Museer på Åland

Välkommen ombord på segelfartyget Pommern

Segelfartyget Pommern i Mariehamn

Kaptenen våndas. Vilken rutt ska han välja för återresan från Australien till Europa? Kocken funderar. Hur ska han proviantera för tre månader till havs? Jungmannen undrar. Kommer hans hemlängtan att bli alltför svår? Möt dem ombord på segelfartyget Pommern som bjuder dig med på en resa i hundra dagar!

Mariehamn har satsat på framtiden genom att investera i en specialanpassad kaj med inbyggd docka för segelfartyget Pommern, en av stadens främsta sevärdheter. Fartyget ligger förtöjt, flytande förstås, i den inbyggda dockan. Den är som ett jättestort badkar i stål och betong och det står på stadiga pålar på bottnen.

En unik sevärdhet

Pommern byggdes 1903 i Glasgow i Skottland och köptes 1923 av den åländska redaren Gustaf Erikson. Fartyget, som är det enda av världens stora segelfartyg som bevarats i ursprungligt skick, skänktes till Mariehamns stad av redarens ättlingar.

Minnen från segelfartygens tid

I maj år 2019 nyöppnade Pommern med ny kaj och nya upplevelser. Nu går du ombord via en gångbro från Ålands sjöfartsmuseum och kommer direkt till väderdäcket som det så vackert heter på sjömansspråk – alltså det översta däcket. Pommern har därmed blivit mer tillgänglig för personer med funktionsvariationer.

Ombord får du låna en audioguide och tjuvlyssna på besättningsmän när de sinsemellan pratar om sina upplevelser, känslor och tankar under de långa resorna från Europa till Australien och tillbaka igen. Berättelserna bygger på brev, dagböcker och reseskildringar som de själva skrivit.  

Mellandäcket har blivit ett prova-på-däck. Här får du bland annat sy segel och i det stora lastrummet längst ner får du uppleva naturens makt över människan – från stiltje via frisk bris till full storm. Här finns också en filmhörna där en uppdaterad version av Per-Ove Högnäs film om Pommern visas.

- Filmen ger en unik inblick i hur livet ombord på riktigt var, tack vare filmade klipp från seglatserna på 1930-talet och intervjuer med de män som hörde till besättningen, säger intendent Heidi Viktorsson.

Skeppsråttan Ruby 

Barnen upptäcker Pommern genom barnspåret "Rubys resa" där de får följa med skeppsråttan Ruby på hennes äventyr ombord. 

Kombinera med Sjöfartsmuseet

Fortsätt sen med Ålands sjöfartsmuseum som har en förnäm samling från segelfartygsepoken. Här finns också avdelningar för maskinsjöfart och skeppsbyggnad.

Museet är familjevänligt, även här finns aktiviteter med Ruby. För de yngre finns skattjakt, rör- och gör-aktiviteter och barnrummet ”Ruby och havet”.

  Slottsbanan vid Ålands Golfklubb med utsikt över Kastelholms slott.
  Golf på Åland

  Spela högklassig golf med havskontakt

  Av spelarna får nya Slottbanan beröm för sin vackra sträckning längs Slottssundet, där du har utsikt över havsviken från alla 18 hål. Det är...

  Två blåa BugNic Classic.
  Evenemang

  Verkligen en fullspäckad bil- och motorsommar!

  Intresset för bilar och motorer är stort på Åland, det märks tydligt i evenemangskalendern. Här hittar du allt från hobbyfordonsträffar och...

  Äppelblommor på en kvis med grönska i bakgrunden.
  Sevärt

  Åland grönskar under vårens mest upplevelserika helg

  Upptäck den åländska landsbygden i blomstrande vårskrud under Åland Grönskar den 28-29 maj. På programmet står allt från ådvandring och...

  Havets underligheter, en brosch av Annika Åkerfelt. Guldsmide i silver och nylon.
  Sevärt

  Formstarkt med metall i alla former

  I sommar lyfter Eckerö post- och tullhus både ädla och oädla metaller i sin stora sommarutställning. Upplev samtida hantverk och design...

  Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

  Kontakta redaktionen
  +358 18 525 875
  info@aland.com

  Integritetspolicy