukningen och klubbens byggnader, eventuellt genom att installera solpaneler och i framtiden bygga energieffektiva hus – och att fortsätta vara en golfklubb i framkant!

Foto: Jacob Sjöman, Sjöman Art

Besök Ålands Golfklubb

Kastelholmsnäsvägen 22, Sund.
Telefon +358 18 41500
www.agk.ax

Till servicen vid anläggningen hör bastuavdelning med generösa öppettider, möjlighet att boka golflektioner samt en golfshop som drivs av klubbens head pro Chris Waldron. Här hittar du ett stort utbud av allt från golfkläder och golfskor till bollar, klubbor och bagar.

Tips!
I närområdet finns ett stort utbud av aktiviteter för besökare som inte är golfintresserade. Perfekt för dig som har familjen med dig! Medan du spelar kan resten av sällskapet besöka Kastelholms slott, Smakbyns populära restaurang, Jan Karlsgårdens friluftsmuseum eller spela gratis discgolf på den nya discgolfbanan. Frisbees för rundan kan du låna i Smakbyns restaurang mot en liten pant.

Boende

De flesta av golfklubbens gästspelare bor på hotell i Mariehamn. Från hotellen tar det mindre än en halvtimme med egen bil eller taxi till golfbanan. 

Det finns även boende närmare banan, exempelvis vid:

Kastelholms gästhem

Edens stugor

Strandpensionat Stalldalen

Kvarnbo Pensionat

Saltvik B&B

Det går också utmärkt att besöka Åland med fritidsbåt. I Kastelholm, mitt emot Slottsbanan, finns Kastelholms gästhamn som ligger idylliskt med överblick över Slottsbanans hål 14-18. 

Glada kvinnor handlar på sommarloppis utomhus.
Samarbete

Välkommen till sommarens maritima folkfest i Mariehamn!

Sjöfartsstaden hissar sina segel extra stolt under den glada sommarfesten Sail Åland. Välkommen till Mariehamn den 22-25 juli! - Det blir...

Stenar på röd granit.
Samarbete Må bra

Njut mer av Åland - hitta sköna behandlingar här!

Lugnet i vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta sköna och rofyllda upplevelser! Yogainstruktörer...

Tjej som paddlar i röd kajak på Åland.
Hemester på Åland

Upplev mer av Åland - hitta aktiviteter här!

Vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta det du vill göra! Fiskeguider visar dig de bästa...

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2021.
Fakta om Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Åland Guide är din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter, evenemang och sevärdheter över...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy